Băsescu a găsit soluţia pentru ca Primăria Capitalei să scape de datoria către Costică Constanda. Firea: „Nu-i ajunge ca l-a împroprietărit din pixul lui pe Costanda”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Firea spune că Băsescu se crede genial, însă propune soluţii ilegale. FOTO Eduard Enea
Firea spune că Băsescu se crede genial, însă propune soluţii ilegale. FOTO Eduard Enea

Fostul primar general Traian Băsescu afirmă că ”toate instituţiile statului român trebuie să înveţe să respecte proprietatea”, iar responsabilitatea unui şef de instituţie este de a lua din timp măsurile necesare să nu ajungă în situaţia de a i se bloca conturile, cum a ajuns Primăria Capitalei. ”Doamna Gabriela Firea este îngerul neprihănit care nu are nicio responsabilitate”. Băsescu susţine că situaţia poate fi deblocată în cateva ore.

Traian Băsecu a vorbit, duminică seară, la Digi 24 despre datoria de 115 milioane de euro a Primăriei Capitalei, care a dus la blocarea conturilor.

”Aş începe cu o concluzie: toate instituţiile statului român trebuie să înveţe să respecte proprietatea. Respectarea proprietăţii nu este facultativă, este garantată de Constituţie. Povestea acestei dispute începe după ce proprietarii istorici ai terenului câştigă în instanţă. Au fost 4 decizii definitive în contencios administrativ, care restabileau drepturile de proprietate a familiei Lincaru pe terenul pe care s-a făcut Satul Francez. (...)

În timpul mandatului meu s-au emis cele două dispoziţii de primar general de recunoaştere a proprietăţii Lincarilor pe terenul Satului Francez. A urmat Costanda care nu a cumpărat drepturi litigioase. Costanda pur şi simplu este un proprietar care a cumpărat terenul de la familia Lincaru”, a afirmat Traian Băsescu.

Acesta a precizat că Costică Constanda ”este un cumpărător în afară de orice dubiu de legalitate, că ar fi avut aranjamente cu drepturi litigioase”.

”Doamna Gabriela Firea este îngerul neprihănit care nu are nicio responsabilitate. Vreau să vă spun că  responsabilitatea unui şef de instituţie este să ia din timp măsurile necesare să nu ajungă în situaţia de a i se bloca conturile, cum a ajuns doamna Firea. Dânsa nu a reuşit să convingă consilierii să se revină pe terenul din Satul Francez. Nu a reuşit să îi convingă pentru că a avut o evaluare lipsită de credibilitate. Asta e ce m-au informat consilierii PMP, adică părea a fi falsificată. Că e aşa, că nu e aşa, rămâne de văzut. Cert este că nu au vrut consilierii să valideze acea evaluare şi doamna Firea s-a trezit în ultima clipă, pentru că decizia de imputare a sumei contravalorii terenului este de un an de zile. Într-un an de zile trebuia să rezolve problema negociind cu consilierii, negociind cu proprietarul terenului trebuia să găsească o formulă”, a mai afirmat Băsescu.

”Deci omul ăsta se zbate în instanţe, câştigă şi statul român nu pune în aplicare hotărârile judecătoreşti. Dacă doamna Firea crede că au fost fraude, drumul la DNA este deschis. Numai că până atunci trebuie să execute hotărârile judecătoreşti că mă tem că ajunge dânsa la DNA pentru nepunerea în aplicare a hotărârilor judecătoreşti şi pentru lipsa de respect pentru proprietate, a mai declarat Băsescu.

Băsescu a găsit soluţia pentru ca Primăria Capitalei să scape de datoria către Costică Constanda

Fostul primar general consideră că situaţia poate fi deblocată foarte uşor.

”Această situaţie se poate debloca foarte simplu: o evaluare credibilă a terenului pe care îl oferă la schimb Primăria, iar consilierii generali să aprobe acest schimb de teren. Nu există alt drum. Prostia asta cu împrumutul fără să rezolve problema o va duce la alte procese, iar timpul în care nu execută hotărârea judecătorească înseamnă penalităţi şi nu-s mici penalităţile. O să se trezească cu 200 de milioane datorie peste câteva luni şi nu-s din banii dânsei, sunt din banii bucureştenilor”, a mai declarat Băsescu.

Acesta a adăugat că situaţia poate fi deblocată în câteva ore: ”O deblochez în câteva ore. Dacă voi candida, asta va decide partidul săptămâna viitoare, dacă voi candida, situaţia va fi deblocată în câteva ore, pentru că pur şi simplu, prin dispoziţie de primar, îi dau lui Costanda terenul din Satul Francez. Punct. Nu vreau să dau teren pe malul Lacului Floreasca. Deci, acolo unde au câştigat Lincarii terenul în instanţă, acolo va primi terenul pe care l-a cumpărat”.

Gabriela Firea: „Soluţia este ilegală!”

„Dl Băsescu face declaraţii halucinante şi periculoase! Nu poate nici preşedintele României, nici premierul şi nici Primarul General să cedeze o parte din patrimoniul ţării, respectiv din patrimoniul Municipiului Bucureşti - o suprafaţă de teren -, prin simpla lui semnatură! “Soluţia salvatoare“ a domnului Basescu este nelegală! Orice decizie care priveşte patrimoniul oraşului se ia de către Consiliul General, prin vot de două treimi. Nu-i ajunge ca l-a împroprietărit din pixul lui pe Costanda, pe Lege 10, acum ar mai vrea o dispoziţie tot din pix, fără nicio baza legală! Si cand ne gandim ca aceasta persoana a fost si primar general si preşedinte, de vreo două ori! Nu este ruşinos să nu ştii, să nu te pricepi - poţi să întrebi un specialist -, este ruşinos să te crezi genial, propunând solutii ilegale!”, a transmis Gabriela Firea, citată de Stiri pe surse.

Primăria Municipiului Bucureşti a anunţat, vineri, printr-un comunicat de presă, că a fost informată, prin adresa nr. 45847/07.08.2020 a Trezoreriei Municipiului Bucureşti, despre depunerea dosarului de executare nr. 202/EP/2018. ”În acest moment, conturile Primăriei Capitalei sunt blocate”, a afirmat Gabriela Firea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite