Băsescu se întâlneşte cu Obama la Washington

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu va pleca mâine într-o vizită de lucru în SUA pentru finalizarea unor acorduri bilaterale. Surse oficiale au declarat pentru „Adevărul“ că şeful statului român se va întâlni cu omologul american pentru a semna acordul privind scutul antirachetă.

UPDATE 2:10 Din delegaţie fac parte Iulian Fota, consilierul prezidenţial pentru Apărare, Gabriel Oprea, ministrul Apărării, Mihai Răzvan Ungureanu, şeful SIE, ambasadorul Mike Gitenstein.şi ministrul de Externe, Teodor Baconschi.

Agenda oficială a vizitei prezidenţiale în Statele Unite nu a fost făcută deocamdată publică. Nici Casa Albă şi nici Preşedinţia României nu au făcut vreo precizare privind o întrevedere a lui Traian Băsescu cu omologul american, Barack Obama. Din delegaţia română va face parte şi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi. Însă cutuma relaţiilor internaţionale cere ca atunci când un şef de stat vizitează un alt stat, să aibă măcar o scurtă întrevedere cu omologul său din ţara respectivă. Cert este că aceasta este prima vizită a lui Traian Băsescu în timpul mandatului actualului preşedinte al SUA.

 Preşedintele Traian Băsescu s-a mai întâlnit cu preşedintele american cu ocazia unor evenimente externe. Printre acestea se numără o reuniune la Praga, în iunie 2010, pe tema noului tratat START (pentru reducerea armelor strategice ) cu Rusia.

Lobby pentru ridicarea vizelor pentru români

Subiectul cel mai arzător pentru România în relaţia cu America este însă ridicarea obligativităţii vizelor de călătorie în SUA pentru cetăţenii ţării noastre. România şi SUA au semnat, în urmă cu trei ani, o Declaraţie comună pe tema vizelor, care însă nu a avut efecte concrete. În prezent, intrarea României în programul Visa Waiver nu se vede nici măcar la orizont. A declarat-o foarte clar ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein, într-un interviu acordat cotidianului ,,Adevărul" vara aceasta. „Cu legea actuală, pentru a intra în programul Visa Waiver, în momentul de faţă, criteriul de bază este rata de refuzuri. Proporţia de refuzuri trebuie să fie sub sau cel mult de 3%. Acum este de peste 20% (în România, n.r.).

Modificarea legislaţiei susţinute acum de preşedintele Obama nu va lua în considerare rata de refuzuri a vizelor, ci proporţia de persoane care depăşesc perioada de şedere legală. De pildă, dacă aţi primit o viză de vacanţă de şase săptămâni şi aţi stat opt săptămâni, atunci aţi stat mai mult decât era legal permis", a declarat Gitenstein. În prezent, rata refuzului la vize pentru români este de 25%. Note diplomatice publicate de WikiLeaks dezvăluie că adjunctul secretarului de Stat, Maura Harty, a transmis, la Bucureşti, în 2005, că includerea României în programul Visa Waiver este condiţionată de progresele făcute de România în reluarea ­adopţiilor internaţionale, „progrese" pe care Bucureştiul nu le-a făcut până acum.

Discuţii despre scutul de la Deveselu

Din agenda vizitei la Washington a preşedintelui Băsescu nu va lipsi cu siguranţă problema amplasării unor elemente ale scutului antirachetă în România, pe care SUA îl vor instala în 2015 la Deveselu. Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a asigurat că scutul defensiv nu va avea niciun fel de efecte negative asupra populaţiei, mediului şi culturilor agricole. „În relaţia cu SUA, această participare a României va contribui la consolidarea relaţiilor bilaterale", a spus secretarul de stat în MAE. Recent, la reuniunea ambasadorilor români, Traian Băsescu a amintit că în curând se va semna acordul dintre SUA şi România privind scutul antirachetă. „S-a finalizat negocierea acordului legat de amplasarea elementelor de scut antirachetă pe teritoriul României, parafarea s-a produs. Probabil într-un timp relativ scurt se va produce şi semnarea acordului între România şi SUA, urmând apoi ratificarea în Parlament", declara Băsescu, la 1 septembrie, ambasadorilor reuniţi la Palatul Cotroceni.

Şpaga sperie investitorii americani

Un alt punct de interes pentru România în relaţia cu SUA îl reprezintă investiţiile americane în ţara noastră. Ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat însă că oamenii de afaceri din SUA i s-au plâns de corupţia din România, de şpăgile care li se cer. Un moment tensionat a fost cel când guvernul român a decis la începutul verii să rezilieze contractul cu ­Bechtel pentru Autostrada Transilvania. Între timp, Ministerul Transporturilor şi compania americană au ajuns la un acord privind modul de plată al lucrărilor. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite