Băsescu numeşte un alt liberal la SIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Meleşcanu a acceptat să conducă Serviciul de Informaţii Externe
Teodor Meleşcanu a acceptat să conducă Serviciul de Informaţii Externe

Teodor Meleşcanu va fi al doilea şef al Serviciului de Informaţii Externe provenit din PNL, după Mihai Răzvan Ungureanu.

Senatorul PNL Teodor Meleşcanu este alegerea lui Traian Băsescu pentru şefia Serviciului de Informaţii Externe (SIE), potrivit unui comunicat al Palatului  Cotroceni. Teodor Meleşcanu a anunţat că a acceptat propunerea preşedintelui Băsescu de numire la şefia SIE şi a precizat că s-a autosuspendat din calitatea de membru al PNL.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat însă că va propune excluderea lui Teodor Meleşcanu din partid. El şi-a justificat această propunere prin faptul că nominalizarea la şefia SIE este „o afacere între Traian Băsescu şi Teodor Meleşcanu".

„Am acceptat această propunere considerând că ea poate contribui la consolidarea practicii instituite de preşedintele Traian Băsescu de a numi la conducerea serviciilor de informaţii persoane care fac parte din opoziţia parlamentară, şi nu din majoritate, şi că renunţarea la această practică, din cauza crizei parlamentare, ar avea un efect negativ asupra evoluţiei pe viitor a sistemului politic românesc", precizează Meleşcanu. Dacă va fi votat de Parlament, Meleşcanu ar deveni succesorul în fruntea SIE al altui membru PNL, Mihai Răzvan Ungureanu, desemnat între timp în fruntea Guvernului.

Înainte de anunţul oficial, propunerea ca Meleşcanu să preia şefia SIE a venit ca o surpriză pentru preşedintele PNL, Crin Antonescu. Solicitat să comenteze posibilitatea ca Meleşcanu să fie numt şef al SIE, Antonescu a răspuns: „Nu cred, nu am nicio informaţie în sensul acesta, nu am niciun comentariu de făcut". Antonescu a spus că Opoziţia nu va participa la o eventuală şedinţă de validare a noului şef al SIE, chiar dacă acesta ar fi Meleşcanu, întrucât se află în protest parlamentar. Şi viceliderul grupului PNL din Cameră, Eugen Nicolăescu, a spus  că nu ştie nimic despre posibila numire la şefia SIE a senatorului liberal Teodor Meleşcanu. „Nu ştiu nimic, nu am auzit nimic, aflu acum, nu am ce să comentez", a spus Nicolăescu.

La rândul lor, reprezentanţii PSD au anunţat că nu vor participa la şedinţa pentru instalarea lui Meleşcanu în fruntea SIE. Meleşcanu a fost ministru al Apărării în guvernul condus de Călin Popescu-Tăriceanu şi ministru interimar al Justiţiei. Teodor Meleşcanu urmează să fie audiat de comisia SIE, astăzi la prânz fiind deja programată şedinţa plenului Parlamentului, pentru validarea noului director al SIE. Senatul şi Camera Deputaţilor au adoptat, ieri, în şedinţă de plen reunit, cu 233 de voturi „pentru", hotărârea prin care declară vacantă funcţia de director al SIE, în urma demisiei lui Mihai Răzvan Ungureanu în data de 8 februarie, hotărâre ce urmează a fi transmisă Administraţiei Prezidenţiale.

SRI, condus de un fost membru PSD

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că serviciile secrete ar trebui conduse de oameni ai Opoziţiei, el nominalizându-l, în 2006,  la şefia SRI pe George Maior, fost membru PSD. Numirea lui George Maior s-a făcut cu consultarea liderului de atunci al PSD, Mircea Geoană.

Ulterior, Traian Băsescu l-a numit în fruntea SIE, în 2007, pe Mihai Răzvan Ungureanu , la acea vreme membru PNL. În momentul numirii în fruntea SIE, Mihai Răzvan Ungureanu s-a autosuspendat din PNL.

Cum se împarte puterea în serviciile secrete
Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite