Băsescu l-a invitat pe Constantinescu în aeronava prezidenţială pentru a zbura împreună la Praga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi sunt vechi inamici, preşedintele Traian Băsescu l-a invitat pe fostul şef al statului, Emil Constantinescu, în aeronava prezidenţială pentru a se deplasa, la Praga, la funeraliile fostului preşedinte ceh Vaclav Havel.

Preşedintele Traian Băsescu şi fostul şef al statului, Emil Constantinescu, vor participa, astăzi, la funeraliile fostului preşedinte ceh Vaclav Havel. Ei vor călători împreună, cu aeronava prezidenţială.

Emil Constantinescu a fost invitat să se deplaseze cu aeronava prezidenţială de actualul şef al statului Traian Băsescu. „În vederea participării la acest trist eveniment, preşedintele Constantinescu a acceptat invitaţia preşedintelui României, Traian Băsescu, de a călători cu aeronava prezidenţială cu care domnia sa se va deplasa la Praga în cursul zilei de vineri", menţionează comunicatul emis de fostul preşedinte Emil Constantinescu. „Este un gest de normalitate, o respectare a protocolului", a explicat pentru „Adevărul", Adina Bara, purtătorul de cuvânt al fostului preşedinte Emil Constiantinescu.Invitaţia a fost confirmată şi de Administraţia Prezidenţială.

Prezenţa celor doi în acelaşi avion este oarecum surprinzătoare în condiţiile în care Traian Băsescu şi Emil Constantinescu nu sunt în cele mai bune relaţii. Emil Constantinescu a criticat de mai multe ori prestaţia lui Traian Băsescu în calitate de preşedinte, iar actualul şef al statului nu a rămas nici el dator. Mai mult, la ceremonia de 1 decembrie 2009, Traian Băsescu ae vitat să de mâna cu Emil Constantinescu

Trasee separate la Praga

Traian Băsescu este invitat la Praga în calitate de preşedinte al României, în timp ce Emil Constantinescu a primit o invitaţie specială în calitate de prieten al fostului preşedinte Vaclav Havel.

La funeralii au primit invitaţii câte un reprezentant din partea statelor: preşedinte, prim ministru sau un reprezentant al acestora. Lor li s-au adăugat, pe o listă separată, prietenii preşedintelui Havel propuşi de familie şi de cei apropiaţi fostului preşedinte. Pe lista prietenilor figurează, printre alţii, şi fostul preşedinte al Poloniei Lech Walesa, fostul preşedinte al SUA Bill Clinton, fostul preşedinte al Bulgariei Jelio Jelev şi fostul preşedinte al Sloveniei Milan Kucan.

Conform protocolului aprobat de Preşedinţia Cehă, invitaţii de pe cele două liste vor urma un traseu separat pentru accesul la Castel şi la Catedrală. Şeful statului va fi însoţit de ambasadorul acreditat la Praga, iar invitatul special de primul consilier al ambasadorului.
Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel a decedat, duminică dimineaţă, la vârsta de 75 de ani.

Artizan al „Revoluţiei de catifea" anticomuniste din 1989 şi preşedinte al Cehoslovaciei apoi al Cehiei din 1989 până în 2003, el a murit în somn, a afirmat purtătoarea sa de cuvânt, Sabina Tancevova.

Havel, a cărui viaţă publică a fost afectată de mai multe probleme de sănătate, a fost spitalizat pentru scurt timp la 8 martie din cauza unei inflamaţii a căilor respiratorii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite