Avertismenul lui Dragnea pentru premier: „Nu cred că Sorin Grindeanu va proceda ca Radu Vasile“. Ce s-a întâmplat în 1999

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În contextul discuţiilor tot mai aprinse despre o posibilă schimbare a guvernului, Liviu Dragnea vorbeşte deja despre modul în care premierul ar putea să reacţioneze dacă partidul îi va retrage spirjinul politic. Astfel, liderul PSD nu crede că Grindeanu va reacţiona asemenea premierul PNŢCD Radu Vasile, căruia partidul i-a retras sprijinul politic în 1999, iar acesta a refuzat, pentru o perioadă, să-şi dea demisia.

Relaţiile dintre Liviu Dragnea, liderul PSD, şi premierul Sorin Grindeanu sunt din ce în ce mai tensionate. Dacă primul ministru îndeamnă la stabilitate şi predictibilitate, Liviu Dragnea declară că stabilitatea nu stă într-o persoană anume, dând de înţeles că nu exclude schimbarea Guvernului în întregime, dacă partidul ajunge la această concluzie, după evaluarea făcută miniştrilor.

„Este evaluarea unui guvern care nu lucrează pentru el, lucrează pentru ţară. PSD a mers în alegeri cu un program şi românii au spus că acesta este programul pe care îl vor. Pentru noi nu este important cine face parte din Guvern, ci ca programul să fie pus în aplicare”, a declarat Liviu Dragnea.

În contextul dat, fiind invocată chiar posibilitatea unei moţiuni de cenzură, liderul PSD a fost întrebat cum va reacţiona partidul în cazul în care premierul Grindeanu refuză să demisioneze dacă partidul îi va retrage sprijinul politic. În faţa acestei întrebări, şeful social-democrat a făcut „o călătorie în trecut“, comparându-l pe Sorin Grindeanu cu premierul PNŢCD din perioada 1989-1999, Radu Vasile, care a rămăs fără sprijinul politic al partidului, dar a refuzat, pentru o perioadă de timp, să-şi dea demisia. Şeful Camerei Deputaţilor nu crede însă Sorin Grindeanu că va proceda la premierul ţărănist dacă va fi cazul.

„Nici n-am văzut unde e soba, unde e drobul de sare şi vorbim de drobul de sare de câteva zile (...) Nu cred că Sorin Grindeanu va proceda ca Radu Vasile. Nu cred că se va ajunge acolo dar, repet, nu ştiu dacă se va propune lucrul ăsta”, a declarat liderul PSD.

Radu Vasile, demitere care s-a soldat cu baricadarea lui la Palatul Victoria

După demiterea lui Victor Ciorbea din funcţia de premier, preşedintele României din partea CDR, Emil Constantinescu, l-a numit premier pe Radu Vasile, venit din partea PNŢCD, în 1998. Însă ţărănistul nu a deţinut mult această funcţie, căci partidul i-a retras sprijinul politic la doar un an diferenţă. Contextul demiterii a fost asemănător cu cel de azi, între premier şi preşedinte relaţiile fiind tensionate, mai ales din cauza ameninţărilor venite din partea minerilor privind o posibilă altă Mineriadă. În acest sens, conducerea PNŢCD, membru fondator al CDR, i-a retras sprijinul politic lui Radu Vasile.

Radu Vasile nu a recunoscut însă decizia partidului, pe care a catalogat-o neconstituţională, şi a refuzat să-şi dea demisia. Mai mult, acesta, în semn de protest, s-a baricadat în biroul său de la Palatul Victoria. Din cauza relaţiilor tot mai tensionate,  mai mulţi miniştri ţărănişti s-au retras din guvernul „cu doi premieri”, iar Radu Vasile a decis, în cele de urmă, să demisioneze, ulterior fiind exclus şi din PNŢCD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite