Banii din PNRR vin doar la pachet cu reformele asumate în plan. Cine să le facă, domnule preşedinte Iohannis?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Toată „fericirea” provocată de aprobarea planului, în primul rând dlui premier Cîţu, ar fi acceptabilă doar după răspunsul la întrebarea din titlu. Nu este suficient ca dl Cîţu să se împăuneze că va face el reformele, că este Superman. Chiar dacă are o supunere mistică faţă de protectorul său, dl Iohannis, tot nu este suficient pentru reforme. Este exact ce-i lipseşte dlui Cîţu. Înţelegerea funcţionării statului în democraţie.

Aici îl bate şi un elev de liceu. Toate deciziile luate demonstrează această realitate.

Ce ne spun oficialii de la Bruxelles

Oficiali ai CE ne spun clar:

Noi sperăm că va fi instalat un guvern stabil cât mai repede posibil. Atât timp cât România îşi îndeplineşte angajamentele, în termeni de borne şi ţinte de investiţii şi reforme, nu există un impact imediat asupra PNRR. Acestea fiind spuse, va fi probabil dificil de pevăzut cum vor fi realizate acestea dacă nu există un guvern cu o majoritate (parlamentară n.r.) care să promoveze mai ales reforme, dar şi investiţii care au fost incluse în plan”.

Se ştie explicit acum: Comisia va autoriza următoarele plăţi pe baza îndeplinirii satisfăcătoare a jaloanelor şi a ţintelor prezentate în planul de redresare şi rezilienţă, reflectând progresele înregistrate în ceea ce priveşte implementarea investiţiilor şi a reformelor. Cu evaluare şi verificare la fiecare şase luni.

Mai clar de atât nu se poate. CE nu consideră actualul guvern unul stabil şi pus pe treabă, pentru că este un guvern interimar, care nu are majoritate parlamentară. Cât o fi de greu de înţeles pentru preşedintele Iohannis?

Se va reface coaliţia de guvernare?

Este clar acum că preşedintele Iohannis a aruncat în aer coaliţia de guvernare. Fără aprobarea şi încuviinţarea sa, Cîţu nu mişca un deget. Iohannis însuşi a atacat violent USR PLUS la câteva zile după spargerea coaliţiei. Pentru că miniştrii USR PLUS nu-i ciuguleau din palmă ideile şi proiectele.

Aşa cum stau lucrurile acum, USR PLUS, indiferent cine câştigă preşedinţia partidului, Barna sau Cioloş, nu revine în coaliţia de guvernare dacă Florin Cîţu rămâne premier. Mai grav, şi Cîţu şef al PNL va fi o frână teribilă în adoptarea deciziilor în coaliţie, dacă se încăpăţânează să-şi impună ideile lui şi pe cele ale lui Iohannis.

Tabăra Orban

Poate fi considerată deja în opoziţie cu actuala guvernare. Declaraţiile de ieri ale lui Orban nu mai lasă loc de îndoială. Nu va exista un „pupat toţi piaţa Modrogan”.

După încetarea oricărui parteneriat cu preşedintele Iohannis, Orban a devenit şi mai categoric: „Preşedintele României a încălcat Constituţia. Comisia de control a SRI ar trebui să cerceteze acest subiect. Puterea de Stat a fost folosită pentru intimidarea membrilor PNL. Lovitură de partid. Cele mai grave încălcări ale normelor democratice într-un partid politic”.

Există informaţii conform cărora oamenii lui Orban îi cer acestuia să părăsească cu toţii partidul. Oricum, parlamentarii din tabăra Orban nu vor vota iniţiativele legislative ale guvernului, OUG-urile, odată ajunse în parlament. Dacă cineva îşi imaginează că după astfel de declaraţii Orban se va întoarce spăşit în spatele lui Cîţu, se înşeală amarnic. În plus, toţi oamenii din tabăra Orban au fost eliminaţi din toate funcţiile posibile.

O ştire de ultimă oră ne spune că ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a demisionat din guvernul Cîţu, pe care-l acuză că nu a acordat importanţa cuvenită acestui domeniu.

Ce urmează

Sprijinul, chiar tacit, acordat de către PSD guvernului Cîţu, este cu totul improbabil. Pentru a nu fi acuzat de alegătorii săi că a susţinut un guvern incapabil să rezolve probleme ţării. Cum şi parlamentarii taberei Orban au trecut, de facto, în opoziţie, urmează zile negre pentru Cîţu. Moţiunile de cenzură pot trece oricând prin parlament, iar validarea în parlament a miniştrilor care să-i înlocuiască pe cei de la USR PLUS este şi ea total improbabilă.  Iar ideea aiuritoare a dlui Cîţu, ca va negocia „la bucată” cu parlamentarii susţinerea pentru guvernul Cîţu, este încă o dovadă ca omul nu înţelege mai nimic din politică. Ar convinge 5-6 parlamentari. Mai multi nu.

Să presupunem că odată picat guvernul Cîţu, preşedintele desemnează un premier inacceptabil pentru parlament, apoi iarăşi pe dl Cîţu. Presupunerea că de data asta premierul Cîţu va trece de parlament, nu stă în picioare. PSD şi AUR vor alegeri anticipate, la scorurile pe care le au în sondaje, iar parlamentarii USR PLUS şi cei din tabăra Orban nu-l vor vota pe Cîţu, pentru că şi-ar da cu firma în cap.

Ce poate face preşedintele Iohannis

Cum el a declanşat criza politică actuală, să facă bine s-o şi rezolve. Sper că înţelege ce spun eu şi alţii, referitor la situaţia politică a ţării. Nici nu are prea mult timp la îndemână, pentru că pandemia, iarna, explozia preţurilor, inflaţia, banii de la PNRR îl obligă să rezolve rapid criza. Dacă nu vrea să stăm luni de zile în plină criză politică şi economică.

Preşedintele Iohannis îl poate convinge pe Cîţu că este în interesul ţării să demisioneze imediat. Dacă nu poate, acesta oricum va fi demis prin moţiune de cenzură. Cîţu e aerian, nu are o judecată politică nici cât un elev de liceu.

Apoi, să caute şi să găsească un membru PNL care n-a fost antrenat în bătălia din PNL pentru alegerea conducerii, şi care să poată aduce la aceeaşi masă foştii adversari.

În plus, să poate reface coaliţia de guvernare, adică să recâştige încrederea USR PLUS. Viitorul premier ar trebui să aibă şi relaţii foarte bune la Bruxelles, pentru a cere şi primi ajutor în proiectarea şi realizarea reformelor fără de care nu vin banii din PNRR.

Un posibil nume care îndeplineşte aceste condiţii este Siegfried Mureşan. Nu ştiu dacă ar accepta o astfel de misiune extrem de dificilă, acum după ce Florin Cîţu a demolat toate punţile de legătură între forţele politice.

Nu este de înţeles cum de preşedintele Iohannis nu a anticipat situaţia în care ne aflăm

Este cel mai mare mister al acestor zile. La formarea sa de profesor de fizică, adică un om cu logica acasă, la al doilea mandat de preşedinte, să nu fi înţeles potenţialul politic extrem de limitat al lui Florin Cîţu?

Un prim exemplu de eşec în reformele necesare este chiar România Educată. Pachetul legislativ trebuia să fie gata pe 10 septembrie, iar noua Lege a Educaţiei pe 1 octombrie. A mai auzit cineva ceva de acest proiect?

Până la urmă, autorul moral şi formal al acestei crize este Klaus Iohannis. Cîţu n-ar fi mişcat un deget fără aprobarea sa.

Dacă nu aplică rapid soluţiile reale pentru scoaterea României din actuala situaţie politică, riscă să îndrepte ţara spre o criză politică, economică şi socială cu consecinţe şi de proporţii incalculabile. Mai are puţin timp la dispoziţie pentru rezolvarea crizei politice şi guvernamentale, pentru a evita un dezastru naţional.

Oare, înţelege preşedintele Iohannis toate aceste realităţi?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite