Avertismentul lui Ludovic Orban: Dacă vom ajunge în situaţia de a fi necesară carantinarea, nu vom ezita să luăm decizii în acest sens

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prim-ministrul Ludovic Orban. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Prim-ministrul Ludovic Orban. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban anunţă că şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, va merge la Sibiu şi la Alba Iulia pentru a discuta cu autorităţile de acolo înainte de a se lua o decizie cu privire la carantinarea celor două municipii. „Dacă vom ajunge în situaţia de a fi necesară carantinarea, nu vom ezita să luăm decizii în acest sens”, dă asigurări premierul.

„Aici avem o procedură, există un sistem de evaluare a situaţiei din punctul de vedere al sănătăţii publice care este pus la punct de INSP. Se face evaluarea prin mai mulţi parametri, dacă Direcţia de Sănătate Publică propune carantinarea procedura este să fie avizată această propunere de CJSU, iar decizia finală o ia comandantul acţiunii, respectiv secretarul de stat al DSU Raed Arafat. Am discutat acest subiect. Din câte ştiu, domnul Arafat planifică o deplasare în două judeţe, Alba şi Sibiu, pentru a face o evaluare şi o discuţie cu specialiştii la faţa locului, urmând să ia o decizie”, a afirmat Ludovic Orban joi, în cadrul unei conferinţe de presă. 

Întrebat ce alte mari oraşe se apropie de situaţia în care ar putea să fie supuse măsurii de carantinare, Orban a răspuns: „Aşa, din ce vedem evoluţia, evoluţia pe baza evaluărilor poate presupune decizia de carantinare pe Sibiu, de asemenea există pe Alba Iulia. Au mai fost discuţii la Timişoara, dar la Timişoara a existat un set de măsuri suplimentare de protecţie sanitară şi vedem în viitorul apropiat dacă reuşesc să oprească, oricum ei au tendinţă, din câte am văzut, de atenuare a curbei de creştere. De asemenea, la Cluj mai era, dar şi Clujul în ultima vreme am văzut că a luat măsuri foarte hotărâte şi, deocamdată, nu se întrunesc condiţiile de carantinare. Dacă vom ajunge în situaţia de a fi necesară carantinarea, nu vom ezita să luăm decizii în acest sens”.

Premierul a mai afirmat că se intenţionează creşterea capacităţii de tratare a patologiei COVID cu 17 paturi în Cluj, cu 10 paturi de spital la Timişoara, unde se ia în discuţie introducerea în circuitul COVID a unui nou corp de clădire din Spitalul Municipal, în Bucureşti va creşte numărul de paturi pentru bolnavii infectaţi cu SARS-CoV-2 la spitalele Malaxa, Matei Balş, iar la o secţie exterioară a spitalului Victor Babeş cel puţin 30 de paturi vor fi dotate cu oxigen şi sunt "discuţii foarte serioase” cu un spital privat care poate sigura 30 de paturi de terapie intensivă pentru pacienţii cu COVID-19.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite