Băsescu: „Fac apel la toţi actorii internaţionali să nu susţină separatismul din Crimeea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a lansat un apel către partenerii internaţionali să nu susţină separatismul din Crimeea. Şeful statului spune că autorităţile alese în Rada Supremă se bucură de tot sprijinul României.

„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, este profund îngrijorat de situaţia în desfăşurare în Crimeea şi de mişcarea separatistă care se amplifică în această regiune şi face apel la toţi actorii internaţionali să nu susţină şi să nu încurajeze separatismul din Crimeea“, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Totodată, preşedintele Traian Băsescu a vrut să asigure Ucraina de tot sprijinul statului român. „Domnul preşedinte Traian Băsescu reiterează sprijinul pentru calmarea situaţiei şi pentru instalarea noilor autorităţi alese în Rada Supremă, considerând că violenţa poate genera frică şi resentimente la adresa populaţiei greu încercată în lupta pentru democraţie şi libertate. România se arată deschisă să răspundă tuturor solicitărilor noului guvern instalat la Kiev care va avea tot sprijinul pentru stabilizarea şi reconstrucţia Ucrainei, pentru rezolvarea gravelor probleme cu care se confruntă în lichidarea actualului vid de putere“

Grupuri de bărbaţi înarmaţi au ocupat, în noaptea de joi spre vineri, două aeroporturi din Republica Autonomă Crimeea, din cadrul Ucrainei. Timp de mai multe ore, bazele aeriene aferente oraşelor Simferopol şi Sevastopol au fost sub controlul armat al bărbaţilor îmbrăcaţi în uniforme militare.

Ulterior, vineri, în jurul prânzului, autorităţile de la Kiev au anunţat că au preluat controlul asupra aeroporturilor din Crimeea. Lituania, care asigură în prezent preşedinţia Consiliului de Securitate ONU, va cere acestui organism să aibă o reacţie la criza din Crimeea. Lituania, care asigură în prezent preşedinţia Consiliului de Securitate ONU, va cere acestui organism să aibă o reacţie la criza din Crimeea.

CITEŞTE MAI MULT

Rusia creează premise pentru intervenţie militară în Ucraina şi oferă cetăţenie locuitorilor din Crimeea: „Dacă vreţi să rămâneţi cu Rusia, vă vom susţine”. După ce 10.000 de oameni au strigat la Sevastopol „Mamă Rusia, salvează-ne de fasciştii de la Kiev”, Moscova a anunţat că va oferi cetăţenie tuturor locuitorilor din Crimeea.

Nave ruseşti au ajuns pe coasta ucraineană a Crimeii. Cresc temerile asupra unei invazii Nave militare ruseşti transportând soldaţi au ajuns pe coasta ucraineană a peninsulei Crimeea, potrivit site-ului rus de informaţii flot.com, alimentând temerile experţilor că ar putea reprezenta începutul unei anexări a regiunii autonome ucrainene, Crimeea, de către Rusia, anunţă publicaţia online International Business Times.

„The Financial Times”: Rusia este pregătită pentru un război în Crimeea Un înalt funcţionar de la Moscova a declarat sub protecţia anonimatului că Rusia este pregătită să lanseze o ofensivă militară în Crimeea, republică autonomă din Ucraina, pentru a interveni în favoarea populaţiei ruse majoritare şi pentru a-şi apăra bazele militare.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite