Barometrul Academiei Române. Iohannis domină clasamentul încrederii. Cine e principalul rival. Cum stau Dragnea şi Dăncilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele României, Klaus Iohannis, este personalitatea cu cel mai are grad de încredere (41%) în societatea românească, după cum arată Barometrul de opinie publică al Academiei Române, realizat de INSCOP Research. Şeful statului e secondat în acest clasament de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, cu 25.2%.

Cercetarea realizată de Inscop Research, la comanda LARICS, arată că liderul de la Palatul Cotroceni este persoana publică din România care se bucură de cel mai mare nivel al încrederii dintre personalităţile româneşti, având 41%. 

Locul al doilea în topul încrederii este ocupat de Gabriela Firea, edilul Capitalei, cu 25.2%, în timp ce pe locul al treilea este guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu 22.3%. 

Pe locul al patrulea se află fostul premier Victor Ponta (22.1%), acum lider al Pro România, în timp ce al cincilea în clasament este Călin Popescu Tăriceanu, cu 21.8%. 

Fostul premier Dacian Cioloş se bucură de un grad de încredere de 21.%, în timp Liviu Dragnea are doar 12.8%.Pe de altă parte, Viorica Dăncilă are o încredere 8.7%. 

Metodologie

Barometrul de opinie publică al Academiei Române a fost realizat de INSCOP Research, la comanda LARICS - Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică, din cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române. Datele sondajului de opinie au fost culese la nivel naţional în perioada 12 aprilie – 3 mai 2019. Volumul eşantionului a fost de 1050 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României, neinstituţionalizată, cu vârsta de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Sondajul a fost realizat pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor în toate judeţele României şi în sectoarele Municipiului Bucureşti. Eşantionul de tip multi-stratificat, probabilistic a fost validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică. 

În perioada următoare, INSCOP Research va da publicităţii date cu privire la următoarele teme: intenţia de vot la alegerile prezidenţiale şi încrederea în personalităţi publice, direcţia ţării şi a UE, sursele de îngrijorare ale românilor şi încrederea în instituţii interne şi internaţionale, valorile naţionale ale românilor, opiniile privind securitatea naţională şi politica externă. De asemenea vor mai fi făcute publice date cu privire la percepţia populaţiei asupra băncilor şi a Bisericii, respectiv la consumul cultural.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite