Băsescu: Desemnarea lui Ungureanu ca premier a fost, “în principiu”, agreată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat, luni seară, prim-ministru pe Mihai Răzvan Ungureanu, directorul Serviciului de Informaţii Externe. Anunţul şefului de stat confirmă informaţiile transmise de "Adevărul" încă de duminică seară, potrivt cărora Ungureanu e favorit la funcţia de premier al României.

Traian Băsescu a anunţat, luni, că, în principiu, a fost agreată desemnarea lui Mihai Răzvan Ungureanu pentru funcţia de premier, ca va începe să discute cu partidele din coaliţie pentru formarea Cabinetului.

Citeşte şi:
Averea lui Mihai-Răzvan Ungureanu, premier desemnat

Ungureanu: "Intenţionez să folosesc experienţa MAE şi a SIE în eficientizarea guvernării"

Reacţia USL: Opoziţia va vota împotriva Guvernului Ungureanu, nu acceptă decât alegeri anticipate

VIDEO Interviu cu Mihai Răzvan Ungureanu: „Nici nu ştiţi cât de amplu poate fi răul"

"În principiu, a fost agreată desemnarea domnului Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de prim-ministru desemnat. Ceea ce înseamnă că va începe un efort de desemnare a Guvernului cu coaliţia, chiar în cursul zilei de mâine", a spus preşedintele.

Traian Băsescu a explicat că preşedintele "nu poate da un mandat dar poate spune public ce gândeşte".

"Cred că un nou Guvern trebuie să marcheze un nou început aşezat pe succesele Guvernului anterior referitor la stabilizarea macro-economică a ţării", a spus Băsescu în acest context.

"Pe această bază, prioritatea numărul unu a noului Guvern este efortul de a restabili treptat nivelul de trai al românilor care au suportat greu factura proceselor de reechilibrare macro-economică a ţării", a mai spus preşedintele.

Demisia lui Boc, discutată din decembrie

Şeful statului a mai declarat că a avut, încă din luna decembrie, discuţii cu premierul Emil Boc privind depunerea mandatului, decizia fiind amânată din motive de interes naţional.

Băsescu a făcut această precizare în declaraţia de presă organizată după consultările avute în cursul zilei cu partidele parlamentare pentru formarea unui nou Guvern.

"Încă din luna decembrie am avut discuţii cu premierul Emil Boc cu privire la depunerea mandatului. Decizia a fost amânată din motive de interes naţional. În primul rînd, în luna decembrie s-a constatat că ar fi fost foarte greu, în partea a doua a lunii decembrie, să avem o majoritate parlamentară sigură. În al doilea rând, în luna ianuarie a fost vacanţă parlamentară, iar obiectivul a devenit apoi trecerea evaluării FMI, a UE şi a BM legată de finalizarea anului 2011", a spus şeful statului.

Depunerea mandatului lui Boc, amânată din cauza evaluarea FMI, BM şi UE

El a adăugat că era extrem de important pentru România să se facă această evaluare a FMI, BM şi UE şi să fie prevenită amânarea vizitei FMI, a BM şi a UE, aducând aminte că a avut şi o declaraţie publică despre solicitarea sa adresată FMI de a nu amâna misiunea de evaluare.

"Odată încheiată misiunea de evaluare şi finalizată emisiunea de bonduri pe piaţa americană, puteam să trecem şi la această operaţiune, care este una firească pentru un guvern în timp de criză. Nu e vorba de nicio manevră, de nicio altă tentativă decât nevoia de a încerca revitalizarea credibilităţii Guvernului", a mai susţinut preşedintele Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite