Aurescu, la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din UE: Voi reitera faptul că România a condamnat arestarea lui Navalnîi, care este inacceptabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Aurescu, liderul diplomaţiei române. FOTO gov.ro
Bogdan Aurescu, liderul diplomaţiei române. FOTO gov.ro

Bogdan Aurescu a declarat, înainte de a participa la reuniunea de luni de la Bruxelles a miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Uniunii Europene că va reintera la întrunire faptul că România a condamnat arestarea lui Alexei Navalnîi, care este inacceptabilă şi că represiunea opoziţiei, doar pentru că este opoziţie nu este o acţiune democratică.

„Voi reitera faptul că România a condamnat arestarea lui Navalnîi, care este inacceptabilă, voi repeta opinia noastră că represiunea la adresa opoziţiei, doar pentru faptul că este opoziţie, este inacceptabilă, nu este democratică. De fapt, opoziţia, chiar cea neparlamentară sau nesistemică, are de asemenea drepturi şi cred că acestea trebuie să fie recunoscute de autorităţi”, a afirmat Bogdan Aurescu, înaintea de a participa la reuniunea de la Bruxelles.

Acesta a adăugat că la întrunire va fi discutată adoptarea unor posibile sancţiuni în cazul Rusiei.

Ministrul român a spus că discuţiile vor aborda şi posibilitatea adoptării de sancţiuni în acest caz. „În acest week-end am văzut o atitudine hotărâtă şi agresivă împotriva demonstranţilor din multe oraşe din Rusia. Libertatea de întrunire şi cea de exprimare sunt drepturi umane foarte importante, fundamentale şi trebuie respectate, nu pot fi anulate. Trebuie să discutăm azi şi cred că vom discuta despre adoptarea de sancţiuni şi vom vedea rezultatul acestor discuţii”, a mai spus ministrul român de Externe. 

El a mai declarat că un alt subiect de discuţie va fi strategia distribuirii vaccinurilor împotriva COVID-19 pentru partenerii UE. „După cum ştiţi, România susţine în totalitate adoptarea unui mecanism pentru a ajuta ţările din Balcanii de Vest, dar şi Parteneriatul Estic, astfel încât acestea să beneficieze de vaccinurile furnizate de Uniunea Europeană. Cred că este o iniţiativă importantă, deoarece UE nu poate fi în siguranţă şi sănătoasă dacă vecinii Uniunii Europene nu sunt în siguranţă şi sănătoşi”, a completat Aurescu.

Acesta a reamintit despre faptul că România susţine legătura transatlantică. „Considerăm că Uniunea Europeană şi Statele Unite reprezintă o comunitate de valori şi securitate. Vom continua să susţinem consolidarea parteneriatului transatlantic şi a rezilienţei strategice transatlantice”, a mai explicat ministrul de Externe.

Nu în ultimul rând, Aurescu a spus că va prezenta la reuniunea de la Bruxelles iniţiativa României de a crea un centru euroatlantic pentru rezilienţă.

„Este o iniţiativă de creare a unei platforme care să ajute ţările membre UE şi NATO, dar şi partenerii noştri să îşi consolideze rezilienţa în faţa multor riscuri, pe baza unor abordări exhaustive din partea societăţilor şi guvernelor”, a concluzionat Bogdan Aurescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite