Victor Ponta, susţinut în unanimitate de baronii PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta a fost audiat de procurorii DNA
Victor Ponta a fost audiat de procurorii DNA

Mizând pe o largă susţinere în PSD, premierul Victor Ponta şi-a pus mandatul în faţa partidului, liderii din teritoriu votând, în unanimitate, ca Ponta să rămână atât în fruntea partidului, cât şi la Palatul Victoria.

UPDATE Victor Ponta, la finalul şedinţei PSD: În unanimitate, oamenii vor să continuăm o guvernare care cred că merge prea bine.Toţi au spus să mergem mai departe. De asemenea, pentru ce vom face în următoarele săptămâni: adoptarea Codului Fiscal, Master Planul de Transporturi, legea salarizării. Acum, dintr-o criză politică are de câştigat Rusia sau un duşman al României, în niciun caz România. Vrem să ne aducem la bun sfârşit mandatul. Cei de la PNL să nu mai folosească Justiţia. Numai poporul îi poate pune să conducă ţara, nu un procuror. 

Despre dezbaterea de astăzi din Comisia Juridică: Mi-au dat toţi dreptate. Colegii de la PNL mi-au dat toţi dreptate, apoi au votat cu ordinul de la doamna Gorghiu. Toată lumea ştie, nu trebuie să fii jurist, că să propui un ministru în Guvern nu înseamnă conflict de interese. 

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului: Propunerea mea este de a crea o comisie care să evalueze democraţia şi statul de drept. Statul de drept înseamnă respectarea câtorva principii. La noi este un dezechilibru între puterile statului în detrimentul instituţiei Parlamentului. Am spus că independenţa şi suveranitatea Parlamentului este pusă în discuţie. Suveranitatea este împărţită cu Curtea Constituţională. Puterea judecătorească atacă suveranitatea Parlamentului. Săptămâna viitoare, la Senat, am propus să facem o întâlnire cu asociaţiile magistraţilor pentru că există serioase frământări, îngrijorări, cu privire la funcţionarea corectă a Justiţiei. Cazul Rarinca nu este o situaţie singulară şi poate zdruncina încrederea cetăţeanului în Justiţie. Trebuie să înţelegem că mecanismele democratice pot conduce la formarea sau dărâmarea unui Guvern. Nu putem să dăm jos Guvenrul prin manifestaţii de stradă. Mă alătur ideii că nu aşa trebuie dusă lupa politică. Văd că modalităţile actualului PNL sunt exact aceleaşi folosite de fostul preşedinte Băsescu. 

Tăriceanu a participat la şedinţa PSD pentru a le transmite social-democraţilor că îl susţine, în continuare, pe Victor Ponta în fruntea Guvenrului. 

UPDATE Premierul Victor Ponta a părărsit şedinţa PSD pentru a se prezenta la Comisia Juridică, unde urmează să fie audiat. Conducerea PSD a rămas în sală, alături de liderii din coaliţia de guvernare, Gabriel Oprea, Călin Popesuc Tăriceanu şi Daniel Constantin, care au venit pentru a-i asigura pe social-democraţi că sunt alături de Victor Ponta. Potrivit unor surse din interiorul şedinţei, Gabriel Oprea, liderul UNPR, partid-cheie al guvernării, a dat garanţii în faţa PSD că va rămâne alături de Victor Ponta la guvernare, lăsând să se înţeleagă că nu vor susţine un alt premier de la PSD în afară de Ponta. 

UPDATE Victor Ponta, la începutul şedinţei PSD:
 Stimaţi colegi, vrea sa le mulţumesc partenerilor de colitie, domnului Oprea, domnului Constantin, domnului Tăriceanu, ca sunt aici. Vreau să vă supun atenţiei trei lucruri. Vreau să stabilim dacă există în continuare dorinţa de a continua o guvernare bună şi de a spune foarte clar: vrem să trăim într-o ţară în care guvernele nu se se schimbă decât pe cale legală şi constituţională, adică prin alegeri sau prin vot în Parlament. Nu prin acţiunea unor procurori, nu prin alte metode, care reprezintă lovituri de stat, ci doar prin acţiuni constituţionale. Vineri vom avea moţiune şi vom vedea dacă există o altă majoritate. Este clar că nu există. Vreau să vă rog să facem un apel la responsabilitate către PDL şi PNL. Lucrurile nu se tranşează în stradă, cu forţa. Au spus că ies în stradă cu 1.000 de oameni. Noi putem să venim cu 10.000. Dacă ei vor veni cu 10.000, noi aducem 100.000.

Fac un apel la ultimul dram de minte pe care sper că îl mai au Blaga şi Gorghiu să înţeleagă că nu poţi da foc unei ţări şi că ne vom adresa procurorului general cu sesizare penală pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de articolul 397 aliniat 2 din Codul penal, iar procurorul general, conform procedurii, ca şi la mine, îi declară suspecţi şi îi cercetează, vedem dacă le mai place să facă politică din justiţie. Putem să facem acest lucru, sper să nu fie cazul.

UPDATE La şedinţa PSD participă şi liderii coaliţiei de guvernare - Gabriel Oprea (UNPR), Călin Popescu Tăriceanu (PLR) şi Daniel Constantin (PC). Ponta vrea să arate partidului că se bucură în continuare de sprijinul actualei majorităţi în Parlament şi că nu există riscul pierderii guvernării după punerea sa sub învinuire. 

UPDATE Liviu Dragnea participă la şedinţa PSD, deşi nu mai ocupă nicio funcţie în partid. Întrebat dacă Ponta ar trebui să-i urmeze gestul de a-şi da demisia, Dragnea a spus: „Victor Ponta este prim-ministru“. 

UPDATE Ioan Rus, ministrul Transporturilor: În situaţii de acest tip, avem incredere în Parlament, el decide. Din alt punct de vedere, ce aş mai putea spune, daca în acest moment acest Guvern cade, pierderile economice vor fi enorme”


UPDATE Rovana Plumb, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, omul doi în PSD, după demisia lui Liviu Dragnea: Deczia va fi de a merge la fel de uniţi şi mai departe. 

UPDATE Marian Oprişan, preşedintele CJ VRancea: Eu am vorbit despre principii de fiecare dată. Atâta timp cât în Constituţie există prezumţia de nevinovăţie, orce cetăţean trebuie să se bucure de acest principiu. Eu cred că un prim-ministru care a reîntregit salariile, a redus TVA, nu poate fi udecat pentru faptul că cineva îl acuză de ceva. Situaţia lui Victor Ponta este diferită de cea a lui Liviu Dragnea. 

UPDATE Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei: Traian Băsescu a făcut un pas înapoi când 7,4 milioane de români au votat pentur demiterea lui? Nu înţeleg care este vina premierului Victor Ponta. A stabilit-o un procuror şi nicio instanţă de judecată. 

Dacă iniţial PSD îţi programase pentru luni doar şedinţa săptămânală a partidului, planurile au fost date peste cap, vineri, când Victor Ponta a fost chemat la DNA şi pus sub învinuire în dosarul lui Dan Şova. Atunci, Victor Ponta a decis ca luni să convoace un for mai lărgit, care să-i includă şi pe liderii de filiale din teritoriu ai PSD. 

Potrivit unor surse din interiorul PSD, Victor Ponta îşi va pune mandatul de premier şi de preşedinte al PSD pe masa şedinjţei Comitetului Exectiv al PSD, având siguranţa că are voturile a peste jumătate din cei prezenţi la şedinţă. Totodată, Ponta le va arăta social-democraţilor sprijinul de care se bucură din partea vicepremierului Gabriel Oprea, preşedinte UNPR, partid-cheie al guvernării, care nu a dat semne încă de shimbarea taberei, cu condiţia ca Ponta să rămână în fruntea Guvernului, au mai declarat surse politice din interiorul PSD. 

23 filiale din teritoriu şi-au exprimat susţinerea pentru Victor Ponta, căruia i-au cerut să nu îşi dea demisia, după cum urmează: PSD Hunedoara, PSD Bihor, PSD Bistriţa-Năsăd, PSD Maramureş, PSD Cluj, PSD Harghita, PSD Iaşi, PSD Galaţi, PSD Argeş, PSD Constanţa, PSD Dâmboviţa, PSD Olt, PSD Vâlcea, PSD Braşov, PSD Gor, PSD Caraş-Severin, PSD Sector 4, PSD Ilfov, PSD Botoşani, PSD Bacău, PSD Brăila, PSD Buzău. 

Vocile importante din PSD care s-au abţinut de la a transmite mesaje de solidaritate sunt: Liviu Dragnea, cel care a primit din partea lui Ponta o funcţie inexistentă în partid, Ioan Rus, Ion Iliesuc, preşedintele de onoare al PSD, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea, dar şi primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite