Augustin Zegrean: Se poate modifica legislaţia electorală înainte cu un an de alegeri. Guvernul poate da OUG pentru alegerea primarilor în două tururi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele CCR Augustin Zegrean FOTO Mediafax
Preşedintele CCR Augustin Zegrean FOTO Mediafax

Preşedintele Curţii Constituţionale (CCR) Augustin Zegrean a declarat că legea electorală se poate modifica înainte cu un an de alegeri dacă alegerea primarilor în două tururi facilitează procesul electoral.

„Un tur sau două tururi sau zece tururi este o opţiune politică. Constituţia nu spune că alegerile trebuie să se facă într-un tur sau două tururi, ci că trebuie să fie alegeri libere, periodice şi corecte. De aici încolo este la latitudinea politicienilor să stabilească. În România s-au adoptat vreo 1.000 de OUG. Înseamnă că suntem total nedemocratici nu?“, a fost răspunsul lui Augustin Zegrean despre faptul că Guvernul a explicat că este nedemocratic să adopte OUG pentru alegerea primarilor în două tururi.

Referindu-se la jurisprudenţa Curţii prin care ar fi statuat că unele acte normative nu ar fi în regulă să se modifice prin OUG, Zegrean a subliniat că nu a spus acest lucru niciodată. „Am spus că trebuie să se respecte Constituţia atunci când se adoptă OUG", a mai spus Zegrean.

Şeful CCR a mai precizat că Legea Fundamentală nu împiedică modificarea legislaţiei electorale.  „Nu spune nici asta Constituţia. Voi citiţi alte constituţii, am impresia. Cine poate stabili dacă cu şase luni e democratic şi cu cinci luni nu e democratic. Democraţia nu se măsoară nici în luni, nici în zile. Democraţia se măsoară în lucruri bine făcute, în lucruri făcute cu scaun la cap. Sigur, Comisia de la Veneţia a spus că este o recomandare care spune că nu e bine să se modifice legile electorale cu un an înainte de data alegerile sau, mă rog, un termen mai scurt şi noi am preluat aceasta şi am scris şi noi în decizii. De nenumărate ori am scris asta, dar până ieri nu a văzut nimeni că am scris asta în decizii“, a mai spus şeful CCR.

Primul bruiaj PNL-Cioloş

Întrebat dacă modificarea legislaţiei electorale nu încalcă recomandarea Comisiei de la Veneţia, Zegrean a spus că legea poate fi modificată dacă facilitează procesul electoral. „Dacă se fac modificări bune, nu rele. Nu ştiu care ar fi o modificare bună. Eu mă gândesc când spun asta dacă apar defecte în lege, sunt probleme care se contrazic, care se bat în cap sau nu iese ceva cu buletinele. Nu pot să vă spun azi care e modificare bună. Noi am dat o decizie mai demult, cu câţiva ani în urmă, în care am spus ce înseamnă afectare, am vorbit despre art.115 din Constituţie în care am explicat ce înseamnă când poate sau nu poate să afecteze drepturi fundamentale sau drepturi electorale“, a mai spus preşedintele CCR.

Premierul Dacian Cioloş a refuzat „oferta“ PNL de a modifica legislaţia electorală prin ordonanţă de urgenţă (OUG), amintind că legea care permite alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin a fost rezultatul unui compromis între PNL şi PSD. „E o lege pe care Parlamentul a votat-o, o lege care s-a decis printr-o înţelegere politică. Nu cred că este democratic ca un guvern independent să modifice prin ordonanţă de urgenţă o decizie politică“, a spus Dacian Cioloş, în urma unei conferinţe organizate ieri la Parlament chiar de PNL.

În replică, Alina Gorghiu, copreşedintele PNL, s-a arătat dezamăgită de poziţia premierului. „Mă aşteptam ca un guvern tehnocrat să dorească asumarea unei astfel de schimbări în legislaţia electorală. Asta, mai ales, având în vedere că în prima schiţă a programului de guvernare asumat de premierul Cioloş susţinea reintroducerea votului în două tururi“,  a reacţionat Alina Gorghiu pe Facebook, amintind că Dacian Cioloş şi-a modificat peste noapte programul de guvernare înainte de a fi învestit de Parlament, acolo unde liberalii au fost principalii susţinători. Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a adăugat: „M-aş fi aşteptat să existe o părere a premierului după poziţionarea tuturor partidelor“.

„O să încerc să-l conving“

Totuşi, Alina Gorghiu spune că va insista pe lângă premierul Cioloş, poate-poate îl va face să schimbe legislaţia prin OUG. „Eu o să mai încerc să-l conving să-şi schimbe părerea, dar nu pot să vă mint că sunt şanse“, a adăugat liderul PNL. Pesimismul Alinei Gorghiu este justificat, din moment ce Dacian Cioloş a anunţat încă din prima zi de mandat că se va folosi doar în situaţii excepţionale de ordonanţe de urgenţă. Aici apare o mare dilemă. O ordonanţă de urgenţă care ar aduce un spor de legitimitate pentru viitorii primari (pentru că un singur tur de scrutin permitea alegerea unui primar chiar şi cu un scor de sub 20%)  n-ar fi justificată? În plus, un vot în două tururi le permite candidaţilor care pleacă cu şansa a doua să răstoarne scorul în turul doi. Cel mai la îndemână exemplu este Klaus Iohannis, care a surmontat o diferenţă de 10 procente. Chiar dacă vorbim de  alegerile prezidenţiale, mecanismul este acelaşi şi la alegerile locale. Pe de altă parte, are şi Cioloş dreptatea sa: de ce să corecteze la comanda unui partid un blat politic făcut chiar de acel partid? În cazul în care nu va reuşi să-l convingă pe Dacian Cioloş, PNL mai are varianta să modifice legea în Parlament.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite