Baronii şi „vedetele” PSD lăsate pe dinafara listelor pentru parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe listele PSD pentru alegerile parlamentare din 2020 apar mai multe surprize. Concret, lipsesc zeci de candidaţi „tradiţionali” ai PSD - membri care şi-au lăsat amprenta, fie pozitivă sau negativă, asupra partidului, dar şi membri care aveau promis un fotoliu de parlamentar cu luni în urmă, rămânând acum să-şi încerce norocul la alte partide.

Marian Oprişan
După 20 de ani în care a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea, Baronul PSD Vrancea şi-a făcut drum către un fotoliu din Parlament. Deşi s-a pus singur cap de listă pe listele filialei, candidatura Marian Oprişan a fost invalidată ieri de liderul PSD Marcel Ciolacu, precizând că o candidatură a lui Oprişan ar fi „inoportună”.

Florin Iordache

Ajuns prima oară în Parlament în anul 2000 pe listele PDSR, fostul inginer la fabrica de mobilă din Caracal Florin Iordache, după 20 de ani de mandat nu a mai prins un loc pe listele partidului. Cu toate astea, dirijorul episodului „Marţea Neagră” şi autor al OUG 13, a fost răsplătit de partid cu un post pe viaţă la Consiliul Legislativ.

Şerban Nicolae

Înscris în Frontul Salvării Naţionale în 1990, Şerban Nicolae ajunge senator abia în 2004, pe listele PSD. Aici mai prinde încă două mandate, în 2012 şi apoi în 2016, perioadă în care se face remarcat pentru ieşirile jignitoare la adresa colegilor din Parlament. În 2019 iniţiază alături de Liviu Dragnea o lege pentru repatrierea aurului din străinătate. După condamnarea lui Dragnea, Şerban Nicolae intră în mai multe scandaluri interne şi ajunge să-l critice de mai multe ori conducerea PSD. Câteva luni mai târziu, acesta era sărit de pe listele pentru parlamentare.

Carmen Dan

Vecină de bloc la Videle cu fostul lider PSD Viorica Dăncilă, Carmen Dan intră în Senat prima oară în 2016, perioadă în care a fost de trei ori ministru de Interne. Acuzată că are o parte din vină pentru evenimentele protestul din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei din Capitală, reprimat violent de către jandarmi, aceasta nu a prins un nou mandat în Parlament pe listele partidului.

Viorica Dăncilă

Creaţie a fostului lider social-democrat Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă ajunge europarlamentar pe listele PSD în 2009, şi mai apoi în 2014. Nu-şi duce la capăt mandatul întrucât este chemată de Liviu Dragnea să joace rolul de premier marionetă, după ce Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose nu ascultă ordinele liderului PSD. Dăncilă se rezvrăteşte şi ea împotriva lui Liviu Dragnea, iar după condamnarea acestuia din urmă preia şefia partidului şi devine candidat la prezidenţiale. După eşecul de la alegeri este forţată de Marcel Ciolacu să renunţe la şefia PSD în schimul unul loc eligibil la parlamentare. N-a mai fost să fie. 

Decebal Făgădău

După zeci de ani în care a stat în umbra lui Radu Mazăre la primăria Constanţei, Decebal Făgădău prinde frâiele primăriei în 2016, după ce Mazăre făcea parte a mai multor anchete DNA. În 2020 Făgădău candidează pentru un nou mandat la Constanţa. După ce pierde în faţa liberalilor, acesta este pus de filiala locală pe un loc eligibil la Camera Deputaţilor. În cele din urmă renunţă la loc şi îşi dă demisia din PSD după ce DNA îl trimite pe aceste şi pe Radu Mazăre în judecată într-un dosar în care sunt acuzaţi de abuz în serviciu.

Ecaterina Andronescu

În vârstă de 72 de ani, senatorul PSD Ecaterina Andronescu şi-a petrecut o treime din viaţă în Parlament, unde, din 1996, a ocupat trei mandate de senator şi trei mandate de deputat. Aceasta a ocupat şi funcţia de ministru al Educaţiei de patru ori, prima oară pe 28 decembrie 2000, în perioada guvernului Adrian Năstase. 20 de ani mai târziu, Cati Andronescu este lăsată de partid pe dinafară.

Niculae Bădălău

După două mandate de senator şi unul de deputat, social-democratul Niculae Bădălău anunţa săptămâna trecută că se retrage din politică. Bădălău şi-a pregătit ieşirea încă din 2017, când a modificat legea astfel încât să fie favorizat pentru şefia Curţii de Conturi. Ajuns în cele din urmă vicepreşedinte, baronul de Giurgiu, recunoscut pentru injuriile aduse românilor din diaspora, va câştiga 5.000 de euro pe lună.

Pop Liviu Marian

După două mandate de senator între 2012 - 2020 din partea PSD, Liviu Pop a fost înlăturat de pe listele partidului pentru un nou mandat în Parlament. Fost ministru al Educaţiei între 29 iunie 2017 – 29 ianuarie 2018, acesta cere acum fanilor de pe Facebook să-i decidă soarta, publicând un sondaj în care ia în calcul să-şi dea demisia din PSD şi să candideze din partea unui alt partid. O postare ciudată pe Facebook a avut şi în 2018, când, într-o dimineaţă, acesta publica mesajul - „PML Plec La Muncă”.

Cătălin Rădulescu

Cătălin Rădulescu a fost alături de PSD încă de pe vremea FSN-ului, prinzând în 1990 un loc de deputat în primul Parlament de după Revoluţie în postura de cel mai tânăr deputat român (27 de ani). 20 de ani de afaceri cu fabrici de detergenţi şi o condamnare cu suspendare mai târziu, acesta prinde alte două mandate de deputat în 2012 şi apoi în 2016, pentru ca mai apoi, în 2017, să-i ameninţe pe protestatarii din Capitală că iese după ei cu mitraliera de la Revoluţie. În 2020 deputatul AKM este exclus din PSD şi acuză că „gruparea inculto-masonică-securoidă” ar conduce acum partidul.

Liviu Pleşoianu

Deşi a intrat în politică în 2015, un an mai târziu Liviu Pleşoianu ajungea pe un fotoliu din Camera Deputaţilor, ajungând de-a lungul celor patru ani să fie recunoscut pentru apropierea faţă de Rusia şi atacurile asupra oponenţilor politici. După condamnarea lui Liviu Dragnea în 2019, acesta a început să aibe poziţii din ce în ce mai acide asupra conducerii partidului. Deşi PSD a nominalizat-o pe Viorica Dăncilă drept candidat al partidului la prezidenţiale, acesta intenţiona să candideze independent însă nu a strâns destule semnături pentru înscriere. În 2020 acesta este lăsat de PSD pe dinafara listelor pentru parlamentare şi anunţă că pleacă din partid.

Radu Preda

După 14 ani în care a fost membru PSD, finul Olguţei Vasilescu, Radu Preda, a anunţat că demisionează din partid şi că la alegerila parlamentare va deschide lista pentru Senat din partea PMP. Anterior, PSD îl trecuse pe un loc de rezervă pe lista Camerei Deputaţilor, după ce, în mandatul din 2016, acesta a fost liderul senatorilor social-democraţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite