Băsescu, amendat de CNCD pentru declaraţiile despre romi. „Trăiesc din ce fură“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a fost amendat luni de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru declaraţiile făcute la adresa romilor nomazi, despre care a afirmat că „trăiesc din ce fură“.

CNCD a hotărât că afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu din data de 3 noiembrie 2010, conform căreia dintre romii nomazi „foarte puţini vor să muncească“ şi „mulţi dintre ei, în mod tradţtional, trăiesc din ce fură“ reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate al persoanelor de etnie romă.

„Reclamatul a fost sancţionat cu amendă contravenţională în cuantum de 600 lei. Colegiul director a aplicat aceasta amendă, ţinând cont de faptul că preşedintele Traian Băsescu nu se află la prima faptă de discriminare“, se arată într-un comunicat al consiliului remis Mediafax.

Preşedintele a fost reclamat la CNCD de asociaţia Romani Criss. „Mai avem o problemă care trebuie spusă şi care face dificilă integrarea romilor nomazi - foarte puţini vor să muncească. Mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură. Dacă nu vom recunoaşte cinstit şi problemele pe care le are etnia însăşi, şi problemele pe care le avem noi în a cunoaşte etnia, nu vom găsi soluţia problemei“, a afirmat Traian Băsescu, la Ljubljana, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor sloveni.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în noiembrie, că obiectivul cultural al romilor nomazi este să circule din loc în loc.  „Chiar dacă au fost guverne care au dat un semnal legat de o eventuală blocare a accesului României în spaţiul Schengen datorat problemei romilor sau altor probleme, de exemplu Mecanismul de Cooperare şi Verificare, tratăm aceste afirmaţii doar ca pe afirmaţii care nu respectă chiar Tratatul de aderare între UE şi România", a declarat Traian Băsescu, la Ljubljana, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor sloveni.

Mai puteţi citi:

Traian Băsescu: „Romii care trag de cetăţeni deranjează mai mult decât un bancher care fură miliarde”. Drăghici dă replica Persoanele de etnie romă, plecate din România, deranjează pentru că trag de cetăţeni şi cer bani sau de mâncare, acest comportament fiind mai vizibil decât furtul unui bancher a declarat, vineri, preşedintele Traian Băsescu, în cadrul unei conferinţe cu jurnaliştii germani.

Băsescu: Statele europene trebuie să asume necesitatea de a integra, prin educaţie, comunităţile rome Preşedinte Traian Băsescu a afirmat, la o întâlnire cu preşedintele Parlamentului elen, că diferenţa în nivelul de trai este motorul principal al migraţiei, iar statele europene trebuie să asume necesitatea de a integra, prin educaţie, comunităţile rome.

Traian Băsescu, către ministrul francez de interne: România nu-şi alungă cetăţenii de pe teritoriul ei Ministrul de Interne francez, Manuel Valls, şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazaneuve, au ajuns miercuri în România pentru a discuta situaţia ţiganilor. Vizita a fost una delicată având în vedere declaraţiile de marţi ale ministrului de interne francez care spunea că Franţa nu poate primi toată mizeria lumii şi a Europei, referindu-se la ţiganii români care trăiesc pe străzile Parisului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite