Aurescu despre discursul anti-UE al lui Viktor Orban: Este regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Aurescu FOTO Mediafax
Bogdan Aurescu FOTO Mediafax

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dezaprobat, declaraţiile făcute de premierul Ungariei, Viktor Orban, în timpul vizitei sale în România, într-un interviu pentru Digi24.ro. Şeful Diplomaţiei române a mai spus că a avertizat şi insistat „pentru manifestarea unei atitudini responsabile din partea oficialilor ungari”, în timpul vizitei, în ceea ce priveşte relaţia cu statul român.

„Este regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României, în contextul global complex pe care trebuie să îl înfruntăm cu toţii, mai ales că poziţiile noastre oficiale sunt diferite de aceste teze. E clar că nu putem fi de acord cu ele. Nu mai spun de declaraţiile privind rasele, care nu sunt acceptabile”, a spus Bodan Aurescu, potrivit Digi24.ro.


Şeful Diplomaţiei române a mai arătat că temele susţinute de premierul maghiar nu sunt diferite de poziţia premierului Ungariei de până acum, explicând că „după cum este bine ştiut, România nu împărtăşeşte aceste opinii inadecvate, de care ne delimităm în mod clar, pentru că ele afectează solidaritatea europeană privind acţiunea în sprijinul Ucrainei”. 

„România a susţinut şi susţine necondiţionat suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, mai ales în actualul context. De asemenea, am sprijinit şi sprijinim, în orice modalităţi conforme dreptului internaţional, eforturile acestui stat de a face faţă agresiunii Rusiei. Este clar că Ucraina este victimă a agresiunii ilegale a Rusiei, care este agresorul, iar Ucraina trebuie sprijinită să reziste şi să câştige. Sancţiunile decise de UE, SUA şi alţi parteneri internaţionali sunt necesare şi utile, România a sprijinit şi continuă să sprijine consolidarea regimului european şi internaţional de sancţiuni împotriva Rusiei, care îşi produc deja efectele. Iar aceste efecte vor fi resimţite de Rusia şi mai mult în lunile următoare, pentru că este nevoie de un anumit interval de timp ca ele să acţioneze. A fost şi este o abordare corectă din partea comunităţii internaţionale democratice”, a mai spus Aurescu, arătând că ţara noastră este consecventă şi fermă în poziţia sa, „ca stat membru al UE, aliat NATO şi partener strategic al SUA”. 

Ministrul român a explicat că a avertizat şi insistat „pentru manifestarea unei atitudini responsabile din partea oficialilor ungari aflaţi în vizită privată în România”, arătând că, în ceea ce priveşte parteneriatul cu ţara noastră, liderii politici din Ungaria nu au lansat provocări, fapt care este „diferit faşă de alte ediţii ale acestui eveniment”. „Mi-a spus atunci că este în interesul Ungariei ca relaţia bilaterală să nu fie afectată. (...) Ceea ce am putut constata la final este că partea ungară a respectat această parte a înţelegerii noastre, în sensul că discursul public al oficialilor ungari, inclusiv discursul principal de sâmbătă al premierului Orban, nu a fost provocator la adresa României, nefiind abordate sau menţionate, în special, chestiuni sensibile pentru noi, cum ar fi aşa-zisa autonomie pe criteriul etnic sau acordarea de drepturi colective pentru persoanele aparţinând minorităţilor naţionale. Astfel, solicitările ce au ţinut strict de relaţia bilaterală cu România au fost avute în vedere, nu a fost nimic provocator în mod direct în relaţie cu România, ceea ce e diferit faţă de alte ediţii ale acestui eveniment”, a mai explicat Bogdan Aurescu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite