Băsescu, despre legea alegerilor parlamentare: Preşedintele Iohannis a abdicat fără să fie rege

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte Traian Băsescu spune că a fost decepţionat de faptul că preşedintele Klaus Iohannis nu a atacat la Curtea Constituţională legea privind privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, promulgând-o.

"Promulgând fără să obiecteze Legea privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, preşedintele Iohannis şi-a abandonat cea mai importantă prerogativă, aceea de a-i reprezenta şi de a lucra pentru cei care l-au ales. Mare decepţie când am constatat că legea nu este atacată la Curtea Constituţională şi iată de ce: număr de parlamentari conform noii legi: 466; număr de parlamentari conform referendumului din 2009: 300", a scris Băsescu pe Facebook.

Fostul preşedinte susţine că actualul preşedinte "avea obligaţia constituţională să acţioneze în favoarea propriului popor" şi că "a abdicat de la îndatoririle constituţionale în condiţiile în care avea la dispoziţie Decizia nr. 682/2012 a Curţii Constituţionale care în mod indirect îl obliga la reacţie".

De asemnea, Traian Băsescu este de părere că românii au fost "puţin vânduţi" pentru o relaţie mai bună a preşedintelui cu politicienii.

Legea privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului a fost promulgată luni de preşedintele Klaus Iohannis.

Proiectul de lege privind alegerile parlamentare prevede că alegerile vor fi pe liste parlamentare, cu prag electoral de 5%, iar norma de reprezentare să fie un deputat la 73.000 locuitori şi un senator la 168.000 locuitori. Potrivit acestei norme de reprezentare, ar urma să fie 308 deputaţi, cărora li se adaugă cei 18 deputaţi ai minorităţilor, 134 de senatori şi doar 6 parlamentari de diaspora (2 senatori şi 4 deputaţi, menţinându-se numărul actual al celor care îi reprezintă pe românii din străinătate).

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite