Băsescu: Dacă Ponta va persista cu acest proiect de autostrăzi, nu îi voi da sprijin la Bruxelles să fie aprobat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Tudor Iovu
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Tudor Iovu

Preşedintele Traian Băsescu a dezaprobat proiectul de autostrăzi prezentat de premierul Victor Ponta în această săptămână. Şeful statului îl sfătuieşte pe Ponta să folosească cele două freze subterane pentru săpat tuneluri şi să organizeze licitaţie pentru străpungerile de pe Valea Oltului pentru că ar fi mai ieftin.

„România se poate lega de Europa şi de ţările din jur prin cele trei coridoare care pleacă de la Constanţa şi trebuie să iasă pe la Nădlac, care intră de la Giurgiu şi ajunge la Albiţa şi pe la Dunăre. Dacă Ponta va persista cu acest proiect nu vă ascund că nu îi voi da sprijin la Bruxelles să fie aprobat. Vă dau un exemplu să înţelegeţi ce înseamnă gândire de politruc“, a afirmat Băsescu.

Preşedintele a venit pregătit şi cu un sfat pentru premierul Victor Ponta, care ar putea evita cozile care s-ar produce pe Valea Oltului.

„Faci coridorul IV tot, mai puţin Valea Oltului, tronsonul Rm. Vâlcea-Sibiu. Se vor face nişte cozi inimaginabile, pentru că trebuie să reduci la jumătate capacitatea de preluare a infrastructurii. E de neconceput şi i-aş da un sfat. Având în vedere că are în Bucureşti două freze subterane pentru săpat tuneluri, să se gândească dacă nu ar fi mai bine să organizeze licitaţia pentru străpungerile de pe Valea Oltului prin munte, s-ar putea să fie costul mai ieftin dacă firmele de aici ar putea participa la licitaţie. Au frezele aici“, a completat preşedintele.

Băsescu a atras atenţia şi asupra efectelor negative asupra exporturilor Dacia. „Mă îngrijorează acest lucru. Cum Dumnezeu să nu-ţi dai seama că-ţi pierzi calitatea de ţară de tranzit?  Dacia şi partenerii de la Renault ridică problema autostrăzii care să se ducă înspre Vest, de la Piteşti, să poată face exporturile mai uşor. Am auzit şi minciuna cu 4,8 miliarde, nu ştiu unde vrea să-i ducă. Sunt oameni care nu gândesc mult, au un nivel de iresponsabilitate mare“, a completat.

Premierul Victor Ponta a prezentat miercuri, la reuniunea grupurilor USL, noul proiect de autostrăzi. Apoi, liderii coaliţiei de guvernare s-au retras în spartele uşilor închise pentru a discuta despre destinaţia ultimei taxe pe combustibil.

Încă de la începutul şedinţei, premierul a venit cu o propunere: construirea, până în 2018, a unei reţele de autostrăzi. „Vă prezint un proiect important al USL, de a avea în mod realist o reţea de autostrăzi care să fie construită şi am stabilit anul 2018 ca orizont de realizare a acestor autostrăzi. E un mesaj pe care vrem sa îl dăm tuturor, ce putem face. Vrem să discutaţi în cadrul comisiilor de specialitate şi dacă sunteţi de acord să facem un proiect de lege privind construcţia autostrăzilor.Avem în acest moment 500 de kilometri de autostrăzi. Important e să accelerăm proiectele deja începute“, a declarat Ponta.

Pe aceeaşi temă:

DOCUMENT Ponta a prezentat noul plan de autostrăzi. Cum va arăta România în 2018

Braşovul va avea trei autrostrăzi până în 2018. Cel puţin aşa promite Guvernul condus de Victor Ponta

Victor Ponta are în plan o nouă autostradă: Craiova-Calafat




 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite