Baronii l-au învins pe Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul
Victor Ponta şi-a 
însuşit propunerile lui Liviu Voinea pentru plata arieratelor Foto: Adevărul
Premierul Victor Ponta şi-a însuşit propunerile lui Liviu Voinea pentru plata arieratelor Foto: Adevărul

Deputaţii au modificat ordonanţa Guvernului Ponta privind datoriile administraţiilor locale, acceptând doleanţele preşedinţilor de Consilii Judeţene şi ale primarilor.

Camera Deputaţilor a decis, cu majoritate de voturi, să opereze schimbări în ordonanţa de urgenţă referitoare la plata arieratelor locale, emisă de Guvernul Ponta în ianuarie 2013. Deputaţii PSD şi PNL au votat alături de cei ai PDL, pe baza solicitărilor din teritoriu, în ciuda opoziţiei Ministerului de Finanţe.

Potrivit variantei Guvernului, consiliile judeţene şi primăriile nu mai primeau bani de la Ministerul Finanţelor dacă nu îşi achitau 85% din arierate. Arieratele sunt datoriile a căror dată scadentă a fost depăşită cu 90 de zile.

Fostul ministru de Finanţe Gheorghe Ialomiţianu (PDL) a solicitat, la dezbaterile de marţi din Camera Deputaţilor, să nu fie sistate plăţile către unităţile administrative care nu îşi achită 85% din arierate.

„Prin propunerea Guvernului, de fapt loviţi în cetăţeni. Dacă primăriile nu au de unde să plătească salariile funcţionarilor, nu mai pot să-şi desfăşoare activitatea şi nu mai furnizează servicii către populaţie. O să mergeţi în colegiile dumneavoastră şi n-o să mai găsiţi pe nimeni pe la primării, pentru că or să pună lacăt”, a argumentat Ialomiţianu.

Pledoaria sa a fost însuşită de deputaţii PSD şi PNL care au decis că primăriile şi consiliile judeţene vor primi, în continuare, bani de la Ministerul Finanţelor pentru plata salariilor, dacă nu pot asigura aceste sume din venituri proprii.

Eşalonarea datoriilor

Deputaţii şi-au însuşit şi un amendament al deputatului PNL Dan Motreanu care a propus ca împrumuturile luate de la Trezorerie pentru plata arieratelor să fie achitate în tranşe trimestriale şi nu în tranşe lunare, aşa cum prevedea ordonanţa de Guvern.

„Am făcut acest amendament la solicitarea administraţiei publice locale, pentru că foarte mulţi primari
mi-au spus că gradul de încasare al impozitelor şi taxelor locale nu este constant în decursul anului fiscal, astfel că pot fi situaţii în care să nu poată plăti acest împrumut lunar”, a argumentat Motreanu.

Reprezentantul Guvernului s-a opus propunerii, însă plenul a votat în favoarea amendamentului.
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Enache Jiru, a invocat înţelegerea dintre Guvern şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).

„Noi nu susţinem adoptarea acestui amendament. Din cele 500 de milioane de lei acordate până acum, lunar se încasează din rambursare circa 13 de milioane de lei. Trimestrial ar însemna 38 milioane de lei, prin urmare ar împinge în bugetul de stat nişte costuri suplimentare privind finanţarea datoriei publice. În discuţia cu FMI a fost convenită această formă de rambursare lunară“, a declarat Enache Jiru.

15 mai: dată-limită pentru împrumuturi

Potrivit altei modificări, primăriile pot solicita împrumuturi de la Trezorerie până la data de 15 mai 2013, în timp ce data stabilită de Guvern era  31 martie 2013.
Actul normativ a fost adoptat cu 289 de voturi pentru, 49 împotrivă şi şapte abţineri, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

 Legea va fi trimisă spre promulgare preşedintelui Traian Băsescu. Şeful statului  poate cere, o singură dată, reexaminarea acesteia. Dacă, însă, deputaţii decid să voteze legea în aceeaşi formă, preşedintele va fi obligat să o promulge.

Voinea, pus la zid

 În luna ianuarie 2013, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru a obliga autorităţile locale să reducă arieratele. Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a explicat că arieratele administraţiilor publice locale au ajuns la 1,18 miliarde de lei la sfârşitul lunii ianuarie, în creştere faţă de nivelul înregistrat la sfârşitul anului trecut, de circa 850 de milioane de lei.

Ordonanţa de urgenţă a fost contestată de preşedinţii Consiliilor Judeţene. Baronii PSD au cerut, prin vocea lui Nicuşor Constantinescu, şeful CJ Constanţa,  demiterea lui Liviu Voinea. Premierul Victor Ponta a declarat atunci că Liviu Voinea are sprijin politic pentru a cere preşedinţilor de consilii judeţene să achite arieratele şi a atenţionat că el este singurul care poate cere schimbarea unui membru al Cabinetului său, iar şeful CJ Constanţa poate să se supere.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite