Băsescu, despre viitorul premier: Preşedintele nu este maimuţă dresată. Dacă nu va avea partidul cu 51%, Iohannis va numi pe cine va vrea el

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu crede că Iohannis va desemna pemierul pe care îl doreşte în lipsa unei majorităţi FOTO Arhiva Adevărul
Traian Băsescu crede că Iohannis va desemna pemierul pe care îl doreşte în lipsa unei majorităţi FOTO Arhiva Adevărul

Fostul preşedinte Traian Băsescu crede că preşedintele Klaus Iohannis va desemna ca premier pe cine doreşte, dacă niciun partid nu reuşeşte să strângă o majoritate parlamentară.

„Dacă cei care contestă cred că preşedintele României este maimuţă dresată se înşală. Sunt convins că dacă nu va avea partidul cu 51%, nu va numi decât pe cine va vrea el (Iohannis - n.r.).  Preşedintele consultă partidele şi desemnează. Asta e, nu îi place lui Tăriceanu, lui Dragnea, lui Ponta, asta e Constituţia, şi pe aceasă temă s-a pronunţat şi Curtea Constituţională, când am lăsat PSD-ul în Opoziţie, realizând soluţia imorală. Nu am chemat partidele la consultări până nu am avut certitudinea că există o majoritate, când am reuşit să rup PC-ul”, a explicat Băsescu.

Liviu Dragnea, Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu, un condamnat şi doi urmăriţi penal, nu corespund criteriilor de integritate anunţate de preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de premier. Liderii PSD au ieşit la atac.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va respecta Constituţia şi va desemna un premier care să provină de la partidul care reuşeşte să adune o majoritate parlamentară, însă în niciun caz nu va gira prin semnătură un premier penal. „Indiferent de la cine vine propunerea, eu, preşedintele Românei, nu voi desemna o persoană urmărită penal sau condamnată penal. Va fi un criteriu eliminatoriu. Trebuie să avem politicieni curaţi“, a explicat Klaus Iohannis.

Trei dintre numele intens vehiculate pentru funcţia de premier din zona de stânga – Liviu Dragnea, Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu- pică la testul de integritate al preşedintelui Klaus Iohannis. Liderul PSD Liviu Dragnea, prima opţiune a partidului pentru funcţia de premier, este condamnat la doi ani cu suspendare în dosarul „Referendumul“. 

Victor Ponta este trimis în judecată în dosarul „Turceni-Rovinari“ şi urmărit penal în dosarul finanţării vizitei lui Tony Blair în România. Şeful Senatului Călin Popescu Tăriceanu este urmărit penal de DNA Braşov, fiind acuzat de comiterea infracţiunilor de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite