Avantajele de care s-ar bucura cetăţenii Republicii Moldova după Unirea cu România

Românii sunt de acord şi pregătiţi pentru Unirea cu Republica Moldova. Unirea nu ar pune mari probleme economice, având în vedere diferenţa între PIB-urile celor două ţări: 7 miliarde euro Republica Moldova şi 200 miliarde în România. Problema rămasă este convingerea cetăţenilor de peste Prut de avantajele care rezultă din Unirea cu România.
Foarte bună prezentarea, domnule profesor ! Să vedem reacția zbuciumată a agentului GRU @ion sbucium.
Multumesc!
Comentariu neaprobat.
Mircea B Stiti care e paradoxul? Nu rusii s-ar opune unirii ci dragii de americani si occidentalii. Mai tineti minte ce a zis ambasadorul american la Chisinau? Asa ca degeaba vointa daca nema putirinta. Si colac peste pupaza, trebuie sa vrea si catelu' Pandele iar acesta se cam codeste. Nu vrea neam sa treaca strada!
@220 Da de unde stii ca Romania este cea mai corupta tara din lume. Asa v-a zis la partid? Sau e ordin de zi pe unitate? De marile scandaluri cu firme mari, banci si alte acareturi din occident, pe langa care ale noastre sunt pistol cu apa, ai auzit? Sau fiindca la aia s-a pus batista pe tambal si gata, toti sunt zen, nu le mai bagam in seama?
I Sbucium este prezent, va începe să vorbească în curând, dar, atenție la el că este turbat, l-au injectat rusnacii; când aude de români, își pierde mințile.
Eu cred ca autorul a uitat sa-si ieie medicamentele. Baga niste dume de-ti sar capacele. Ca de exemplu: ce se va intampla cu salariile moldovenilor dupa o eventuala unire? Se vor tripla! Iar pensiile? Vor creste de patru ori. Ce mai stim despre autostrazi? Ca se vor face din bani europeni pana la Nistru. Ce stim despre autor? Ca e un habarnist visator.
Cam naiva analiza. Real sunt doar pensiile si accesul la fondurile/subventiile europene. Sanatatea si invatamantul ramane la fel sau se vor inrautati, in aceste domenii sunt foarte importante cadrele. Cadre noi n-o sa apara iar cele existente pot sa se mute in alta regiune. Toti basarabenii si acum calatoresc, lucreaza sau invata in UE daca o doresc. Justitia si clasa politica in Romania se misca in directie gresita si ma tem ca in 2-3 ani ajunge la justitia pe care o avem in Basarabia care se protejeaza pe sine insasi si pe actuala clasa politica. NATO o sa faca orice sa evite un conflict armat cu Rusia. Iar rusii precis o sa intervina pentru a-si "apara" vorbitorii de limba rusa care sunt indeajuns in Basarabia. Autostrada in timpul apropiat Moldovenii de pe ambele maluri n-o sa o vada, ministrul transporturilor a spus-o destul de clar, drumul Iasi-Europa trece prin Brasov. Iar fara infrastructura dezvoltarea Basarabiei v-a merge cu pasi de melc. Pentru Romania unirea o sa fie destul de dureroasa si nu sunt sigur ca statul si cetatenii romani sunt gata sa plateasca acest pret. Mai ales in contextul in care cel putin jumate din popultia Basarabiei nu prea vor unirea. E pacat, dar asta e situatia de acum. Si ar fi fost si mai rau daca nu ar fi fost efortutile facute de Basescu cand era presedinte.
dom vlaston si cu infrastructura cum ramane? r moldova e un stat inapoiat ca si romania, e ca si cum s-ar uni tusea si junghiul analiza d-voastra e foarte succinta, diletanta si superficiala ca sa nu spun altfel vorbiti de marirea suprafetei agricole, ce sa faca romania cu mai mult teren , cand nici pe al ei nu-l valorifica, stiind ca 80% din mancare e importata scenariul ar fi un dezastru economic
Ratacitul Basarabenii pot sta in UE doar 90 de zile si oricum si asta e pe cale sa se scoata. Seful UE JK Jumnkers a spus ca in urmatorii 25 de ani UE nu se va mai largi, sanse relae are doar serbia. Oricum ei nu prea vor in ue ci in rusia, iar de nato nici atat.
Multi din acei plecati in UE au pasaport sau buletin roman. Multi au plecat ilegal 10-15 ani in urma si s-au legalizat. Si multi specialisti au plecat pe vize oficiale de lucru, nu e chiar asa de greu.
cib-Senatul american a votat Da in aceasta problema inca din '90 mai cibov.Crezi cumva ca esti inventatorul apei calde si a mersului pe jos?Lasa-ti unghiile sa creaca,sa nu patesti ca pitigoiul.Cu ungiile mari si bine ascutite nu te vei chinui prea mult dupa reunirea Republicii moldova cu Romania.
bogdan iacob-Brava nmai bogdanov,daca autorul este habarnist,ia lumineaza-ne tu,ca vaz ca la aruncat cu laturi te pricepi nu gluma!La ce calorifer ai ascultat ca autorul nu stie ce vorbeste?La ala de se chiama Sputnik?Sau la alalalt de se chiama RT?Duuu-te bai rusule si mai ia o doza de ulei de baie indoit cu Noviciok,ca nu esti decat un trolache mai mult pe forum.Auzi la el,autorul articolului este habarnist.Haide,baga,spune-ne tu cum sta treaba,ca vad ca te pricepi,mai ceva ca porcu' la portocale.
@ Mircea B. Probabil ca consideri prezentarea a fi foarte buna fiindca iti place mesajul. Dar analiza e de fapt incompleta. Domnul profesor a mentionat o Romanie mai mare, dar nu a mentionat de exemplu faptul ca ar fii o Romanie noua care ar avea un PIB/capita de numai aprox $7,500, fata de $10,500 in prezent. La fel a mentionat ca pensiile in R. Moldova vor creste, dar nu a mentionat de unde vor veni cei $2,000/an pe pensionar in plus. Vor fi bani taiati de la infrastructura, educatie, spitale din Romania actuala. Numai pensiile din R. Moldova ar costa cu $2 miliarde/an mai mult. In total toate transferurile vor ajunge la cel putin $5 miliarde pe an. Ultima oara cind am condus in Romania, mia luat peste 4 ore sa merg mai putin de 200 km intre doua orase, si sincer mia fost mila de cei care miau inchiriat masina. 10 ani dupa unire banuiesc ca as avea nevoie de o masina ceva mai solida pentru teren, si probabil va lua cel putin 6 ore. 10 ani e in parerea mea cit ar lua ca noul stat sa dea faliment. Nu se ghindeste nimeni la faptul ca cel putin sa mentii investitiile actuale, trebuie macar infrastructura actuala sa fie mentinuta la nivelul actual, lucru care ar fii imposibil de facut.
Comentariu neaprobat.
Nu este adevarat ...nmeni nu se poate opune vointei a celor oameni care sunt acelasi popor ..
Prezentarea este prea optimistă. Există calcule serioase că cheltuielile României în caz de unificare ar fi cam 40 Miliarde USD în 10 ani( pentru a aduce Moldova la nivelul de viaţă din România), dintre care 20 Mld în primii 3 ani. Per ansamblu asta ar face ca fiecare cetăţean să suporte cam 15% nivelul de viaţă pentru eforturile unificării( în sensul că nu i se va lua nimic, dar i se va da mai puţin...). Menţionez aici că puternica Germanie a investit peste 2000 de miliarde de € în Germania de Est şi nu a reuşit nici până azi să o aducă la nivelul Germaniei de Vest.... Mai sunt însă şi alte cheltuieli, de exemplu plata datoriilor Moldovei către Rusia şi alţi finanţatori, plata "pretenţiilor" unora şi altora( de ex. ce aţi zice dacă Rusia pentru acceptul Unirii să ne solicite să renunţăm la tezaur, başca să le mai dăm şi vreo 5 miliarde de USD ca să-şi ia armata din Transnistria, etc). Ar sări şi alţii care vor pune condiţii ca să recunoască "unirea", inclusiv "prietenii" din UE( ca Hungaria...), poate Ucraina, poate SUA, etc. Dar să ajungem noi la situaţia UNIRII că vom rezolva şi problemele cu banii, asta este ultima dificultate.
Lucifer este posibil sa fie mai adevarata estimare d-vs decat a domnului Vlaston. Oricum estimarile cele mai pesimiste sunt similare cu ceea ce scrieti deci unirea ar cere v'o 15-20 miliarde USD in primi 3 ani. Totusi 20 miliarde USD, desi mult mai probil v'o 10 miliarde USD in primii trei ani, care sunt mai degraba undeva la 10% din PIB din Romaniei sunt mai mult decat suportabili si exista diverse surse din care sa fie acoperiti. In plus vor si unele compensari din parte UE, chiar daca vor scrasni unii din dinti. Inca un amanunt pentru unii comentatori care pereiau fara sa mestece un neadevar,- Congresul SUA a votat inca din 1991 anularea efectelor pactului criminal Ribbentrop-Molotov asa ca nu SUA se vor opune unirii. Mia mult sa ne amintim ca intre 1918-1923 Romania a cheltuit echivalentul a 3 (TREI) PIB-uri pentru unirea practica, "unirea tehnica, adminstratie, scoli, justitie, romanizarea si uniformizare cadrului legislativ, infrastructura" a Banatului, Basarabiei, Bucovinei si Transilavaiei (teritoriu si polulatie mia mare decat al Regatului), in conditiile in care Regtul fusus devatat de razboi. In plus a purtat si castigat intr-o maniera straluciata doua razboaiei unul declarat cel cu Ungaria pe Tisa si altul nedeclarat al bestiilor bolsevice muscalesti pe Nistru. In plus sa fim seriosi atata fura si risipseste ciuma rosie psd/udmr/alde/prm/pcr in 6 luni nu un an, Pe lumea asta mai sunt si lucruri care nu se masoara strict in bani, iar readucerea acasa a Basarabiei si Bucovinei de Nord intra aici. Efectul moral si de increderea in natiunea noastra sunt mult peste 20% din PIB
Văzând mişcările unioniste din Moldova şi România( este adevărat, la nivel local şi fără putere juridică), nu pot să nu mă gândesc că cineva dintre "cei mari" a dat un OK de felul "apucaţi-vă mă de Unire!". Şi nu poate fi decât SUA, Rusia se exclude, iar UE este reticentă pentru a nu-şi strica relaţiile cu Rusia. Aşa să ne ajute Dumnezeu!
rb nu realizezi ce debitezi romania merge pe maxim deficit bugetar pt cheltuielile ei curente, in conditiile in care investitiile statului sunt nule mai copii, puneti mana pe carte inainte sa debitati stupiditati, si in plus ue nu ar recunoaste teritoriul actual al r moldova ca facand parte din spatiul ue