Băsescu: Europenii să achiziţioneze terenuri în România în condiţii similare cu cele ale românilor. Ministrul Agriculturii: este „imposibil legislativ”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a transmis marţi preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, o completare la cererea de reexaminare a Legii privind vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole din extravilan de către persoane fizice, în care precizează că persoanele juridice din UE ar trebui să poată cumpăra terenuri extravilane în aceleaşi condiţii ca românii. Ministrul Agriculturii susţine că este „o chestiune imposibilă din punct de vedere legislativ”.

UPDATE:  Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-a declarat surprins de faptul că preşedintele Traian Băsescu cere abia acum unele modificări ale Legii de vânzare a terenurilor agricole către persoanele fizice, deşi aceasta a fost prezentată în dezbatere publică din septembrie.

"Legea a fost în dezbatere publică încă din 3 septembrie 2013, am primit observaţii scrise de la consilierul prezidenţial, deci preşedintele şi consilierii săi au avut acces la acest proiect de lege, dar unele observaţii văd că le face abia acum", a spus ministrul Constantin, liderul Partidului Conservator, potrivit Mediafax.

În opinia sa, legea trebuia promulgată chiar dacă avea unele "imperfecţiuni" cauzate atât de faptul că a trebuit să fie făcută urgent, cât şi de unele modificări aduse în Parlament. 

Ministrul a adăugat însă că, în pofida acestor mici probleme, actul normativ favoriza cetăţenii români, fermierii, comunitatea locală. "După ce legea era promulgată, puteam modifica rapid micile imperfecţiuni", a explicat ministrul.

Protejarea interesului naţional

El consideră că Guvernul a făcut şi va face tot ce se poate ca prin această lege să fie protejat interesul naţional, dar arată că este imposibil ca pentru cetăţenii europeni să fie aplicată o măsură similară cu cea pe care statele acestora o aplică cetăţenilor români.

"În acest sens, Ministerul Agriculturii a venit cu actul normativ prin care dăm posibilitatea românilor, celor din comunităţile locale, să aibă drept de preempţiune la terenul dat spre vânzare. Însă, preşedintele introduce azi o nouă teză prin care ar trebui să spunem în lege o chestiune imposibilă din punct de vedere legislativ. Asta ar însemna să transpunem în legislaţia românească procedurile celorlalte 27 de stat ale UE", a precizat Constantin.

În ceea ce priveşte obiecţiile referitoare la Administraţia Domeniilor Statului (ADS), ministrul Agriculturii a admis că acestea sunt de luat în calcul şi a precizat că este dispus să le modifice, chiar dacă Ministerul Justiţiei nu a avut obiecţii de legalitate atunci când a emis un aviz.

"Nu e niciun fel de problemă, vom modifica. O să fie o direcţie în minister care se va ocupa de reglementarea pieţei funciare şi ADS doar va cumpăra terenuri, nu şi va vinde, în cazul în care exercită dreptul de preempţiune. Ministerul Justiţiei nu a făcut observaţii pe această temă, dar o să modificăm şi, pentru a fi foarte clari şi foarte corecţi, vor exista două instituţii", a arătat ministrul.

El a subliniat şi faptul că preşedintele Traian Băsescu a fost cel care a semnat Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, reprezentând documentul prin care România şi-a asumat inclusiv liberalizarea pieţei funciare.

"Preşedintele cred că este primul vinovat că s-a liberalizat piaţa funciară la 1 ianurie 2014, pentru că dânsul a semnat Tratatul de aderare, în 2005", a conchis ministrul de resort.


Propunerea preşedintelui Traian Băsescu

„Referitor la adoptarea legislaţiei privind reglementarea condiţiilor de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole extravilane, consider oportun ca aceasta să prevadă ca cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene şi persoanele juridice având naţionalitatea unui stat membru al Uniunii Europene să poată achiziţiona aceste terenuri, în România, cu restricţiile şi facilităţile similare de care cetăţenii români ori persoanele juridice de naţionalitate română beneficiază în cazul în care aceştia decid dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole extravilane în statele membre ale Uniunii Europene, potrivit legislaţiei interne aplicabile în statul respectiv“, se arată în completarea cererii de reexaminare transmisă de preşedinte.

Băsescu spune clar care este poziţia sa referitoare la această lege. „Învederez că instituirea unei asemenea reglementări nu este de natură să creeze o restricţie în privinţa achiziţionării de terenuri agricole în România de către cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene ori de către persoanele juridice având naţionalitatea unui stat membru al Uniunii Europene, ci urmăreşte să ofere condiţii legale similare în cadrul sistemul legislativ european“, semai arată în completare.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut Parlamentului, recent, reexaminarea Legii care reglementează cumpărarea de terenuri de către cetăţenii europeni.

„Această reglementare nu este clară, întrucât trebuie prevăzut expres dacă legea se aplică şi persoanelor juridice având naţionalitatea română sau numai persoanelor juridice având naţionalitatea unui stat membru al Uniunii Europene, altele decât cele române", se preciza în cerere.

Conform Tratatului de aderare la UE, România s-a angajat ca la 1 ianuarie 2014 să liberalizeze piaţa funciară, astfel încât cetăţenii străini, persoane fizice, din comunitatea europeană să poată cumpăra fără restricţii terenuri agricole.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat liberalizarea pieţei funciare pentru cetăţenii UE de la 1 ianuarie.

„Lucrăm la lege şi sperăm să fie aprobată cât mai curând. Prevederile privind liberalizarea pieţei funciare din Tratatul de aderare al României la Uniunea Europeană au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2014, dată de la care străinii sunt liberi să cumpere teren în România. În absenţa legii, românii nu au drept de preempţiune la cumpărare“, declara Constantin, pentru Mediafax.

Citiţi şi:

Traian Băsescu a retrimis în Parlament spre reexaminare legea privind cumpărarea de terenuri de către cetăţenii europeni. Preşedintele Traian Băsescu a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării de terenuri agricole de către persoane fizice şi de înfiinţare a Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare.

Ungaria se pregăteşte să cumpere terenurile agricole din Transilvania. Ce avantaje au vânzătorii  Proprietarii de teren din România care doresc să-şi vândă proprietăţile cetăţenilor maghiari vor primi o rentă viageră. Ba, mai mult, aceştia pot păstra terenul pe numele lor şi îl pot folosi, a declarat Szabo Jozsef Andor, ataşatul pe probleme de agricultură al Ambasadei Ungariei la Bucureşti într-un interviu oferit portalului szekelyhon.ro.

Străinii vor putea cumpăra mai uşor terenuri agricole din România. Ce restricţii au fost eliminate Statul elimină restricţiile impuse în prezent cetăţenilor străini care vor să cumpere terenuri agricole, după 1 ianuarie 2014, inclusiv obligaţia de a avea experienţă în agricultură, dar păstrează prevederea privind dreptul de preempţiune al cetăţenilor români, potrivit unui proiect de lege.

EDITORIAL Proprietatea, suveranitatea economică şi integrarea europeană Începând cu 1 ianuarie 2014, străinii vor putea cumpăra terenuri agricole în România. Unii au exprimat motive de îngrijorare. Alţii susţin că măsura nu va avea un impact semnificativ deoarece şi până acum astfel de tranzacţii s-au operat prin intermediul societăţilor comerciale. Totuşi, anume semne de întrebare rămân, dovadă că statul propune unele măsuri de protecţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite