Baconschi: Sub guvernarea USL, România a suferit un regres geopolitic. Suntem într-un impas diplomatic fără precedent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Baconschi
Teodor Baconschi

Democrat-liberalul Teodor Baconschi consideră că mesajul ministrului german de Externe, Guido Westerwelle, "ilustrează regresul geopolitic al țării noastre sub guvernarea USL". De asemenea, diplomantul consideră că este de datoria "reprezentanţilor profesionişti ai Bucureştiului" să corecteze greşelile comise în ultima perioadă de unii politicieni.

Fostul ministru de Externe sublinează într-o postare pe blogul personal, cu titlul "Un impas diplomatic fără precedent", că mesajul "pedagogic" transmis de ministrul german de Externe Guido Westerwelle "ilustrează regresul geopolitic al țării noastre sub guvernarea USL".

De asemenea, Baconschi dă şi o altă interpretare mesajului transmis de oficialul german: "Voi, reprezentanții profesioniști ai Bucureștiului (n.r. - cei din Opoziţie), aveți datoria de a corecta ceea ce o parte dintre politicienii voștri (n.r. - cei din USL) au stricat atât de stupid. E nevoie de România, dar nu oricum".

"Există o competiție naturală între statele lumii, chiar și între cele din UE. Și există în orice comunitate diplomatică o plăcere malițioasă de a sancționa statele care derapează de la regulile clubului", atrage atenţia diplomatul, făcând referire, probabil, la suspendarea dreptului de vot al unei membru al Uniunii în cazul în care statul de drept este lezat în respectiva ţară.

"Ai nevoie și de oi negre, inclusiv pentru a pune în valoarea albul imaculat al propriei turme...", mai scrie democrat-liberalul.

Diplomatul mai sublinează că ambasadorii români din cele 26 de capitale ale UE au primit în ultima perioadă critici din partea omologilor săi, reamintind că un şef de misiune importantă a spus "cu fină ironie că se pregătește să strângă relațiile cu ambasadorii unor state central-asiatice sau cu distinsul său coleg din Belarus".

Dacă distanţarea PSD de socialiştii europeni nu reprezintă o problemă pentru România, stricarea imaginii acesteia "în urma isteriei puciste de astă vară e însă problema tuturor cetățenilor, fie din țară, fie trăitori în diaspora", mai notează Baconschi pe blog.

Fostul ministru de Externe spune că actualul şef de la MAE, Titus Corlăţean, are o "misiune grea". Deşi a ales să-şi înceapă vizitele oficiale în străinătate cu Republica Moldova, adevăratele provocări le va întâlni la Bruxelles, Paris, Berlin, Londra sau Washington, opinează Baconschi.

"Acolo va trebui să aducă suficiente argumente politice interne pentru a demonstra că liniile majore ale politicii externe românești nu au fost schimbate. Va avea dl Corlățean muniția necesară? Răspunsul va veni de la sine în următoarele luni", conchide democrat-liberalul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite