Baconschi, acuzat că a promovat-o pe fiica şefului Loteriei. Ministrul susţine că numirea acesteia nu încalcă legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, este acuzat de nepotism, după ce a numit-o în fruntea unei direcţii a Institutului Diplomatic pe Alexandra Laura Benea, fiica unui important lider PDL din Cluj, Gheorghe Benea, şeful Loteriei Române. Mai mult, Alexandra Benea s-a înscris la un concurs de formare profesională organizat de direcţia pe care o conduce. MAE a precizat că, după prima selecţie din data de 15 iulie, Alexandra La

În vărstă de 25 de ani, fiica şefului de la compania Loteria Română a fost numită în fruntea Direcţiei de Formare Profesională a institutului anul trecut, deşi, potrivit propriul CV, nu are niciun fel de experienţă care să o recomande pentru un astfel de post. În plus, potrivit Alianţei pentru o Româine Curată, în urmă cu câteva zile, Alexandra Laura Benea a dispus organizarea de către departamentul pe care îl conduce a unui program de pregătire profesională, ea fiind prima care s-a înscris la concursul de admitere în programul respectiv. Este vorba despre "Programul de formare diplomatică iniţială", organizat de Institutul Diplomatic în colaborare cu Ministerul Afecerilor Externe.

Reacţia MAE: s-a retras din motive personale

Ministrul Afacerilor Externe a precizat că, după prima selecţie din data de 15 iulie, Alexandra Laura Benea a renunţat din „motive personale" să se prezinte la a doua etapă a concursului organizat de Direcţia pentru Formare Profesională pe care o conduce. MAE mai susţine, într-un comunicat de presă, că Benea nu este membru al niciunui partid politic, iar numirea ei în fruntea Direcţiei s-a făcut cu respectarea legii.

Ministerul precizează că fiica şefului Loteriei Române are pregătirea necesară pentru a ocupa acest post, întrucât a studiat comunicare şi relaţii economice internaţionale la Universitatea Babes - Bolyai din Cluj, deţine un master în comerţ exterior la aceeaşi universitate, iar în prezent este doctorand la Universitatea din Bucureşti.

La data numirii acesteia în funcţia de director al Departamentului Formare Profesionala activau trei persoane cu atribuţii efective legate de formarea profesională, dintre care două cu studii de licenţă şi doar una singura, Alexandra Benea, cu studii post-universitare, se mai menţionează într-un comunicat la ministerului.

CV cu probleme

Înainte să fie numită la conducerea Direcţiei de formare profesională de la IDR, Alexandra Laura Benea, a fost secretară la firma tatălui în oraşul natal, funcţionar la Camera de Comerţ şi Industrie din Cluj şi consilier de relaţii publice la televizunea Antena 1 Cluj, unde s-a ocupat de monitorizarea presei. Apoi, brusc, pe 1 iulie 2010, a fost numită de ministrul Baconschi în funcţia de director al Direcţiei Formare Profesională din cadrul IDR.

Selecţia de dosare pentru admiterea în program s-a făcut la începutul lunii iulie, printre cei 99 de candidaţi admişi figurând şi Alexandra Laura Benea. Începând de mâine, timp de trei zile, va avea loc şi cea de-a doua etapă a concursului, constând în interviuri, în urma cărora din cei 99 de candidaţi vor rămâne doar 40. Fiica şefului Loteriei Române va da interviu tot mâine.

"O să vedeţi care este punctul de vedere al Ministerului de Externe. Eu până atunci mă rezerv să am vreun comentariu. Tot ce pot să vă spun este că tot ce s-a spus nu este adevărat, iar dânsa nu participă la niciun fel de concurs. Nu este nimic de ascuns. Totul este absolut normal", a declarat directorul IDR, Radu Carp.

Programul de formare diplomatică iniţială la care s-a înscris Benea a fost lansat public acum două luni de ministrul Baconschi, care l-a prezentat drept o metodă de a atrage interesul pentru o cariera diplomatică unor "tineri emineţti, cu resurse intelectuale adecvate", interesaţi de diplomaţie şi relaţii internaţionale.

Ministrul, somat să dea explicaţii

Direcţia condusă de Bernea se ocupă practic cu organizarea tuturor programelor de studii ale IDR, destinate membrilor corpului diplomatic şi consular al României, dar şi altor categorii de personal din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Aceeaşi direcţie organizeaza şi cursuri în domeniul relaţiilor internaţionale pentru demnitari, membri ai Parlamentului sau funcţionari publici precum şi o serie de cursuri destinate diplomatilor străini.

Alianţa pentru o Românie Curată solicită ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, să facă public, de urgenţă, care sunt criteriile pe baza cărora, la data de 1 iulie 2010, a numit-o în funcţia de director Formare Profesională a IDR pe Alexandra Laura Benea, fiica colegului său de partid, director al Loteriei Naţionale. De asemenea, ARC îi mai cere lui Baconschi să facă public Regulamentul concursului de admitere în "Programul de formare diplomatica iniţiala" organizat de IDR şi MAE, precum şi costul şi sursele de finanţare ale acestui program.

Vezi aici CV-ul Alexandrei Benea

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite