Băsescu: Problema în cazul interceptărilor ţine de personal. Nu cred că se vor dărâma dosarele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu a declarat, joi seara, că marea problemă în cazul interceptărilor ţine de personalul care trebuie să fie extrem de specializat şi pe care SRI l-a format în ani de zile, precizând că o soluţie ar fi redistribuirea acestora pentru interceptările care vor fi făcute după decizia CCR.

Fostul preşedinte a spus, la România TV, că nu echipamentele sunt problema, ci personalul care trebuie să cunoască "ţigăneasca", limba franceză, engleză, limba arabă, oameni pe care SRI i-a pregătit în ani de zile. El a mai spus că aceştia sunt fie civili, fie militari, iar o soluţie ar putea fi redistribuirea lor şi transformarea în funcţionari publici.

O altă soluţie, "radicală", ar fi aceea de a prelua de la SRI întreaga infrastructură şi de a o transforma într-o platformă care să fie scoasă de sub controlul "instituţiilor de forţă" şi să fie accesată atunci când este nevoie, urmând ca angajaţii să fie funcţionari publici, iar Ministerul Justiţiei să elaboreze procedurile de accesare.

Băsescu a mai spus că nu crede că decizia CCR va duce la "dărâmarea" dosarelor şi a susţinut că a vorbit cu ginerele său, Radu Pricop, care va cere ca interceptările să rămână în dosarul său de la DNA (Radu Pricop este urmărit penal pentru complicitate la şantaj în dosarul în care Sergiu Lucinschi este acuzat că a constrâns un om de afaceri să îi dea patru milioane de euro-n.r.).

Băsescu a mai lansat şi un atac la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, comentând că acesta a convocat CSAT pentru problema interceptărilor, după care "a plecat la plajă" (Klaus Iohannis se află într-o vizită de stat în Israel şi Palestina-n.r).

Băsescu: Laura Kovesi e pasionată de interviuri, ceea ce Daniel Morar nu făcea

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, joi seara, că este neplăcut impresionat de transformarea procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, într-un om care este pasionat de interviuri, ceea ce predecesorul ei, Daniel Morar, făcea foarte rar.

Traian Băsescu a declarat că în mandatul lui Daniel Morar la DNA "rolul SRI era minimal". În acelaşi timp, el a susţinut că Laura Codruţa Kovesi a adoptat un discurs "populist".

"Mă impresionează neplăcut transformarea doamnei Kovesi într-un om care stă toată ziua cu declaraţiile, este pasionată de interviuri, ceea ce Morar făcea foarte rar, era atent, ieşea foarte rar în public", a comentat Traian Băsescu.

El a mai spus că, deşi rata de recuperare a prejudiciilor din dosarele penale este de doar 10% în România, actualul şef al DNA vorbeşte ca un om politic despre rezultate obţinute. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite