Baronii PSD şi-au împărţit prada de la Ministerul Dezvoltării. „Locotenenţii“ lui Liviu Dragnea au primit cei mai mulţi bani de la Sevil Shhaideh

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Stănescu şi Nicolae Bădălău sunt campioni la absorbţia fondurilor din bugetul de stat
Paul Stănescu şi Nicolae Bădălău sunt campioni la absorbţia fondurilor din bugetul de stat

Olt, Teleorman, Giurgiu şi Buzău sunt judeţele care au primit grosul banilor din PNDL în prima jumătate a anului, acestea fiind fiefuri ale PSD controlate fie de Liviu Dragnea, fie de apropiaţi ai acestuia ca Paul Stănescu şi Nicolae Bădălău.

În prima jumătate a anului 2017, Ministerul Dezvoltării Regionale, condus de Sevil Shhaideh, a alocat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) peste 600 de milioane de lei către autorităţile din teritoriu, fie că este vorba de primării sau consilii judeţene, potrivit datelor publicate de minister. Judeţele fruntaşe în ceea ce priveşte primirea de asemenea bani au fost cele controlate de apropiaţii liderului PSD Liviu Dragnea sau chiar de el însuşi. Astfel, în top cinci al judeţelor care au primit bani prin PNLD sunt Olt, Teleorman, Giurgiu, Buzău şi Bihor, primele patru fiind fiefuri ale PSD. 

De altfel, Shhaideh are la dispoziţie pentru perioada 2017-2020 30 de miliarde pe care îi poate aloca după bunul plac. Prin Ordonanţele de urgenţă 6 şi 9 din 2017, ministrului Dezvoltării Regionale îi e permisă  mutarea banilor de la un program la altul şi de la un capitol bugetar la altul. Alocarea discreţionară e vizibilă şi din modul în care au fost alese autorităţile locale care primesc aceste fonduri. 

Oltul lui Paul Stănescu, primul în top
Judeţul Olt, controlat de senatorul social-democrat Paul Stănescu, a primit, în în perioada ianuarie-iunie 2017, 47,32 milioane lei, de 21 de ori mai mult ca, de exemplu, judeţul Ilfov, unitatea administrativă aflată pe ultiul loc la capitolul alocări, dar care e condusă de liberalul Marian Petrache. Însă, Paul Stănescu este unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD Olt fiind singurul lider care în 2015, când Dragnea a fost condamanat în Dosarul Referendumul, şi-a dat demisia din toate funcţiile de conducere în semn de solidaritate. 

Pe locul doi al alocărilor se află judeţul Teleorman. 43,28 milioane lei a primit judeţul pe care l-a condus timp de 12 ani ca preşedinte de Consiliu Judeţean Liviu Dragnea. Teleormanul a primit numai în luna iunie aproximativ 15 milioane lei, mai mult decât au luat ultimele cinci judeţe din clasamentul alocărilor în această primă jumătate de an.

Şi judeţul Giurgiu, controlat de numărul doi în PSD, preşedintele executiv Nicolae Bădălău, a primit în primele şase luni 30,82 milioane lei, 11 comune şi Consiliul Judeţean fiind beneficiarii banilor veniţi din pixul lui Sevil Shhaideh. Nu în ultimul rând, o sumă considerabilă s-a dus şi spre Buzău, judeţ în care un cuvânt greu de spus e cel al lui Marcel Ciolacu, vicepremier pentru probleme speciale şi preşedinte al PSD Buzău. 27,97 milioane lei au mers către primăriile şi Consiliul Judeţean.  

Avertismenul lui Ponta
„Când Eugen Teodorovici a spus un lucru perfect adevărat despre modul netransparent şi ineficient în care Liviu Dragnea (prin semnătura doamnei ministru Sevil Shhaideh şi a secretarului general Busuioc) împarte banii publici din PNDL a fost dat afară din funcţia de consilier onorific! Este clar că nu am cum să înţeleg modul de gândire şi de acţiune al actualei conduceri a PSD şi zău că nu văd absolut deloc de ce acestea ar fi bune pentru votanţii PSD şi pentru toţi românii“, declara vineri fostul premier Victor Ponta, cel care atrăgea atenţia că prin acest program sunt menţinuţi aproape aleşii locali. De altfel, Ponta şi Grindeanu au vrut să-i decupleze pe Dragnea şi Shhaideh de la PNDL în momentul în care a fost acceptată demisia ministrului Dezvoltării Regionale, însă până la urmă Grindeanu a ajuns să fie şi el demis de propriul partid.

Capătul listei
La polul opus, pe ultimele trei locuri se află judeţele Ilfov, Covasna şi Tulcea. Dintre cele trei judeţe, doar unul e condus de un social-democrat, Tulcea, unde preşedinte de CJ e Horia Teodorescu. Doar 2,6 milioane de lei a primit Tulcea, în timp ce Covasna, judeţ unde majoritatea în CJ de deţinută de UDMR, a primit 2,33 milioane lei.

Program lansat chiar de Dragnea
PNDL este un program înfiinţat în 2013, pe când Ministerul Dezvoltării Regionale era condus de Liviu Drganea, cu trei subprograme şi a fost destinat realizării, extinderii, modernizării sistemelor de alimentare cu apă, sistemelor de canalizare, staţiilor de epurare, unităţilor de învăţământ şi unităţilor sanitare, precum şi reabilitării drumurilor publice judeţene şi comunale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite