Augustin Zegrean are soluţia pentru a fi menţinute restricţiile după 15 mai. „O să mă înjure tot poporul român“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa arhivă
Sursa arhivă

Augustin Zegrean, fostul preşedinte CCR, afirmă că are soluţia legală pentru care o să-l „înjure tot poporul“ prin care guvernanţii să aibă în continuare pârghii pentru a impune restricţii, în condiţiile în care există lacune în legislaţie care ar face imposibilă orice măsură coercitivă ce ar limita drepturile şi libertăţile persoanei, în condiţiile ridicării stării de urgenţă.

Digi24 scrie că Articolul 53 din Constituţie prevede că drepturile fundamentale pot fi limitate numai prin lege, prin nimic altceva, nici măcar prin ordonanţă de urgenţă. Or, încetarea stării de urgenţă, la 15 mai, ar face imposibilă, de pildă, limitarea circulaţiei persoanelor. Lipsit de pârghii, Guvernul depinde acum de decizia Parlamentului.

Confruntat brusc cu noua situaţie, pe care a înţeles-o abia săptămâna trecută, odată cu decizia CCR privind amenzile din starea de urgenţă, Guvernul a adoptat rapid, luni, un proiect de lege care conţine măsurile ce ar urma să intre în vigoare după 15 mai, când autorităţile vor să înlocuiască starea de urgenţă cu starea de alertă. Proiectul trebuie să fie însă aprobat şi în Parlament, unde poate suferi modificări. Mai mult, Avocatul Poporului a contestat deja starea de alertă la Curtea Constituţională, care ar urma să ia joi o decizie pe această sesizare.

„Legea care există se pare că este deficitară şi Guvernul probabil că a înţeles asta după ce Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu acea lege, pe care Curtea încă nu s-a pronunţat. Este vorba despre o ordonanţă de urgenţă, nr. 21 din 2004, care a fost aprobată prin lege, dar se pare că nici aceasta nu întruneşte toate elementele prevăzute de articolul 53 din Constituţie”, a explicat Augustin Zegrean, luni seara, la Digi24.

În aceste condiţii, Parlamentul este chemat să se mişte repede şi să voteze asupra proiectului de lege înaintat de Guvern, în condiţiile în care ultima zi a stării de urgenţă este 15 mai. Odată votată, legea ar trebui să intre în vigoare sâmbătă. Însă chiar dacă s-ar mişca repede Parlamentul, legea nu poate intra în vigoare mai devreme de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, a arătat Augustin Zegrean precizând că asta prevede Art. 78 din Constituţie. În plus, legea trebuie să stea două zile la dispoziţia celor care pot sesiza Curtea Constituţională.

Constituţia nu este slabă, dimpotrivă, este apreciată de toţi cunoscătorii care o citesc, a spus Augustin Zegrean. „Nu trebuia să aşteptăm pandemia ca să facem legislaţia. Nu reproşez nimic acestui guvern, nu ei trebuiau să facă. Demult trebuia făcut”, a adăugat fostul preşedinte CCR.

El spune că au fost vicii în actele ce au stat la baza legiferării stării de urgenţă - prima ordonanţă, nr. 1 din 1999, „care fost clar făcută într-o noapte, pe genunchi, că veneau minerii la Bucureşti să dea jos guvernul şi au făcut ordonanţa cu starea de urgenţă ca să-i poată opri”, şi o altă ordonanţă, care s-a făcut pentru că nu era nicio prevedere referitoare la ameninţare teroristă, a explicat Zegrean.

„Şi-au făcut planuri să meargă la bere, nu?”

Totuşi, fostul preşedinte al CCR spune că sunt soluţii. „Tot poporul român o să mă înjure”, a menţionat el înainte de a da această soluţie: preşedintele să prelungească cu trei zile starea de urgenţă. „Oricând există această posibilitate. Preşedintele poate să prelungească cu încă o lună, dacă vrea”, a spus Zegrean. „Dacă nu pot să rezolve problema până sâmbătă, de sâmbătă, toate măsurile luate prin ordonanţele militare se pun deoparte”, a subliniat fostul judecător constituţional.

Întrebat de ce spune că ar fi înjurat de tot poporul român pentru soluţia pe care o dă, Zegrean a spus că „tot poporul român vrea să scape de starea de urgenţă. Şi-au făcut planuri să meargă sâmbătă la bere, nu?” a întrebat retoric fostul preşedinte CCR. Întrebat dacă asta e bine, Augustin Zegrean a spus că nu ştie, nu cunoaşte situaţia reală în legătură cu coronavirusul şi ce se întâmplă în spitale şi nu vrea să se pronunţe. „Vedeţi, e şi luna asta, care te îndeamnă să ieşi din casă, să pleci, aşa este, asta am făcut întotdeauna în mai cu toţii”, a încheiat fostul preşedinte al CCR. 

Pe aceeaşi temă: 

Fostul şef al CCR Augustin Zegrean, după decizia CEDO în favoarea Laurei Codruţa Kovesi: „Nici măcar preşedintele nu face ce vrea el în ţara asta”

Curtea Constituţională pune capăt, de facto, izolării: amenzile uriaşe, neconstituţionale

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite