Băsescu forţează uşa viitoarei guvernări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu condiţionează rămânerea lui Victor Ponta în fruntea Guvernului de o nouă „redesemnare“ în funcţia de premier, în caz contrar ameninţând cu sesizarea CCR

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, laProTV, că nu-l va mai desemna niciodată premier pe Victor Ponta, dar că acesta ar trebui să revină la Cotroceni pentru un nou mandat în fruntea Executivului. Şeful statului a argumentat această „redesemnare“ prin faptul că, în urma cooptării maghiarilor la guvernare, premierul va guverna cu un mandat din partea unei noi majorităţi din Parlament, formată din USD şi UDMR. Anticipând un refuz din partea lui Victor Ponta, Băsescu a dat de înţeles că ia în calcul sesizarea la Curtea Constituţională a României (CCR) a hotărârii de învestire.

„Dacă vrea să respecte democraţia, trebuie să se prezinte pentru „redesemnarea“ în funcţia de premier. Ar trebui să vină. Dacă nu vine, va fi o încălcare a Constituţiei. Probabil voi ataca la CCR hotărârea Parlamentului”, a precizat Băsescu.

Ponta: „Schimb compoziţia politică, nu şi programul“

Premierul i-a replicat şefului statului chiar în timp ce acesta încă se mai afla în emisiune. Ponta a catalogat declaraţiile preşedintelui privind redesemnarea prim-ministrului pur politice şi fără nicio bază constituţională, precizând că în Parlament va fi schimbată doar compoziţia politică, nu şi programul de guvernare.

În susţinerea afirmaţiilor sale cu privire la condiţiile încetării mandatului de premier, Ponta a invocat articolul 110 din Constituţie care, la alineatul 2, stipulează: „Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă prim-ministrul se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, ori este  în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile“. Aşadar, Băsescu nu are dreptate, întrucât premierul nu se regăseşte în niciuna din situaţiile cuprinse în acest articol sau în cele stipulate de articolul 106. „Funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege“, se arată la articolul 106.

Băsescu: „Eu am spus că este posibil“

Confruntat cu declaraţia premierului, Traian Băsescu a comentat scurt: „Îi fac o recomandare, să citească. Eu am spus că este posibil“.  În plus, şeful statului şi-a nuanţat afirmaţia privind sesizarea CCR, invocând existenţa pericolului unui precedent de guvernare „cu acte adiţionale“. Mai mult, Băsescu a adus în discuţie şi articolul 102 din Constituţie care arată că «Guvernul, potrivit programului său de guvernare, acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice“.

Contactat de „Adevărul“, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, Bogdan Oprea, a precizat că articolul 102 susţine cât se poate de limpede spusele preşedintelui: „Prim-ministrul a primit un vot de încredere pe o altă formulă de guvernare şi pe un program care nu cuprinde pretenţiile UDMR. UDMR nu va putea guverna pe un program care nu le aparţine “.

Riscurile premierului

Aşa cum s-a stabilit, sâmbătă, la Consiliul Consultativ al preşedinţilor organizaţiilor teritoriale ale UDMR, ungurii vor condiţiona accederea la guvernare de o serie de cerinţe favorabile comunităţii maghiare. Deşi pretenţiile maghiarilor vor fi cunoscute abia astăzi, în urma negocierilor cu liderii USD, Kelemen Hunor a făcut, sâmbătă, o trecere sumară în revistă. Pachetul cuprinde, printre altele, o serie de cereri sensibile, precum înfiinţarea Universităţii de medicină în limba maghiară, la Târgu Mureş, prevăzută de trei ani în Legea Educaţiei, dar blocată de guvern, folosirea simbolurilor naţionale, în condiţiile în care mai multe primării conduse de maghiari au fost date în judecată pentru arborarea steagului secuiesc.

Toate aceste cereri ale etnicilor unguri îl pun pe premier într-o situaţie delicată, iar cerinţa preşedintelui, ca cererile maghiarilor să fie scrise în noul program de guvernare, par să urmărească exact acest scop. Pe de o parte, dacă Ponta le refuză maghiarilor o parte din pretenţii, există riscul ca UDMR să nu mai intre la guvernare, iar acest lucru va atage după sine şi pierderea formării unei alianţe în Parlament, şi aşa fragilă, care să susţină proiectele Guvernului. Pe de altă parte, dacă premierul acceptă cerinţele maghiarilor şi le înscrie în programul de guvernare, acest lucru nu va lăsa indiferent electoratul PSD, în general ostil participării UDMR în Executiv. Ar exista însă şi o a treia variantă pe care chiar preşedintele Traian Băsescu a adus-o în discuţie: cerinţele UDMR să nu fie trecute în programul de guvernare, ci într-un protocol adiţional, care să nu fie supus votului Parlamentului.

„N-aş vrea să aflăm că avem un protocol secret. Premierul va trebui să-mi răspundă. Nu ştiu, dar vreau să previn. Am văzut protocoale secrete. Aceşti oameni cred că se pot guverna cu protocoale secrete. Mă interesează să fie reflectată complet negocierea cu UDMR în programul de guvernare“, şi-a exprimat preşedintele doleanţele.  Premierul i-a reamintit, ieri, preşedintelui, printr-un comunicat emis de Biroul de presă al guvernului, că a anunţat deja că noul Executiv va continua cu programul de guvernare al USL. „Voi merge marţi în Parlament doar pentru schimbarea compoziţiei politice, conform articolului 85 din Constituţie. Aşadar, nu există niciun rol al Preşedintelui în actuala procedură“, a fost mesajul premierului.

Potrivit Constituţiei, preşedintele nu poate ataca direct la Curtea Constituţională o hotărâre a Parlamentului. O pot face însă 50 de deputaţi sau 25 de senatori.

“La Parlament se poate termina totul”

Specialistul în drept constituţional Ioan Stanomir a comentat pentru „Adevărul“ că există posibilitatea ca Victor Ponta să-şi continue mandatul fără să mai treacă pe la Palatul Cotroceni. „Ponta va spune că nu e un alt program de guvernare, ci doar că programul se va extinde. Prim-ministrul va preciza că e vorba de o remaniere extinsă a guvernului cu schimbarea structurii acestuia. Dacă Parlamentul îi va da votul de încredere se va termina totul. S-a mai întâmplat să dispară membrii unei coaliţii. Dacă ar fi fost doar o schimbare de ministru, preşedintele putea refuza, acum este obligat să accepte“, a explicat Stanomir.

Ponta va spune că nu e un alt program de guvernare, ci doar că programul se va extinde Ioan Stanomir Specialist în drept constituţional

Citeşte şi:

Traian Băsescu, mesaj pentru Vladimir Putin: Nu faceţi niciun joc pe teritoriul Republicii Moldova! Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, duminică, la Pro TV, despre situaţia din Ucraina, despre destrămarea USL, dar şi despre viitorul său politic. În ce priveşte raporturile cu preşedintele Vladimir Putin, Băsescu l-a atenţionat pe omologul său rus să nu implice Republica Moldova într-un "joc" politic.

Băsescu: Nu îl mai desemnez pe Ponta premier Traian Băsescu a declarat, duminică, la emisiunea „După 20 de ani“ de la ProTV, că nu îl va mai desemna pe Victor Ponta premier dacă acesta vine la Cotroceni, aşa cum ar trebui, pentru desemnarea şefului viitorului Guvern, în condiţiile cooptării UDMR la guvernare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite