Băsescu, la summitul privind incluziunea romilor: „Actorul principal trebuie să fie autoritatea locală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a prezentat, în deschiderea summitului privind incluziunea romilor, problemele cu care se confruntă comunitatea romă şi soluţiile pentru integrarea socială a acestora.

Principalele declaraţii ale preşedintelui:

Romii ies timpuriu din din sistemul de educaţie. Fetele şi femeile sunt suspuse unor riscuri suplimentare dcât bărbaţii. Locuinţele romilor sunt de două ori mai nenumărate aparţinând cetăţenilor altor etnii. Romii care au absolvit şcoli profesionale sau studii superioare au mai multe dificultăţi în a se angaja. Mortalitatea este de două până la şase ori decât media generală.

Determinanţii abandoinului şcolar au fost indentificaţi de sărăcie şi rezultate proaste la şcoală. De ce există problema autoidentificării? Pentru că este o atmosferă de neîncredere alimentată de prejudecăţi. Această intoleranţă poate favoriza creşterea riscului de violenţe. Este firesc să ne îndreptăm asupra cauzelor care ne împiedică să atingem obiectivele incluziunii romilor.

Slaba cunoaştere a caracteristicii comunităţii de romi este perpetuată de o slabă colectare a taxelor pentru romi. Răspunsul potrivit este o strategie de dezvoltare a capitalului uman. Actorul principal trebuie să fie autoritatea locală. Guvernele nu deţin nici informaţiile, nici mijloacele de a implementa programe specifice. Consider foarte oportună tema, respectiv responsabilizarea guvernării locale în ce priveşte incluziunea romă.

O straegie credibilă: să beneficieze de dialog din partea majorităţii, să pună în evidenţă măsuri ţintite, să se axeze pe acţiunile autorităţilor locale.



 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite