Băsescu, despre mutarea ambasadei la Ierusalim: Lobiştii americani au mizat pe faptul că Dăncilă e proastă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Basescu FOTO Mediafax
Traian Basescu FOTO Mediafax

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a comentat afirmaţia premierului Viorica Dăncilă privind mutarea Ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, explicând că implicaţiile anunţului sunt grave şi că Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă au un „mimetism specific maimuţelor”.

Fostul preşedinte a spus că premierul român a „recitat instricţiunile primite de la Dragnea” şi că a ignorat poziţia Uniunii Europene.

„Mizând pe faptul că e proastă, lobişti americani au invitat-o pe Dăncilă la un eveniment de comemorare al Holocaustului. Crezând că e ocazia vieţii ei de a se manifesta pe pământ american, Dăncilă a recitat instrucţiunile primite de la Dragnea fără a înţelege efectul propriului discurs. A promis orice a crezut Dragnea că poate să-i impresioneze pozitiv audienţa în folos propriu, nesocotind grav poziţia unitară şi solidară a Uniunii Europene, dar şi politica externă echilibrată a României în Orientul Mijlociu”, a scris Traian Băsescu pe Facebook.

Fostul şef de stat a mai explicat că implicaţiile anunţului sunt grave pentru că „ne singularizează în interiorul UE” şi că Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă au dat dovată de un „mimetism specific maimuţelor”.

„Anunţul precum că Guvernul României va muta Ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim a stârnit entuziasmul sălii dar a aruncat pe Apa Sâmbetei 50 de ani de politică externă românească în Orientul Mijlociu. Implicaţiile anunţului sunt grave pentru că schimbă radical politica externă a României în Orientul Mijlociu şi ne singularizează în interiorul Uniunii Europene prin nerespectarea rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU.

Dragnea şi Dăncilă printr-un mimetism specific maimuţelor, cred că pot face şi ei ceea ce au făcut americanii. Eu nu zic că n-o pot face, o pot face, dar cu costuri extraordinare de credibilitate a României .SUA poate ţine la respect lumea arabă prin forţa economică şi militară, pe când România a pierdut respectul şi încrederea lumii arabe”, a mai adăugat fostul preşedinte.

Traian Băsescu a subliniat apoi efectele discursului premierului, primul fiind anularea vizitei de stat a Regelui Abdullah al Iordaniei

„După ce a văzut efectele discursului, Dăncilă şi-a adus aminte că titularul politicii externe este Preşedintele României iar o ambasadă se poate înfiinţa numai prin decret prezidenţial.
Primul semnal politic extrem de puternic, este anularea vizitei de stat a Regelui Abdullah al Regatului Haşemit al Iordaniei în România, în condiţiile în care Regele Abdullah este cel mai echilibrat şi respectat şef de stat al lumii arabe, este cel mai bun partener al SUA în lumea arabă şi un mare prieten al României.
Dragnea şi Dăncilă au nesocotit interesele României din slugărnicie şi pentru un zâmbet primit peste ocean şi acest lucru îl spun eu, un politician care susţine, respectă, admiră şi iubeşte Israelul şi poporul său.
De azi, politica externă a României este dăncilizată şi riscă să devină nesemnificativă, pentru că se face în interesul strict al lui Dragnea şi nu în interesul ţării.
Mare ticăloşie.

PS - România are nevoie de votul ţărilor arabe pentru a obţine mult râvnitul post de membru nepermanent al Consiliului de Securitate”, a conchis Băsescu pe Facebook.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, duminică, la Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), că Guvernul României va lua decizia mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, după finalizarea analizei de către „toţi actorii constituţionali şi în deplin consens“.
 
„Sunt încântată să anunţ, astăzi, în faţa audienţei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toţi  actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi, în deplin consens, eu ca prim-ministru al României şi Guvernul pe care îl conduc vom muta Ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului“, a anunţat Viorica Dăncilă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite