Autogolul lui Dragnea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propunerea de premier, de „nerefuzat”, pe care Liviu Dragnea i-a făcut-o preşedintelui Iohannis este o femeie, de origini turco-tătare şi măritată cu un sirian. Cu un nume dificil de pronunţat pentru români: Sevil Shhaideh. Prilej de glumiţe triste pentru o mulţime de românaşi neaoşi ataşaţi de principii solide ca dracul de tămâie.

Pe lângă reproşurile, logice, pe care i le poţi aduce liderului unui partid care a câştigat alegerile trâmbiţând originea străină a lui Julien Cioloş sau Klaus Werner, nu puţine dintre mesajele care au luat cu asalt reţelele sociale îi reproşează premierului propus tocmai această origine etnică neromânească. Ca românu’, imparţiali!

Ironia sorţii face, însă, ca nominalizarea lui Sevil Shhaideh să fie mai greu digerabilă pentru electoratul PSD, victorios în recentele alegeri, decât pentru mai cosmopoliţii alegători de dreapta. Numai PSD-ist să nu fii azi! Dovadă stau chiar mesajele postate de simpatizanţi pe contul oficial de Facebook al partidului

De partea cealaltă a baricadei, culmea, desemnarea unei femei de religie musulmană este un gest pe care „inamicii” electorali ai lui Dragnea ar avea capacitatea să-l accepte. Electoratul de dreapta va fi, în mod natural, mai atent ca şpaga să nu se transforme în ciubuc, decât la rezonanţa exotică a unui nume.

Aparent, nominalizarea lui Sevil Shhaideh de către Dragnea e un succes. Nu există dosare penale sau alte probleme pe numele doamnei, care are experienţă în administraţie ocupând inclusiv funcţii de ministru, în trecut. Şi, bine-nţeles, e o persoană în care Dragnea poate să aibă încredere, mai ales că fidelitatea lui Shhaideh a fost deja probată în perioada în care l-a înlocuit în funcţia de ministru al Dezvoltării în Cabinetul Ponta. În realitatea electorală însă, Shhaideh e o lovitură în nucleul xenofob al electoratului PSD. Practic, propunerea lui Dragnea are darul de a îndepărta electoratul PSD, fără să aibă calitatea de a-l apropia pe cel potrivnic.

Cu alte cuvinte, din punct de vedere politic, cred că trebuie să renunţ la ghilimelele din şapou şi să admit că Sevil Shhaideh e o propunere cu adevărat de nerefuzat pentru preşedintele Klaus Iohannis. Un cadou nesperat de la un Liviu Dragnea mai preocupat de ziua de azi decât cea de mâine.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite