Teoria lui Băsescu: Liviu Dragnea ar fi încercat trucarea unei licitaţii de 1,6 miliarde de dolari la MApN. Acesta ar fi motivul demisiei lui Fifor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte Traian Băsescu îl acuză pe liderul PSD, Liviu Dragnea, că a cerut trucarea licitaţiei pentru corvete. Băsescu explică faptul că, prin lege, România poate să achiziţioneze echipamente militare fără licitaţie, însă ”Daddy” a vrut o licitaţie, pentru că ”singura modalitate de a-i ferici pe olandezii de la Damen cu contractul de 1,6 miliarde dolari era o licitaţie trucată”.

”Ia corveta neamule sau de ce a vrut Daddy licitaţie pentru corvete? Răspuns: ca să fie ceva de trucat”, scrie Traian Băsescu pe contul său de Facebook.

Fostul preşedinte menţionează că, prin lege, România poate să achiziţioneze echipamente militare fără licitaţie, dar prin negociere directă funcţie de opţiunile tehnice, tactice şi de preţ ale armatei şi că aşa a achiziţionat armata avioanele multirol F 16, avioanele de transport C 130, avioanele de transport SPARTAN, transportoarele blindate Phirania, rachetele Patriot şi multe altele.

”La nici una din aceste achiziţii directe, supravegheate chiar de guvernele statelor furnizoare, nu au existat contestaţii sau acuzaţii de corupţie. Dar pentru că interesele sunt interese, ce credeţi că i-a dat prin cap lui Daddy? Să organizăm o licitaţie în valoare de 1,6 miliarde dolari pentru achiziţionarea a 4 corvete, necesare Forţelor Navale Române. Ciudată decizie, mai ales că cele mai bine păzite secrete ale oricărei armate şi anume capabilităţile şi caracteristicile navelor de luptă şi a armamentelor aflate la bord, au fost împrăştiate către toţi participanţii la licitaţie, în loc să fie cunoscute numai de compania constructoare.

Până la urmă au ajuns la finalul licitaţiei trei competitori: olandezii de la Damen, italienii de la Ficantieri şi francezii de la Naval Grup”, continuă Traian Băsescu.

El spune că şi un novice vede la o simplă citire a numelor competitorilor că francezii de la Naval Grup, lideri mondiali în construcţia de nave militare, sunt singurii care pot construi şi echipa cele 4 corvete cu tehnică de luptă şi tehnologie de ultimă generaţie produsă în industria de apărare franceză, perfect compatibilă NATO, mai ales că producător de armament Thales deţine 34 la sută alături de statul francez care deţine 62 la sută din acţiunile Naval Grup. Băsescu spune că ceilalţi competitori, fie că vorbim de Damen, fie că vorbim de Ficantieri, vor trebui să importe mare parte din echipamentele pe care le vor instala la bordul navelor, situaţie în care vor avea preţuri mai mari la oferta finală, dar şi destule probleme în compatibilizare a funcţionării coordonate a diverselor categorii de armamente instalate la bordul navelor de luptă.

”În aceste condiţii, francezii de la Naval Grup vor veni şi cu cea mai bună ofertă tehnică dar şi cu cel mai bun preţ. În loc să facem o achiziţie de armament printr-o negociere directă cu firma pe care o consideram cea mai bună, soluţie legală pe care nimeni nu ar fi putut să o conteste, ne-am apucat să facem o licitaţie internaţională, inutilă, care se va termina cu scandal.

Şi atunci de ce a vrut Daddy o licitaţie ? Pentru că singura modalitate de a-i ferici pe olandezii de la Damen cu contractul de 1,6 miliarde dolari era o licitaţie trucată. Altfel, prin selecţie de oferte urmată de negociere directă olandezii n-ar fi avut nici o şansă”, susţine Traian Băsescu.

În opinia sa, Mihai Fifor a preferat să demisioneze înainte de anunţarea rezultatului licitaţiei, ”pentru a nu fi parte a mizeriei puse la cale de Daddy”. 

”Şi uite aşa, pe banii noştri, ne-am mai făcut rost de un scandal marca Dragnea, care vine, vine, vine...”, mai scrie Băsescu.

El menţionează că, indiferent care din cele trei companii va obţine contarctul pentru construcţia celor patru corvete, construcţia navelor se va face într-un şantier naval din România (Damen la Galaţi sau Mangalia, Ficantieri la Tulcea sau Brăila şi Naval Grup la Constanţa).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite