Băsescu ţine cu dinţii de pragul referendumului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful statul a trecut în două rânduri prin emoţiile referendumului FOTO Eduard Enea
Şeful statul a trecut în două rânduri prin emoţiile referendumului FOTO Eduard Enea

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională (CCR) cu privire la Legea referendumului. Şeful statului spune că este neconstituţională reducerea de la 50% la 30% a cvorumului de prezenţă necesar pentru validarea referdumului.

Preşedintele susţine, în sesizare, că reducerea pragului la referendum „va face posibilă exercitarea suveranităţii naţionale de o minoritate a populaţiei şi va permite posibilitatea adoptării prin referendum a unor măsuri lipsite de legitimitate populară“. 

Şeful statului vrea ca referendumul să fie validat numai dacă întruneşte un cvorum de participare de 50% plus unu. Înainte de a sesiza CCR, Traian Băsescu a retrimis legea Parlamentului, spre reexamniare, însă Legislativul a trimis-o înapoi la Cotroceni fără să ţină cont de doleanţele preşedintelui. Astfel, odată cu această sesizare, Traian Băsescu şi-a epuizat toate căile de atac. Dacă CCR nu-şi va modifica decizia anterioară, şeful statului va avea la dispoziţie 20 de zile pentru a o promulga. Apoi, la un an de la promulgae, Guvernul poate organiza referendum pentru modificarea Constituţiei.

CCR s-a pronunţat deja

Legea Referendumului a mai fost contestată la CCR de către PDL, în data de 4 iunie 2013.Una dintre obiecţiile democrat-liberalilor a fos identică cu cea a preşedintelui: reducerea cvorumului de prezenţă la 30%. Pe 26 iunie, CCR a constatat că prevederile legii „sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii“. Prin urmare, este  greu de crezut că magistraţii constituţionalişti vor da două decizii care să se bată cap în cap în decurs de numai trei luni.

„Sabotează reforma constituţională“

USL îl acuză pe şeful statului că nu face altceva decât să pună beţe în roate procesului de modificare a Legii fundamentale. „Demersul lui Traian Băsescu este unul strict politicianist şi complet inutil în condiţiile în care Curtea Constituţională s-a pronunţat deja pe acest text în urmă cu trei luni. A decis deja că noile prevederi impus în Legea referendumului sunt constituţionale. În spatele demersului preşedintelui se regăseşte intenţia de a tergiversa promulgarea unei legi constituţionale cu scopul de a sabota amplul proiect de reformă constituţională“, a declarat purtătorul  de cuvânt al PNL, Cristina Pocora. PSD, prin vocea lui Cătălin Ivan, a fost şi mai drastic.

„Traian Băsescu s-a transformat din preşedinte jucător într-un preşedintele de weekend. Traian Băsescu este un preşedinte aflat în campanie electrorală pentru Elena Udrea şi nu ar trebui luat prea mult în serios. Băsescu a trimis CCR un proiect pe care CCR s-a pronunşa deja. Care este logica pentru care Traian Băsescu a trimis proiectul? Curtea se va pronunţa încă o dată. Ce şanse sunt să se pronunţe altfel?, s-a întrebat, retoric, Ivan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite