UPDATE Băsescu contestă cvorumul de 30% din Legea Referendumului, la Curtea Constituţională. Reacţia USL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele României Traian Băsescu FOTO presidency.ro
Preşedintele României Traian Băsescu FOTO presidency.ro

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat sâmbătă Curtea Constituţională, cu privire la Legea Referendumului, cu precizarea că actul normativ conţine prevederi care nu respectă principii constituţionale legate de exercitarea suveranităţii de către popor.

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora: „Demersul lui Traian Băsescu de a sesiza Legea referendumului la Curtea Constituţională este unul strict politicianist şi complet inutil în condiţiile în care Curtea Constituţională s-a pronunţat deja pe acest text în urmă cu trei luni. A decis deja că noile prevederi impus în Legea referendumului sunt constituţionale. În spatele demersului preşedintelui se regăseşte intenţia de a tergiversa promulgarea unei legi constituţionale cu scopul de a sabota amplul proiect de reformă constituţională", a declarat Pocora, pentru Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătătlin Ivan: „Traian Băsescu s-a transformat din preşedinte jucător într-un preşedintele de weekend. În fiecare weekend face comentarii şi iese cu declaraţii care sunt foarte greu de comentat. Ultima, adică asta de azi, referitoare la sesizarea Curţii, este cel puţin ciudată. Traian Băsescu este un preşedinte aflat în campanie electrorală pentru Elena Udrea şi nu ar trebui luat prea mult în serios. Băsescu a trimis CCR un proiect pe care CCR s-a pronunşa deja. Care este logica pentru care Traian Băsescu a trimis proiectul? Curtea se va pronunţa încă o dată. Ce şanse sunt să se pronunţe altfel?, s-a întrebat Ivan.


„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a trimis sâmbătă, 21 septembrie a.c., preşedintelui Curţii Constituţionale, domnul Augustin Zegrean, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului“, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Băsescu susţine în cerere că legea este neconstituţională deoarece contravine mai multor articole din Constituţie, potrivit cărora „România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate“, precum şi prevederilor Art. 2 alin. (1) şi (2) din Constituţia României, republicată, prin care se stipulează că „suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum şi „niciun grup şi nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu“.

Legea referendumului, adoptată de Parlament a fost contestată la Curtea Constituţională în data de 4 iunie 2013. Curtea Constituţională s-a pronunţat şi a constatat că prevederile legii sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii.

La data de 16 iulie 2013, preşedintele României a solicitat Parlamentului reexaminarea acestei legi, motivând că cvorumul de 30% nu asigură o reprezentativitate suficientă de natură a conferi deciziei adoptate forţa care să reflecte voinţa şi suveranitatea poporului.

În urma reexaminării, la data de 10 septembrie 2013, Camera Deputaţilor, a respins argumentele invocate în cererea de reexaminare şi a adoptat Legea Referendumului. În data de 12 septembrie 2013, Parlamentul a retransmis-o preşedintelui României, în vederea promulgării.

Noua lege introduce, sub aspectul condiţiilor de validitate a referendumului, un cvorum de participare de cel puţin 30% şi un cvorum al voturilor valabil exprimate de cel puţin 25%, ambele raportate la numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.


Citeşte şi:

Camera Deputaţilor a respins cererea lui Traian Băsescu de reexaminare a Legii referendumului

Camera Deputaţilor a adoptat marţi Legea referendumului care reduce pragul de prezenţă la 30%, respingând solicitarea de reexaminare a şefului statului, care cerea menţinerea acestuia la 50%.

Traian Băsescu cere Parlamentului reexaminarea legii care prevede validarea referendumului cu un prag de prezenţă de 30%

Preşedintele Traian Băsescu a cerut, joi, Parlamentului reexaminarea legii care prevede validarea referendumului cu participare de cel puţin 30% şi cu cvorum al voturilor valabil exprimate de cel puţin 25%, pe motiv că în această formă nu se asigură o reprezentativitate suficientă.

CCR: „Modificarea cvorumului la referendum, după un an, pentru a respecta statul de drept“

Curtea Constituţională (CCR) a motivat, pe 4 iulie, decizia de a admite reducerea pragului la referendum. Magistraţii CCR susţin că reducerea cvorumului poate fi aplicată abia după un an de zile pentru că altfel nu ar fi respectate principiile statului de drept şi recomandările Comisiei de la Veneţia.

CCR: Pragul de 30% este constituţional, dar numai din 2014

Curtea Constituţională (CCR) a decis miercuri că proiectul de lege iniţiat de USL privind reducerea pragului de prezenţă la referendum, de la 50% la 30% este constituţional, dar numai după un an de la intrarea legii în vigoare.

EDITORIAL O lege idioată: doar 30% din români pot decide soarta ţării

De ce să scazi acest prag la 30%? Este ca şi cum ai adopta o lege prin asumarea răspunderii Guvernului. Fără dezbatere publică, fără vot. Este ca o Ordonanţă de Urgenţă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite