Băsescu contrazice iniţiativa lui Iohannis de a chema societatea civilă la consultări: ƒ„Este neconstituţional. Consultarea cu partidele trebuia să înceapă imediat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul preşedinte Traian Băsescu FOTO Mediafax
Fostul preşedinte Traian Băsescu FOTO Mediafax

Fostul preşedinte Traian Băsescu îl critică pe preşedintele Klaus Iohannis pentru iniţiativa de a-i chema pe reprezentanţii societăţii civile la consultări, precizând că implicarea lor este neconstituţională. Băsescu spune că Iohannis trebuia să cheme imediat partidele la consultări pentru formarea unui nou Guvern pentru că prelungirea unei crize politice are efecte devastatoare pentru România.

„Pas cu pas, dar REPEDE ! Prelungirea crizei politice generată de întîrzierea desemnării unui nou premier este extrem de riscantă şi pentru securitatea naţională şi pentru evoluţiile economice ale ţării .Consultarea cu partidele trebuia să înceapă imediat după demisia premierului iar în dimineaţa zilei de astăzi 05.11.2015 trebuia să ştim numele premierului desemnat. Pentru ce încă o seară cu zeci de mii de oameni pe străzi în căutarea certitudinii? Dacă nu s-au putut face consultările cu partidele în timpul nopţii trecute, ele trebuiesc încheiate azi şi nu mâine, iar numele premierului desemnat anunţat în această seară. Altfel se riscă evoluţii greu de controlat“, a reacţionat Băsescu, pe pagina sa de Facebook.

Fostul şef al statului dezaprobă decizia lui Klaus Iohannis de a consulta strada. „Implicarea societăţii civile şi a reprezentanţilor străzii în consultările privind noul premier este nu numai neconstituţională, dar este şi o fugă de asumare, o tergiversare păguboasă şi un precedent greu de calificat. Pentru astfel de întîlniri îţi poţi găsi timp cu alte ocazii, pentru că aşa nu vom şti dacă noul PM este soluţia dată de preşedinte, de partiede, de stradă sau de societatea civilă. La formarea guvernului trebuie rigoare nemţească şi aplicat corect art. 103 alin.1 din Constituţia României“, mai arată Băsescu.

Liderul Mişcării Populare i-a criticat şi pe liberali pentru solicitarea lor legată de declanşarea procedurii pentru alegeri anticipate în acest moment. „Apel demagogic al PNL pentru alegeri anticipate ce nu poate avea ca efect decît adîncirea şi prelungirea crizei politice (acest subiect poate fi discutat după instalarea unui nou govern)“, a mai spus Băsescu.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat astăzi că va chema şi reprezentanţii străzii la consultări. „Am urmărit aseară, cu mare atenţie, manifestaţiile de stradă. Sunt foarte mulţumit că au fost manifestaţii fără violenţe, fără exagerări şi am un mesaj important pentru toţi cei care au fost şi aseară şi alaltăieri în stradă: V-am văzut, v-am auzit, voi ţine cont de solicitările voastre! Am decis ca în continuarea consultărilor cu partidele politice, pe care le-am planificat pentru astăzi şi pentru mâine, să consult în premieră un nou actor: societatea civilă. Voi convoca pentru vineri după–amiaza un grup care reprezintă atât societatea civilă, cât şi ceea ce se numeşte strada. Este important pentru mine şi doresc să le cunosc părerile şi opţiunile“, a spus Iohannis.

  Preşedintele a convocat, astăzi, PSD, PNL, UDMR şi minorităţile la consultări pentru a desemna un nou premier, după ce Victor Ponta şi-a dat demisia, trăgând după el întreg Executivul.

Programul consultărilor va fi următorul:

Joi, 5 noiembrie 2015:

• Ora 15.00 - Partidul Social Democrat (PSD);
• Ora 17.00 - Partidul Naţional Liberal (PNL);
• Ora 18.00 - Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
• Ora 19.00 - Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Vineri, 6 noiembrie 2015:

• Ora 11.30 - Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR);
• Ora 12.30 - Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE).

„Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament“, se arată la articolul 103 din Constituţie. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite