Avocatul Poporului a atacat la CCR legea care obligă posesorii de cartele prepay să furnizeze datele personale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la 1 ianuarie 2016 nu doar cartele prepay vor trebuie „certificate“ cu buletinul, ci şi o simplă conectare la un punct wireless din oraş FOTO Adevărul
De la 1 ianuarie 2016 nu doar cartele prepay vor trebuie „certificate“ cu buletinul, ci şi o simplă conectare la un punct wireless din oraş FOTO Adevărul

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a ridicat, miercuri, o obiecţie de neconstituţionalitate referitoare la actul normativ care prevede inregistrarea utilizatorilor de cartele prepay, respectiv a utilizatorilor de reţele publice WiFi.

Potrivit textului sesizării depuse la CCR, Avocatul Poporului subliniază că legea este neconstituţională şi contrazice o altă Decizie CCR din 2009. De asemenea, Avocatul Poporului consideră că legea încalcă principiile ocrotirii vieţii private.

„De asemenea, Avocatul Poporului sublniază că Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice nu reglementează criteriile obiective pe baza cărora trebuie stabilită durata stocării datelor cu caracter personal, astfel încât să fie garantată limitarea sa la strictul necesar. În acest sens, se  consideră că legea criticată nu prevede garanţii suficiente care să permită asigurarea unei protecţii eficiente a datelor faţă de riscurile de abuz, precum şi faţă de de orice accesare şi utilizare ilicită a datelor cu caracter personal“, se arată în textul sesizării.

OUG 111/2011 prevede ca utilizatorii de cartele telefonice prepay să nu mai poată achiziţiona sau folosi cartelele fără a furniza datele personale, măsură impusă şi utilizatorilor de reţele publice de WiFi.

Parlamentul a adoptat legea la 2 iulie, în procedură de urgenţă, iar ulterior, mai multe ONG-uri au reacţionat şi au cerut Avocatului Poporului să conteste legea.  

Citeşte şi:

WiFi pe buletin: legea prepay îţi cere să te identifici, dacă vrei Internet wireless

De la 1 ianuarie 2016 nu doar cartele prepay vor trebuie „certificate“ cu buletinul, ci şi o simplă conectare la un punct wireless din oraş. N-ai act de identitate? N-ai Internet la terasă.

Legea prepay a fost adoptată: aveţi un an să vă înregistraţi cartelele de la 1 ianuarie 2016

Legea prepay, care prevede că vom fi nevoiţi să ne înregistrăm identitatea cu ajutorul unui document de identitate, a fost votată în Camera Deputaţilor cu doar 20 de voturi împotriva şi va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite