Băsescu, despre torţionarul Vişinescu: „Trebuie să răspundă în faţa legii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO presidency.ro
Preşedintele Traian Băsescu FOTO presidency.ro

Preşedintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă, la Sulina, că  fostul comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, trebuie să răspundă în faţa legii, precizând că nu este niciodată prea târziu să se facă dreptate.Torţionarul Vişinescu este anchetat pentru crimele din perioada comunismului, săvârşite în penintenciarul Râmnicu-Sărat.

„Trebuie să răspundă în faţa legii. Eu nu mă pot substitui nici procurorilor, nici judecătorilor“, a declarat şeful statului. Întrebat dacă nu este prea târziu pentru a-şi ispăşi pedeapsa Vişinescu, acum în vârstă de 87 de ani, preşedintele României a răspuns că „nu e niciodată prea târziu să faci dreptate“.

În urmă cu aproximativ o săptămână, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a solicitat, Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti începerea urmării penale a fostului comandant al închisorii Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, pentru omor deosebit de grav, acesta fiind descris de foştii deţinuţi politici drept „un individ extrem de crud“.

alexandru visinescu

Luat la întrebări de către jurnalişti, Vişinescu (foto dreapta), în vârstă de 87 de ani, s-a arătat destul de violent, atacând un cameraman şi înjurând reporterii de televiziune.

Încă din anul 1947, în puşcăria de la Râmnicu Sărat au fost închişi ca deţinuţi politici ţăranii originari din zona Buzăului care s-au opus colectivizării sau au evitat depunerea cotelor agricole obligatorii. Apoi au fost încarceraţi membri ai partidelor tradiţionale (PNŢ şi PNL) din aceeaşi zonă, iar din 1957, liderii Partidului Naţional Ţărănesc Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ilie Lazăr, Ion Diaconescu, Victor Rădulescu Pogoneanu precum şi foştii miniştri Ion Petrovici şi Petre Tomescu. Între anii 1956 şi 1963, comandantul închisorii a fost Alexandru Vişinescu.


Citeşte mai multe:

VIDEO Torţionarii comunişti, vânaţi şi daţi pe mâna Justiţiei de Institutul Crimelor Comunismului. Cazul şefului puşcăriei Râmnicu Sărat

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a solicitat, marţi, Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti începerea urmării penale a fostului comandant al închisorii Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, pentru omor deosebit de grav.

VIDEO Mărturii despre ororile comise în puşcăria de la Râmnicu Sărat. „Teroarea albă” a lui Vişinescu

În perioada în care penitenciarul din Râmnicu Sărat a funcţionat ca închisoare politică (1948-1963), regimul de detenţie impus de comandantul penitenciarului, Alexandru Vişinescu, s-a caracterizat prin duritatea izolării, înfometarea sistematică şi bătăile discreţionare aplicate deţinuţilor.

Cazul torţionarului Vişinescu, ecouri în presa internaţională

Cazul fostului director comunist al închisorii Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, în vârstă de 87 de ani, a avut ecouri în presa străină. Agenţia Associated Press a preluat detaliile despre torţionarul aflat sub ancheta institutului român pentru investigarea crimelor comunismului, la numai o zi după ce acesta a atacat un cameraman şi a înjurat reporterii de televiziune, care i-au adresat câteva întrebări.

EDITORIAL Cezar Paul-Bădescu, despre cazul torţionarului Alexandru Vişinescu: Vârsta nu e o calitate

Spus aşa, pare un adevăr banal, cu care toată lumea e de acord. Dincolo de asta însă, în mentalul colectiv, tinerii şi bătrânii se bucură de poziţii privilegiate. Primii sunt consideraţi „mai puri“, „mai nepervertiţi“ decât ceilalţi, oamenii în vârstă au ca atuuri înţelepciunea acumulată pe parcursul întregii vieţi şi respectul datorat de cei din jur.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite