Băsescu: Ponta era utilizat pentru a scăpa oameni, nu pentru a spiona. Era un ţânc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, la Adevărul Live, despre scandalul Ponta- ofiţer acoperit. Şeful statului a spus că premierul nu a avut activităţi de spionaj în afara ţării, aşa cum s-a vehiculat, ci că Ponta a fost folosit în cadrul parchetului General.

 „Eu nu am făcut dezvăluiri, au fost afirmaţii. Baza în care le-am făcut este solidă, aşa este. În perioada 1997-2001, Ponta a fost şi procuror, şi după ce a devenit ofiţer a promovat foarte repede. Ca preşedinte, Ponta poate fi şantajat de fostul lui ofiţer de legătură. Se poate întâmpla. Preşedintele trebuie să fie un om liber de posibilitatea de şantaj. Sunt destule zone în care un preşedinte care nu e liber poate fi şantajat. Eu nu cred în marea acţiune ca spion ale lui Ponta.  Erau lansate zvonuri că s-a dus să o supravegheze pe Carla del Ponte... păi el era un ţângău, un ţânc, un copil. El era utilizat pentru a scăpa oameni prin parchet, nu pentru a spiona“, a spus Băsescu.

Şeful statului a fost întrebat dacă Ponta a fost implicat în scandalul Mega Power, aşa cum a spus fostul ministru Ioan Mircea Pascu.

„Nu ştiu. Eu nu am vizat o lovitură penală, ci o informaţie. Eu am avut două probleme. Faptul că într-o înţelegere, un şef de serviciu şi un premier au emis un act normativ care trebuia avizat de CSAT şi faptul că se hotărâseră să-l ascundă pe unul din ei“, a răspuns Băsescu.

Traian Băsescu a vorbit şi despre urmările pe care le poate avea pe plan extern posibila apartenenţă a lui Ponta la servicul secret.

„Poate avea, dacă proba se produce în timpul mandatului prezidenţial. Poate avea, dacă va fi o acţiune în instanţă şi se va proba că a fost ofiţer acoperit, dar trebuie să privim lucrurile în timp. Azi nu s-ar mai putea întâmpla aşa ceva. Nu mai există un serviciu care azi să încalce Constituţia. Noi discutăm de perioada în care serviciile nu erau reformate. Acum aşa ceva este exclus. Serviciile sunt foarte puternice, au fost avangarda României în procesele de integrare, dar orice societate ia măsuri pentru ca serviciile să facă exact ce trebuie.În niciun caz nu pot participa la jocul politic, sunt instrumente prin care decidenţii trebuie să fie informaţi cu privire la realităţi de interes“, a spus Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite