Augustin Zegrean, despre tăierea pensiilor speciale ale parlamentarilor: Cred că se va aplica de data asta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul preşedinte CCR Augustin Zegrean FOTO Inquam Photos Octav Ganea
Fostul preşedinte CCR Augustin Zegrean FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean a explicat că sunt puţine şansa ca legea adoptată ieri în Parlament prin care s-au eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor să fie atacată la CCR din motive de neconstituţionalitate.

„Eu nu ştiu dacă o să o facă cineva. Parlamentarii, dacă sunt oameni serioşi, nu mai au cum să o facă, pentru că toţi au votat această modificare. Este vorba despre o indemnizaţie, nu este vorba despre o pensie. Şi alte parlamente plătesc astfel de indemnizaţii, chiar şi la Parlamnetul European. Eu cred că se va aplica de data aceasta. Se aplică şi pentru cele în plată pentru că articolul fiind abrogat nu mai există temei legal pentru plată”, a declarat Augustin Zegrean la Radio România Actualităţi.

Acesta a explicat apoi că deşi parlamentarii s-au bucurat că au fost eliminate, ele ar putea să apară din nou şi e de părere că acestea ar trebui plafonate.

„Am văzut o bucurie că moare capra vecinului, dar nu cred celelate pensii prin tăierea pensiilor parlamentarilor. Pensiile speciale nu se plătesc din bugetul de pensii, ci din bugetul statului. Poate în alte vremuri, când ţara va fi mai bogată, se vor putea acorda. (...) Pensiile speciale ar putea fi rezolvate foarte simplu prin recalcularea lor şi aducerea la normal. Problema e că sunt multe pensii foarte mici. Acelea ar trebui mărite. Cred că decizia de ieri este o soluţie corectă. S-a mai făcut. În 2009 Guvernul Boc a redus pensiile speciale. Era bine dacă o lăsam aşa”, a concluzionat Augustin Zegrean.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi a Senatului a votat ieri pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Forma adoptată de formaţiunile din legislativ a fost cea înaintată de PSD. 357 de voturi au fost înregistrare „pentru” pentru eliminarea pensiilor speciale, UDMR fiind singura formaţiune care nu a vrut să voteze.

De la tribuna Parlamentului, deputatul PNL Florin Roman a afirmat că modificarea legislativă iniţiată de PSD ar putea avea „mari probleme de constituţionalitate”.

„Astăzi au fost trei proiecte – unul singur a fost original – cel al PNL, care prevedea abrogarea capitolului 11, articolele 49 şi 50, şi care într-adevăr rezolvă problema pe viitor, dar lăsa nerezolvată problema celor în plată. Actualul proiect – şi aici vorbesc pentru românii de acasă, nu vă bucuraţi încă – care a fost amendat şi care prevede inclusiv oprirea celor aflaţi în plată – din punctul meu de vedere va avea mari probleme de constituţionalitate”, a susţinut Florin Roman.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite