Băsescu: Când preşedintele nu recunoaşte o hotărâre definitivă, el dă un exemplu clar cum se raportează la justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iohannis Băsescu - colaj

Traian Băsescu a afirmat, sâmbătă, la România TV, că este nevoie de o Lege a răspunderii magistraţilor pentru a pune capăt abuzurilor în condiţiile în care există riscul ca România să devină dintr-un stat de drept un stat care reacţionează ”când atingi trei-patru persoane”, dând exemplul preşedintelui Iohannis care a contestat în anulare o hotărâre definitivă a justiţiei.

Traian Băsescu a adus mai multe exemple în sprijinul afirmaţiei sale recent că statul de drept tinde să se transforme într-un stat mafiot. ”Domnul Iohannis nu-i străin de acest lucru. Familia Iohannis a fost deposedată de una din case printr-o hotărâre definitivă a Curţii de Apel din Braşov. El a spus că nu-i mulţumit, drept pentru care s-a şi aprobat revizuirea şi mutarea procesului la Piteşti. Pentru unii se poate, pentru alţii nu se poate. Când preşedintele nu recunoaşte o hotărâre definitivă, el a dat un exemplu clar cum se raportează la justiţie”, a spus Băsescu.

Un alt exemplu dat a fost cazul Rarinca. ”Tot o hotărâre definitivă, dar nu defavorabilă, ci nu le-a plăcut: hotărârea definitivă din cazul Rarinca. Şi dacă eu, şefă DNA sau preşedintă Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, aş fi considerat că nu este o hotărâre definitivă corectă, dar din respect pentru justiţie, mai ales că eram şi într-un mare conflict de interese, nu aş fi cerut să se judece prin cale extraordinară de atac. S-a vrut satisfacţie: «eu, la funcţia mea, nu-mi permit să pierd». La fel cum face Iohannis. Ăsta nu-i stat de drept”, a apreciat fostul preşedinte.

De asemenea, Băsescu susţine că dosarul lui Horia Gerogescu, fostul şef al ANI, a fost intrumentat ca represalii pentru faptul că ar fi insistat ca dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis să fie judecat înainte de alegerile prezidenţiale. ”Sunt convins că nu Iohannis a presat, dar au fost sluguţe care au spus: «Şefu', v-a făcut probleme!»”, susţine fostul preşedinte.

El a precizat că, deşi este convins de nevinovăţia fratelui său, nu a contestat în public hotărârea prin care acesta a fost condamnat.

”Este un joc în trei în care din când în când se mai bagă şi Iohannis. «Ai supărat-o pe şefa IICCJ, te-am bărbierit! L-ai supărat pe Coldea, te-am bărbierit! L-ai supărat pe Iohannis, te-am bărbierit!» Riscăm să plecăm de la statutul de stat de drept către un stat care reacţionează când atingi trei-patru persoane, ceea ce-i nepermis”, consideră Traian Băsescu.

Acesta a estimat că România ar putea pierde procese la CEDO în cazul în care persoane anchetate de către DNA ar depune plângere pentru faptul că informaţii din dosarele lor au fost remise presei sau pentru că au fost purtate în cătuşe în faţa camerelor de televiziune.

”Aici instrumentul nu este punerea DNA sub control parlamentar, ci Legea răspunderii magistraţilor. Foarte multe cazuri de abuz ar înceta. Cum un funcţionar public sau un politician este responsabil, şi un magistrat este responsabil să nu aibă o atitudine discreţionară”, a conchis Băsescu.

Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen Iohannis, au pierdut definitiv casa din centrul municipiului Sibiu, unde este sediul unei bănci, în noiembrie anul trecut, în urma unei decizii a Curţii de Apel Braşov, după un proces care a durat mai mult de 16 ani. Soţii Iohannis nu au renunţat însă la imobil şi au depus contestaţie în anulare la Curtea de Apel Braşov. Magistraţii au stabilit iniţial termen pentru 4 ianuarie, apoi pentru 25 ianuarie. La termenul din 25 ianuarie, magistraţii au amânat până în 6 iunie judecarea acestei contestaţii.

Între timp, procesul a fost strămutat la Curtea de Apel Piteşti, unde următorul termen de judecată a fost fixat pentru 28 septembrie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite