Avocatul Poporului: Eliminarea pensiilor speciale s-a făcut cu încălcarea Constituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instituţia Avocatului Poporului recomandă pentru corectarea acestui lucru, o supraimpozitare cu 50% a pensiilor mai mari
Instituţia Avocatului Poporului recomandă pentru corectarea acestui lucru, o supraimpozitare cu 50% a pensiilor mai mari

Eliminarea pensiilor special s-a făcut prin încălcarea Constituţiei. Mai mult, eliminarea a provocat cheltuieli suplimentare din bugetul de stat, potrivit unui raport al Avocatului Poporului.

Într-un raport pe care Avocatul Poporului l-a trimis şi la Parlament se arată ca eliminarea pensiilor speciale nu doar că a încălcat Constituţia, dar a produs şi o creştere a fondului de pensii cu un miliard de lei.

Avocatul Poporului justifică întocmirea raportului prin faptul că ar fi primit numeroase sesizări din partea unor beneficiari ai unor pensii speciale.

Măsura de eliminare a pensiilor speciale (ale magistraţilor, parlamentarilor, militarilor) a fost luată de Guvernul Boc în anul în 2010, prin noua Lege a pensiilor, când s-a decis să existe un sistem unitar de pensii. Atunci, se justifica această măsura prin faptul că va scădea fondul de pensii. Fiind o perioadă de criza, "pensiile nesimţite" trebuia să fie eliminate.

De fapt, s-a făcut exact invers, efectul recalculării pensiilor a făcut ca pensia medie să crească cu aproximativ 30%, ceea ce a însemnat că fondul de pensii s-a încărcat cu un miliard de lei.

Avocatul Poporului recomandă pentru corectarea acestui lucru, o supraimpozitare cu 50% a pensiilor mai mari.

"Desfiinţarea pensiilor prevăzute în Legea nr. 119/2010 a adus atingere unui drept dobândit, acela de pensie de serviciu; aceasta nu este diminuată temporar sau impozitată pe o perioadă nedefinită de timp, este pur şi simplu desfiinţată. Articolul din Constituţie se referă în cazul de faţă la dreptul la pensie de serviciu care dispare cu totul şi nu la dreptul la pensie din sistemul asigurărilor sociale de stat. Dreptul dobândit şi retras prin această lege este pensia de serviciu, şi nicidecum pensia din sistemul public de pensii pentru care s-a plătit contribuţie. Această premiză nu este reală întrucât pensia de serviciu şi pensia din sistemul public nu reprezintă un singur drept, astfel că în fapt, dreptul la pensie de serviciu a dispărut cu totul", se arată în raportul Avocatului Poporului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite