Baronii penali se regrupează sub pulpana lui Liviu Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Gheorghe Nichita au un mare lucru în comun: dosarul la DNA  FOTO Mediafax
Liviu Dragnea şi Gheorghe Nichita au un mare lucru în comun: dosarul la DNA  FOTO Mediafax

Gheorghe Nichita şi Mircea Cosma au renunţat la autosuspendările din partid şi au revenit la conducerea PSD Iaşi, respectiv PSD Prahova, în ciuda problemelor cu legea. Nici Nicuşor Constantinescu nu este definitiv împăcat cu plecarea din partid

Primarul oraşului Iaşi, Gheorghe Nichita, a revenit în fruntea organizaţiei judeţene a PSD, deşi este cercetat de procurorii DNA sub control judiciar. „Mi-am dat seama de faptul că există o susţinere foarte mare vizavi de a prelua această conducere din nou a partidului şi a-mi face cererea de încetare a autosuspendării. Propunerea a plecat de la organizaţiile teritoriale şi de la primari. Ei mi-au cerut să revin“, a motivat Nichita.

Politologul Sorin Bocancea, profesor la Universitatea „Petre Andrei“ din Iaşi, a scris pe blogul adevarul.ro:  „Se ştia de ceva vreme că Nichita umbla pe la primarii din judeţ pentru a le cere să-l cheme disperaţi să revină în funcţie. Lucrul s-a produs, biroul politic judeţean votând ceea ce nici nu trebuia votat: revenirea în funcţie după ce Nichita se autosuspendase“.

Gheorghe Nichita a anunţat deja primul obiectiv politic. „Înce­pem discuţiile cu cei care au vrut să divi­zeze partidul. Vom avea un dialog de unire a partidului“, a susţinut primarul Iaşiului.Unirea partidului de care vorbeşte Nichita este solidaritatea găştii în jurul borfaşului şef. Cum poate ţine unit partidul un individ care a transformat poliţia locală în propriul serviciu de securitate?“, se întreabă Sorin Bocancea.

Gheorghe Nichita s-a autosuspendat în luna mai din funcţia de vicepreşedinte al PSD la nivel naţional, dar şi din cea de preşedinte al organizaţiei judeţene Iaşi, după ce a început să fie anchetat pentru abuz în funcţie. În calitate de primar, el i-a determinat pe şefii de la Poliţia Locală, dar şi pe alţi funcţionari să facă verificări în baza de date şi să-i urmărească amanta, Adina Samson. Analistul politic Răzvan Prişcă condamnă gestul liderului PSD, dar crede că, paradoxal, revenirea lui Nichita nu va trage partidul în jos. „La nivel teoretic, aceste reveniri  fac foarte mult rău. Însă raportat la bazinul electoral al PSD, nu e o problemă foarte mare. Dacă Nichita ar candida pentru încă un mandat de primar, cred că ar avea şanse mari să câştige. „La fel, Mazăre ar fi avut şanse să câştige Primăria Constanţei, dacă nu ar fi decis să renunţe la politică“, crede Răzvan Prişcă.

Mircea Cosma a spart gheaţa

Gheorghe Nichita a urmat exemplul unui alt baron cu greutate al PSD. Mircea Cosma s-a suspendat din funcţia de preşedinte al PSD Prahova în urmă cu aproape un an şi jumătate, când a fost pus sub urmărire penală de către procurorii DNA. În urmă cu două săptămâni a revenit însă la şefia organizaţiei judeţene, deşi este cercetat sub control judiciar în dosarul cumnatului premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, fiind acuzat de sprijinire a unui grup infracţional. De asemenea, Cosma are interdicţie de a-şi exercita funcţia de preşedinte al CJ Prahova. Aşadar, Gheorghe Nichita şi Mircea Cosma, ambii aflaţi sub control judiciar, şi-au suspendat, practic, autosuspendările din partid şi au revenit la butoane.

Deciziile celor doi lideri PSD cu probleme penale au fost generate şi de situaţia juridică în care se găseşte Liviu Dragnea, preşedintele interimar al PSD, condamnat la un an de închisoare în primă instanţă. „Gestul lui Nichita şi al filialei sale este coerent cu comportamentul PSD, al partidului care a dovedit de fiecare dată solidaritate cu membrii condamnaţi sau cercetaţi penal. În fond, de ce nu ar reveni cercetatul penal Nichita în funcţie atât timp cât partidul este condus de un condamnat penal?“, arată Sorin Bocancea.

„PSD devine un partid nefrecventabil“

Practic, în PSD nu se mai aplică în acest moment nici măcar codul de integritate impus, mai mult de ochii lumii, de Victor Ponta, dar care a determinat, totuşi, câteva suspendări din partid. Până în toamnă, când Liviu Dragnea va primi sentinţa definitivă, toate criteriile de integritate au fost suspendate. „PSD devine un partid nefrecventabil, care din dosare penale face un criteriu de evaluare. Este foarte toxic pentru ce a însemnat în ultimii ani justiţia din România“, atenţionează analistul politic Răzvan Prişcă.

Însă până în toamnă mai sunt şi alţi baroni ai PSD care ar vrea să se întoarcă. Potrivit unor surse din partid, Nicuşor Constantinescu nu s-a împăcat nici până acum cu statutul său de lider suspendat şi urmează ca săptămâna viitoare să poarte o discuţie crucială cu Liviu Dragnea, când actualul lider al PSD se va întoarce din concediu. „Eu cred  că PSD are nevoie să fie condus de un om providenţial, cu viziune, cu mână de fier. Din păcate, nu văd pe nimeni care să aibă capacitatea de a reforma din interior partidul. Dragnea nu poate fi acest om, pentru că prima condiţie  a unui om providenţial este să fie curat“, conchide Prişcă.

Şi Adrian Năstase a scos capul

Fostul preşedinte al PSD, Adrian Năstase, pare că reintră uşor-uşor în viaţa de partid. Năstase a fost invitat de preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, la inaugurarea noului traseu al peşterii Ialomicioara.Fostul premier a fost primit cu pâine şi sare.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite