Băsescu se mişcă popular între ortodoxie şi homosexualitate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu

Orb  să fii să nu vezi că pentru Traian Băsescu a început epoca în care nu prea ar vrea să supere pe nimeni. Ultimele sale declaraţii, şi mai cu seamă cea care priveşte căsătoria între persoane de acelaşi sex, sunt grăitoare pentru această domolire a limbajului prezidenţial.

„Fiecare este liber să facă ce vrea cu viaţa lui. Dacă vor să se căsătorească bărbat cu bărbat, femeie cu femeie, este problema lor. Eu însă sunt creştin ortodox şi respect perceptele creştinismului şi ale ortodoxiei. Alţii poate au alte percepte. Este problema lor“, a afirmat preşedintele Băsescu, duminică, în emisiunea „După 20 de ani“ difuzată de PRO TV.

În traducere, preşedintele încearcă să împace şi capra, şi varza. Vrea şi călare şi pe jos. Nu e nici îmbrăcat, nici dezbrăcat.

Dar de ce se fereşte Traian Băsescu de declaraţii tari dacă tot explică pe unde-l prinde o cameră de filmat că este la final de mandat şi nu mai are nici o miză politică. Aşa stând lucrurile ar trebui ca, pe orice subiect, preşedintele să spună ce crede şi nu ce ar vrea să audă lumea. Dacă într-adevăr i-ar lipsi miza politică s-ar exprima clar că este creştin ortodox şi, potrivit învăţăturilor creştine pe care le respectă, este clar împotriva căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. Invers, dacă într-adevăr este un apărător al drepturilor homosexualilor, să spună cu subiect şi predicat că susţine ceea ce în ţări precum Franţa s-a întâmplat deja: legiferarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex.

Acest tipar, al poziţiei ”călduţe”, este tipic pentru politicienii aflaţi în campanie electorală, nicidecum pentru un şef de stat în funcţie şi la final de mandat. Se presupune că, după zece ani în fruntea statului cunoşti de câtă toleranţă este capabil poporul care te-a ales, ştii ce Constituţie i s-ar potrivi, ai o idee clară asupra limitelor de formulare a unor articole constituţionale.

Reacţiile în acest caz arată că cine a vrut să audă că preşedintele susţine căsătoriile între persoane de acelaşi sex asta a auzit. Pe de altă parte, creştinii ortodocşi au înţeles că Traian Băsescu este unul dintre ei şi respectă „perceptele creştinismului şi ale ortodoxiei“ care interzic uniunea persoanelor de acelaşi sex în faţa lui Dumnezeu. Ambiguitatea întreţinută de preşedinte nu poate fi întâmplătoare mai ales că a fost rugat insistent de moderatori să exprime o poziţie clară. Explicaţia lipsei unei poziţii tranşante a venit ceva mai târziu, în acelaşi interviu. „După ce termin (mandatul – n.a.), dincolo de faptul că mă voi ocupa de Mişcarea Populară, voi susţine eficient atunci şi partidul Mişcarea Populară, că acum nu mă pot băga să îl susţin, mi-ar plăcea să am o fermă", a spus Traian Băsescu. Pentru ca partidul popular, deocamdată doar din nume, să poată fi susţinut, este obligatoriu ca preşedintele să fie, la rândul lui, popular. Ceea ce explică, iată, declaraţiile care nu vor să supere pe nimeni în viitorul apropiat.Încercând să-i seducă şi pe ortodocşi şi pe homosexuali percepţia finală va fi că îi este indiferentă tema şi nu-i va câştiga nici pe unii nici pe ceilalţi. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite