Băsescu şi Ponta participă la aniversarea a 150 de ani a Curţii de Conturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu şi Victor Ponta
Traian Băsescu şi Victor Ponta

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta participă vineri, în Parlament, la aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea Curţii de Conturi. Şeful statului a subliniat rolul important pe care l-a jucat Curtea de Conturi în plină criză economică, iar premierul Victor Ponta a lăudat Curtea de Conturi pentru faptul că, în prezent, România are operaţionale toate programele sectoriale.

Şeful statului a spus că România are încă probleme în zone precum arieratele, achiziţiile publice şi gestionarea fondurilor europene, iar controlul anual al Curţii de Conturi este de natură a da îndrumări şi a crea obligaţii de rezolvare.

„România are încă probleme în zone precum arieratele, în achiziţii publice şi în gestionarea fondurilor europene. Toate acestea sunt aspecte care blochează economia, iar controlul anual al Curţii de Conturi este de natură a da îndrumări şi a crea obligaţii de rezolvare a acestui tip de probleme şi, acolo unde e cazul, de recuperare a surselor financiare risipite“, a arătat Traian Băsescu.

Potrivit preşedintelui României, Curtea de conturi joacă un rol esenţial în eliminarea economiei subterane, în utilizarea cu maximă eficienţă şi deplină transparenţă a banului public.

El a mai spus că, pentru un progres semnificativ în îmbunătăţirea managementului financiar, este nevoie de un angajament ferm al tuturor organismelor implicate în gestionarea şi auditul fondurilor publice şi al celor europene.

”Subliniez că sunt mult mai multe instituţii care ar trebui să ajute, să impulsioneze gestionarea cu deplină corectitudine a banilor publici, fie că este vorba de bani de la buget sau bani primiţi de la Uniunea Europeană”, a precizat Traian Băsescu.

El a menţionat că recomandările sunt făcute de Curtea de Conturi, însă răspunderea privind implementarea unui management eficient al fondurilor publice rămâne în seama instituţiilor.

”Este esenţial ca recomandările Curţii de Conturi să devină priorităţi în corectarea activităţii de cu un an în urmă, pentru ca resursa financiară utilizată eventual ilegal sau fără respectarea normelor de utilzare a banilor publici să fie recuperată”, a spus Traian Băsescu.Şeful statului a declarat joi, la Palatul Cotroceni, la ceremonia de decorare a mai multor reprezentanţi ai Curţii de Conturi că această instituţie veghează la corecta utilizare a banului public şi reprezintă unul dintre pilonii statului român. Totodată, el a subliniat rolul instituţiei în îmbunătăţirea modului de utilizare a resurselor bugetare.

Şeful statului a mărturisit că în activitatea sa ca ministru, primar al Capitalei şi ca preşedinte, unul din elementele de mândrie a fost întotdeauna descărcarea de gestiune dată de Curtea de Conturi.

”Ca primar am avut şi probleme, trebuie să recunoaştem că nu întotdeauna reuşim să fim perfecţi în activitatea ca ordonator de credite”, a mai arătat Traian Băsescu, precizând că mulţumeşte pentru recomandările date de Curtea de Conturi, care l-au ajutat să recupereze toate sumele.

„Aş spune că avem o Curte de Conturi competentă, utilă, care contribuie la îndreptarea erorilor din administraţie, pentru că aceste erori sunt adesea inerente (...) Important este să fie corectate cu seriozitate, iar atunci când instituţiile nu o fac, să meargă în faţa justiţiei, pentru că e vorba de bani publici”, a mai spus preşedintele Băsescu.

Ponta: România are operaţionale toate programele sectoriale

La rândul său, premierul Victor Ponta a lăudat activitatea Curţii de Conturi, subliind faptul că, în prezent, în România, toate programele sectoriale sunt operaţionale. „Un anumit segment din activitatea Curţii de Conturi a avut o importanţă semnificativă: atribuţiile prin care Curtea de Conturi reflectă modul prin care România utilizează fondurile europene. România a trecut printr-o perioadă dificilă, la sfârşitul lui 2012, pentru că toate programele sectoriale erau suspendate. Astăzi, România are operaţionale toate aceste programe. Vreau să mulţumesc reprezentanţilor departamentului de audit din cadrul Curţii de Conturi. Îmi doresc ca după 150 de ani de activitate, Curtea de Conturi să continue propriul proces de reformă şi modernizare“, a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a mai spus că Guvernul va acorda tot sprijinul necesar acestei instituţii pentru a avea un nou sediu, modern, în care să îşi desfăşoare activitatea.

„Pentru a rămâne înregistrat acest lucru, ştiu, cunosc şi sprijin efortul de a avea un nou sediu modern în care să-şi desfăşoare activitatea. Aveam notat aici, dar nu ştiu de ce uitasem şi eram sigur că mă veţi sancţiona. Veţi avea din partea Guvernului tot sprijinul în acest sens”, a declarat Ponta de la tribuna Camerei Deputaţilor, unde se desfăşoară şedinţa aniversară, după ce şi-a terminat discursul propiu-zis şi a revenit la pupitru.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite