Avertisment. Nu vă jucaţi cu focul, domnilor guvernanţi!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se repetă scenariul din ianuarie-februarie. Atunci când devine acut pericolul ca justiţia să fie încălecată de politic, românii ies în stradă. Cu zecile de mii. Asistăm la un mare pas înainte spre democraţia şi guvernarea participative, nivel superior de evoluţie a societăţii, pe care îl întâlnim în multe ţări cu democraţie consolidată şi aşezată.

Când 35.000 de români ies în stradă într-o seară, în Bucureşti şi principalele oraşe ale ţării, când 4000 de magistraţi resping proiectul de modificare a legilor justiţiei, când presa independentă explică posibile consecinţe, când preşedintele Iohannis face un apel categoric la respectarea statului de drept, actualei puteri nu-i rămâne decât să ţină cont de aceste opţiuni ale societăţii şi să procedeze în consecinţă.

Democraţie participativă înseamnă că societatea participă la luarea deciziilor care ne afectează pe toţi. Nu putem asista impasibili, patru ani, ca o guvernare care exprimă interesele a 18% din electorat să facă orice-i trece prin minte în ţara NOASTRĂ. Pentru că există riscul, ca la finalul celor patru ani, ţara NOASTRĂ să fie praf şi pulbere. Şi să fie necesari încă mulţi de ani pentru a remedia tragica „moştenire” a fostei guvernări. Vezi cazul Greciei, sau al guvernării Tăriceanu-PSD.

Aici suntem. Am văzut şi în ianuarie-februarie, vedem şi acum. Ce are societatea mai valoros, oameni conştienţi de rolul lor, care nu acceptă să fie trataţi cu dispreţ şi cinism, ies în stradă. Civilizat, fără violenţe, cu respect faţă de forţele de ordine.

Iar dacă actuala guvernare nu înţelege mesajul şi merge mai departe cu încălecarea justiţiei, să se aştepte la amplificarea demonstraţiilor, exact cum s-a întâmplat în iarna trecută.

Argumente şi explicaţii de genul: Este trist că acum după 27 de ani copii tăi protestează pentru noua Securitate, pentru Kovesi şi pentru statul paralel. PSD este foarte tare în momentul de faţă. Dacă dumneavoastră pentru 3000 de oameni consideraţi că are PSD o imagine proastă, dacă noi mâine facem un apel să iasă în stradă cei care ne iubesc şi care înţeleg că trebuie schimbate legile justiţiei şi care doresc să se schimbe toată această mizerie, aceştia sunt 90%. Cei care au fost anunţaţi pe Facebook de protestele pe legile justiţiei nu prea ştiu ce şi cum, ei au venit pentru că aşa le-a cerut sistemul, nu fac decât să ridice tensiunea şi să accentueze riscurile unor derapaje de necontrolat. În plus, demonstrează o doză de inconştienţă, de neînţelegere, care nu are ce căuta in politică.

Am văzut în iarnă, în faţa palatului Cotroceni, ce contramanifestaţii organizează PSD. Câteva sute de oameni aduşi din provincie cu autobuzele, conduşi de celebra, de acum, dna Floricica.

Sper că mai marii PSD să aibă mai multă minte şi să înţeleagă că se pot face de râs la fel ca în iarna trecută. În altă variantă, există riscul, deloc neglijabil, să se apeleze la provocatori de meserie pentru a se ajunge la conflicte de stradă grave. Fapt care ne-ar arunca definitiv din lumea selectă a ţărilor civilizate.

În concluzie

Societatea, 35.000 de români, magistraţii, presa independentă, preşedintele Iohannis au tras semnalul de alarmă necesar. Rămâne să vedem ce au înţeles guvernanţii din acest semnal. Dacă n-au înţeles nimic şi continuă cu acelaşi scenariu de încălecare a justiţiei, se vor confrunta cu manifestaţii de şi mai mare amploare, de care le va fi imposibil să nu ţină cont. Pentru că suntem în 2017, în UE şi NATO. Nu în Africa, America de Sud sau Coreea de Nord.


FOTO Dan Mihai Bălănescu

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite