Banii de la UE: cine apără interesul naţional?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Traian Băsescu au găsit o nouă temă de conflict: bugetul UE
Victor Ponta şi Traian Băsescu au găsit o nouă temă de conflict: bugetul UE

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, sprijinit de parlamentarii USL, s-au contrat pe tema bugetului UE, cu o zi înainte de summitul Consiliului European unde se va discuta acest subiect.

Astăzi începe la Bruxelles un summit extraordinar al Consiliului European care va schiţa bugetul multianual al Uniunii Europene pe perioada 2014-2020. România este în pericol de a pierde 8 de miliarde de euro, dacă se va aproba propunerea de buget iniţiată de Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European.

Ameninţarea care planează asupra României i-a stimulat pe politicienii de la Bucureşti să se acuze reciproc şi să susţină că ar rezolva lucrurile mai bine decât adversarii lor.

Disputa a fost deschisă de preşedintele Traian Băsescu, care şi-a programat o declaraţie de presă cu o jumătate de oră înainte de reuniunea Parlamentului dedicată Consiliului European.

Traian Băsescu a susţinut că, dacă de la Bucureşti se pleacă cu ideea de veto, România „rămâne în afara negocierilor, nu o mai caută nimeni“. Preşedintele a contracarat, astfel, afirmaţiile premierului Ponta despre necesitatea ca România să anunţe oficial că se va opune proiectului propus de Herman Van Rompuy.

Şeful statului a explicat că merge la Consiliul European de la Bruxelles pentru că este un moment dificil şi pentru că are un „potenţial mult mai bun“ decât premierul Victor Ponta.

El a caracterizat ideea lansată în spaţiul public de premier potrivit căreia ar avea datorii de plătit la Bruxelles drept „o dezinformare ticăloasă“. Băsescu susţine că liderii occidentali care s-au exprimat în vară au apărat statul de drept.

 Atacul lui Ponta

Premierul Victor Ponta i-a răspuns preşedintelui printr-un discurs în Parlament, convocat de majoritatea USL pentru adoptarea unei rezoluţii privind Consiliul European. Parlamentarii PDL nu au participat la şedinţă.

„Interesul naţional al României nu poate fi nici negociat, nici supus unui compromis, aşa cum susţine preşedintele“ , a replicat premierul.

Ponta a caracterizat  proiectul de buget pregătit de Van Rompuy drept „inadmisibil“ şi a repetat că guvernul susţine propunerea înaintată de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Ponta a accentuat răspunderea Guvernului Boc pentru pierderea fondurilor europene: „România a suportat corecţii financiare de aproape 600 milioane de euro pentru nereguli identificate de către Comisia Europeană în derularea proiectelor în intervalul 2009-2011“. În schimb, premierul a susţinut că, la ora actuală, rata de absorbţie a fondurilor de coeziune este de 20%, faţă de 10% în luna mai, când el a devenit prim-ministru.

Ponta a avut şi o dedicaţie ţintită către senatorul PDL Anca Boagiu. „DLAF a  constatat mari nereguli la construcţia autostrăzii Nădlac-Arad. Dacă Anca Boagiu (n.r. -fostul ministru al Transporturilor din Guvernul PDL) ar fi fost astăzi aici, i-aş fi prezentat acuzaţiile care i se aduc şi pentru care va fi cercetată de DNA“, a explicat Ponta.

Rezoluţie fără
valoare juridică

Parlamentul a adoptat, ieri, o rezoluţie care arată că preşedintele Traian Băsescu trebuie să apere interesul naţional, susţinând la Consiliul European propunerile CE şi PE de buget.

În rezoluţie se arată că Parlamentul României susţine propunerile exprimate de preşedinţii CE şi PE, Jose Manuel Barroso şi, respectiv, Martin Schulz.

„Traian Băsescu trebuie să apere ferm interesul României la Consiliu susţinând propunerile Comisiei Europene şi Parlamentului European şi îl asigurăm de întregul sprijin al majorităţii parlamentare în acest sens“, se menţionează în document.

Rezoluţia nu are valoare juridică pentru că există o decizie a Curţii Constituţionale potrivit căreia preşedintele reprezintă statul în politica externă, iar Parlamentul nu îi poate fixa un mandat pentru Consiliul European. ;

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite