Băsescu face plângere la CEDO pentru că instanţa i-a respins înregistrarea partidului sub denumirea de Mişcarea Populară

Băsescu face plângere la CEDO pentru că instanţa i-a respins înregistrarea partidului sub denumirea de Mişcarea Populară

Fostul preşedinte Traian Băsescu FOTO Arhiva Adevărul

Fostul preşedinte Traian Băsescu a anunţat că va face plângere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) pentru că instanţa a respins cererea de înregistrare a formaţiunii politice „Mişcarea Populară“.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Vă pot spune că în mod cert vom face o plângere la CEDO pentru implicarea abuzivă a statului în înregistrarea unui partid. Într-o ţară în care se înregistrează zilnic două, trei partide nu mi se pare întâmplător că exact MP a fost partidul pentru care procurorii s-au luptat cu toată forţa statului pentru a nu se înregistra. Este pentru prima dată când un procuror s-a bătut cu toată forţa statului împotriva înregistrării unui partid, astăzi. Este dacă vreţi şi contrar deciziilor CEDO care recomandă o minimă implicare a statului în aprobarea funcţionării structurilor asociative cum sunt partidele”, a anunţat Băsescu.

Instanţa a respins cererea de înregistrare a Mişcării Populare pentru că denumirea şi sigla noului partid seamănă foarte mult cu Partidul Mişcarea Populară, se arată în motivarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti.

„Denumirea partidului Mişcarea Populară nu se deosebeşte de cea a Partidului Mişcarea Populară decât în mod neînsemnat, sub aspect grafic, iar diferenţa sub aspect fonetic este inexistentă, numele sunând identic cu cel al Partidului Mişcarea Populară, aspect aflat în contradicţie cu dispoziţiile art.5 din legea partidelor politice care cere o diferenţă clară a denumirii partidului nou înfiinţat“, se arată în opinia judecătoarei Roua Pop.

Potrivit articolului 5 din Legea partidelor politice, „fiecare partid politic trebuie să aibă denumire integrală, denumire prescurtată şi semn permanent propriu. Denumirea integrală, denumirea prescurtată şi semnul permenent trebuie să se deosebească clar de cele ale partidelor anterior întregistrate, fiin interzisă utilizarea aceloraşi simboluri grafice, aricare ar fi figura geometrică în care sunt încadrate“.

Fostul preşedinte Traian Băsescu şi Elena Udrea, primul preşedinte ales al PMP, s-au arătat indignaţi de decizia instanţei. „Cu surprindere, am aflat că înregistrarea Mişcării Populare a fost respinsă la solicitarea procurorilor. Este fără precedent ca procurorii să facă o contestaţie la înregistrarea unui partid. Mai mult, judecătorii CAB au admis contestaţia în complet de divergenţă, deşi zilnic sunt înfiinţate noi partide. Trebuie să respectăm decizia. O fi consecinţa faptului că "Secta Securităţii Naţionale" a stabilit că, în România, trebuie să existe doar două partide mari, controlabile? V-aţi încurcat, băieţi, vom candida la locale sub numele PMP şi cu simbol mărul. PMP, refaceţi listele de semnături pentru candidaţi!“, a reacţionat Băsescu, pe pagina sa de Facebook.

Şi fostul preşedinte al PMP, Elena Udrea, a criticat decizia instanţei. „Primul partid din România împotriva căruia Parchetul!!! face contestaţie la decizia Tribunalului de înregistrare!!!??? Şi doar Parchetul, nimeni altcineva!!! Mişcarea Populară!!! Iar instanţa de judecată, CAB (Curtea de Apel Bucureşti - n.r. ), dupa ce iniţial un judecator din complet a spus da unul ba, completul de divergenţă a decis în favoarea Parchetului!!! Chiar aşa frică vă este de Traian Băsescu??? Incredibil!!!“, a scris Elena Udrea pen Facebook.

Tribunalul Bucureşti admisese în 15 decembrie 2015 cererea de înregistrare a formaţiunii politice ”Mişcarea Populară”, reprezentată de Traian Băsescu, Eugen Tomac, Cristian Diaconescu şi Dorel Onaca.

Decizia tribunalului a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti de către procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti. Azi, instanţa a admis apelul procurorilor, a schimbat sentinţa Tribunalului Bucureşti şi a respins cererea de înregistrare a partidului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: