Băsescu: Condiţia parteneriatului cu SUA- lipsa corupţiei şi statul de drept. România îi va întreba pe aliaţi ce pun în loc atunci când sunt schimbaţi dictatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu       Foto: Mediafax
Traian Băsescu       Foto: Mediafax

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că, în viitor, România îi va întreba pe aliaţi ce pun în loc atunci când au loc intervenţii militare pentru schimbarea unor dictatori precum Hussein sau Gaddafi, avertizând, totodată, că Statul Islamic e "un flagel mult mai periculos" decât Al-Qaida. De asemenea, şeful statului a vorbit şi despre relaţia României cu SUA.

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus ambasadorilor români că în ultimul timp lumea a devenit "tot mai nesigură", chiar dacă NATO a avut "intervenţii militare sau coaliţii ale bunăvoinţei cum a fost cea din Irak".

"În urma acestor intervenţii, lucrurile n-au fost rezolvate definitiv. A căzut un dictator ca Saddam Hussein dar nu ne-am pus problema ce punem în loc. A căzut un dictator precum Gaddafi dar nici atunci nu ne-am pus problema ce punem în loc. I-am spus lui Mubarak să plece de la putere şi au venit Fraţii Musulmani în Egipt. Privim la Siria", a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a precizat că în viitor România îi va întreba pe aliaţi ce se va pune în loc atunci când se va interveni pentru schimbarea unui regim.

"Este clar că pe viitor - aşa cum am făcut-o şi în cazul Libiei şi în cazul Siriei - România trebuie să fie extrem de fermă în a spune: vă suntem aliaţi dar vrem să ştim ce punem în loc atunci când intervenim pentru schimbarea unui regim. Ce-a rămas în locul lui Gaddafi în Libia, ce-a rămas în locul lui Mubarak în Egipt, ce-a rămas în locul lui Hussein în Irak? Şi putem coborî şi către Yemen şi unde vreţi dumneavoastră", a spus Băsescu.

Totodată, preşedintele Traian Băsescu a avertizat că Statul Islamic reprezintă "un flagel mult mai periculos decât Al-Qaida”, iar România trebuie să ia parte la strategia pentru combaterea acestei organizaţii.

"În opnia mea, dincolo de emotivitatea pe care ne-o generează conflictul din Ucraina, unde Federaţia Rusă este responsabilă de ce se întâmplă, cel mai mare pericol pentru lumea creştină, pentru stabilitatea lumii, inclusiv a noastră, este Statul Islamic. Au resurse financiare colosale, au oameni infiltraţi peste tot, au o ideologie care prinde la tineret, radicalismul, şi vedem execuţiile pe care le fac. Atunci când se va defini o strategie pentru combaterea acestui flagel mult mai periculos decât Al-Qaida, România va trebui să fie parte a acestei strategii, perntru că riscurile de extindere către Balcani sunt majore", a declarat Traian Băsescu. 

Trei condiţii pentru parteneriatul cu SUA

Preşedintele Traian Băsescu a spus că, atunci când s-a convenit Parteneriatul strategic pentru secolul 21, a fost făcut un pas fundamental înainte în relaţia cu Statele Unite ale Americii.

”Nu este un simplu parteneriat strategic, care să vizeze securitatea naţională şi cooperarea la nivelul instituţiilor militarizate, ci este un parteneriat strategic pentru secolul 21 care vizează o amplă arie de interes comun, fie că vorbim de investiţii, dar pentru asta ne trebuie un mediu investiţional corespunzător, atractiv, şi nu introducerea de taxe peste noapte, vizează educaţia, cercetarea, mediul, cultura”, a arătat şeful statului.

Traian Băsescu a sbliniat că este vorba despre ”cel mai complet parteneriat strategic pe care îl avem semnat cu vreun stat şi trebuie valorificat, dar condiţia valorificării lui este lipsa corupţiei, stat de drept şi mediu investiţional favorabil”.

”În toate întâlnirile şi discuţiile pe care le am cu demnitari ai Statelor Unite rezultă o deschidere majoră, prin respectarea celor trei condiţii, stat de drept, mediu investiţional corect, diminuarea corupţiei”, a comentat şeful statului. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite