Băsescu şi Nicolae scot corupţii din pârnaie. Grindeanu se dezice de PSD: Graţierea faptelor de corupţie nu are susţinerea Executivului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şerban Nicolae şi Traian Băsescu

Liderul PMP, Traian Băsescu, şi liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, au propus graţierea condamnaţilor pentru corupţie, iar Comisia Juridică a Senatului a fost de acord. PNL, USR şi UDMR s-au împotrivit, însă votul Opoziţiei este inutil, în condiţiile în care majoritatea PSD-ALDE domină Parlamentul. Premierul Sorin Grindeanu nu susţine amendamentele propuse de colegul său de partid.

Comisia Juridică a Senatului a adoptat, miercuri, cu cinci voturi „pentru“ (PSD şi ALDE) şi trei „împotrivă” (PNL, USR şi UDMR) amendamentele propuse de senatorii Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege iniţiat de Guvern privind graţierea, prin care cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmează să fie graţiaţi sub rezerva achitării prejudiciului.

Principalul susţinător al amendamentelor privind graţierea faptelor de corupţie a fost preşedintele PMP, Traian Băsescu, politician care săptămâna trecută cerea graţierea celor care au fost condamnaţi până la zece ani de închisoare. „Trebuie rezolvată scoaterea clasei politice de sub controlul procurorilor, pentru că sunt multe declaraţii sau denunţuri ale oamenilor de afaceri care fac tot felul de blestemăţii şi apoi îşi aduc aminte că în 2009 au finanţat un partid. Dacă vrem o clasă politică care să funcţioneze independent, trebuie să rezolvăm probleme de finanţare a campaniei. Trebuie să avem o clasă politică care să nu stea timorată, trebuie să avem un moment zero“, a declarat Băsescu.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a propus să intre sub incidenţa legii graţierii faptele de corupţie comise până la 1 ianuarie 2017. „Noi nu încurajăm faptele de corupţie. Din câte spune Autoritatea Naţională a Penitenciarelor (ANP), mai puţin de 1% sunt persoane condamnate pentru fapte de corupţie“, a spus Nicolae. Prezent la debateri, reprezentantul ANP a declarat că de graţierea faptelor de corupţie ar beneficia în acest moment 246 de persoane condamnate pentru astfel de fapte.

Opoziţia de carton
Fostul preşedinte a fost susţinut în demersul său de majoritatea parlamentară formată din PSD şi ALDE. Pe de altă parte, formaţiunile din Opoziţie s-au opus, cu toate că nu şi-au trimis toţi membrii la lucrările comisiei. De la PNL a fost prezent pe toată durata şedinţei doar senatorul Daniel Fenechiu, cu toate că aveau trei membri în comisie. Prezenţa a altor doi membri ai PNL ar fi pus Opoziţia şi Puterea pe picior de egalitate, în condiţiile în care doi senatori PSD au lispit de la şedinţa de ieri, însă liberalii au fost mai preocupaţi de împărţirea funcţiilor în diferite instituţii ale statului, negociate, deloc surprinzător, cu actuala putere.

Critica Parchetului General

Pe de altă parte, reprezentanţii instituţiilor publice prezenţi la şedinţă au subliniat că nu sunt de acord cu graţierea faptelor de corupţie. De altfel, în proiectul înaintat de Ministerul Justiţiei, faptele de corupţie erau exceptate de la graţiere. De asemenea, Irina Kuglay, reprezentant al Parchetului General, a precizat că infracţiunile de corupţie sunt o problemă naţională.

„Ministerul Public constată şi ia act de faptul că infracţiunile de corupţie constituie încă o problemă importantă la nivel naţional, în societatea românească. Nu avem strategii naţionale pe 5 ani pentru combaterea furturilor din buzunare, nu avem strategii pe 5 ani pentru combaterea infracţiunilor vătămare din culpă pe acre le-aţi graţiat , în schimb avem strategii cincinale în care sunt angajate toate instituţiile statului român, cu obligaţii punctuale interne şi internaţionale pentru combaterea infracţiunilor de corupţie“, a spus Kuglay.

Senatorii jurişti au dezbătut, fără a lua însă o decizie, şi graţierea celor condamnaţi pentru fapte ca abuzul în serviciu şi neglijenţa în serviciu. Tot Băsescu a fost cel care a invocat faptul că ar trebui graţiate aceste fapte, intenţie aprobată declarativ de senatorii PSD, însă votul asupra acestor amendamente a fost amânat pentru joi.

Grindeanu se dezice de PSD
"Am mai spus-o şi o repet: Guvernul susţine legea graţierii în forma propusă iniţial. Amendamentele adoptate astăzi de Comisia Juridică a Senatului, referitor la graţierea faptelor de corupţie, nu au susţinerea Executivului”, a scris premierul pe pagina de Facebook.

Cine scapă

Potrivit amendamentelor adoptate de senatorii jurişti, ar urma să beneficieze de graţiere persoane care au fost condamnate pentru fapte ca: ameninţare, violarea de domiciliu, violarea sediului profesional, furtul şi furtul calificat, furtul în scop de folosinţă, bancruta simplă, bancruta frauduloasă, înşelăciunea, nedenunţarea, tăinuirea sau obstrucţionarea justiţiei.

Cine nu scapă
Comisia juridică a Senatului a hotărât şi ce fapte nu vor fi graţiate: omorul, uciderea din culpă, vătămarea corporală, relele tratamente aplicate minorului, uciderea ori vătămarea nou-născutulu, şantajul, hărţuirea, sclavia, traficul de persoane, traficul de minori, proxenetismul, exploatarea cerşetoriei¸ violul, agresiunea sexuală, actul sexual cu un minor, coruperea sexuală a minorilor.

Trebuie rezolvată scoaterea clasei politice de sub controlul procurorilor. Traian Băsescu, preşedinte PMP
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite