Baroul Bucureşti: Victor Ponta a devenit avocat pe baza titlului de doctor. Ce riscă premierul dacă renunţă la doctorat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta, în ziua în care şi-a susţinut doctoratul
Victor Ponta, în ziua în care şi-a susţinut doctoratul

Baroul Bucureşti a confirmat, pentru ziarul România Liberă, că premierul Victor Ponta a devenit avocat pe baza titlului de doctor, acordat de Universitatea Bucureşti în anul 2003. În aceste condiţii, persoanele reprezentate de Ponta în procese i-ar putea cere acestuia compensaţii financiare, dacă se vor considera prejudiciate. De asemenea, Baroul va decide dacă Ponta va mai putea profesa ca avocat.

Documentul oficial al Baroului Bucureşti care confirmă faptul că Victor Ponta a devenit avocat folosindu-şi titlul de doctor  fost oferit ziarului România Liberă în data de 7 ianuarie.

„Către domnul Petre Bădică (n.r.- jurnalist România Liberă). Cu referire la solicitarea dumneavoastră comunicată prin e-mail în data de 05.01.2015 şi înregistrată la Baroul Bucureşti cu numărul 94/C06.01.2015 în temeiul aprobării Consiliului Baroului Bucureşti din şedinţa de la data de 06.01.2015, vă aducem la cunoştinţă că domnul avocat Ponta Victor Viorel a fost primit în profesie la data de 01.02.2005. Primirea în profesie a domnului avocat Ponta Victor Viorel s-a realizat în baza dispoziţiilor articolului 16, aliniatul 2 litera a) din Legea numărul 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, modificată prin Legea numărul 255/2004, în vigoare la data soluţionării cererii de primire. Cu consideraţie, prodecan Ion Dragne”.

Legea la care face referire Baroul Bucureşti spune următoarele:

“Articolul 16 va avea următorul cuprins: Art. 16. - (1) Primirea în profesie se obţine pe baza unui examen organizat de barou, conform prevederilor prezentei legi şi ale statutului profesiei.

(2) La cerere, poate fi primit în profesie, cu scutire de examen:

a) titularul diplomei de doctor în drept;

b) cel care până la data primirii în profesia de avocat a îndeplinit funcţia de judecător, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de cel puţin 10 ani şi dacă nu i-a încetat activitatea din motive disciplinare care îl fac nedemn pentru profesia de avocat“.

Aşadar, potrivit Baroului Bucureşti, Ponta a intrat în profesia de avocat pe baza art.16, aliniatul 2, litera a), adică pe baza diplomei de doctor în drept. Având titlul de doctor, Victor Ponta a evitat un complicat examen scris de intrare în barou (legea permitea accesul din oficiu în tagma avocaţilor a doctorilor în drept). Spre exemplu, în anul 2009, au căzut 70% din cei 945 de candidaţi.

Cât a câştigat de pe urma titlului de doctor

Intrând în profesia de avocat - pe baza unui plagiat-, premierul a câştigat importante sume de bani, dar şi prestigiu universitar. Astfel, potrivit propriei declaraţii de avere, cabinetul de avocatură al premierului a câştigat până în martie 2010 (ultima declaraţie de avere în care Ponta declară venituri de pe urma cabinetului său de avocatură) suma de aproximativ 1.600.000 de lei, adică 380.000 de euro. Pe site-ul oficial al Baroului Bucureşti, premierul este trecut acum, în tabloul avocaţilor, la categoria celor „fără drept de exercitare a profesiei”, iar motivul este că, între timp, a -devenit „incompatibil”. Ponta -şi-a suspendat, practic, activitatea de avocat din momentul în care a ocupat o funcţie publică.

De asemenea, premierul a câştigat bani de pe urma faptului că a profesat la Universitatea Româno-Americană. În CV-ul de la Camera Deputaţilor, premierul scrie că între octombrie 2002 şi martie 2007 a fost lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Drept Penal, Universitatea Româno-Americană, Bucureşti (titlul de doctor se regăseşte şi acum pe site-ul cdep.ro). Suma totală câştigată de premier de pe urma activităţii sale didactice este de 110.000 de lei, adică 26 de mii de euro. Premierul şi-a însuşit în faţa elevilor o demnitate – aceea de doctor – pe care a obţinut-o printr-un -plagiat. Foarte probabil, titlul de doctor a cântărit foarte mult atunci când corpul profesoral l-a ales pe -Victor Ponta pentru poziţia de lector.

Ce păţeşte Ponta

Decanul Baroului Bucureşti, Ion Ilie Iordăchescu a declarat că premierul nu poate în nici un caz să fie acuzat de fals, dar dacă anumiţi clienţi se consideră prejudiciaţi, ei ar putea să ceară să li se înapoieze o parte din onorariile achitate. În acest moment, premierul nu a renunţat oficial la titlul de doctor (doar şi-a exprimat intenţia). Pe de altă parte, Baroul Bucureşti nu poate lua decizii pe baza raportului întocmit de Consiliul de Etică al Universităţii Bucureşti, care consideră doctoratul premierului un plagiat. Ministrul Educaţiei este cel care trebuie să valideze raportul de plagiat şi apoi să ceară ca premierul să rămână fără doctorat. Asta deoarece Ponta trebuie judecat ca demnitar.

Totodată, Baroul Bucureşti va trebui să analizeze dacă premierul – în urma renunţării la titlul de doctor – va mai putea profesa, după ce îşi va încheia cariera politică, în contextul în care el a intrat în Barou fără examen, prevalându-se tocmai de titlul de dotor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite